Το γαλλικό περιοδικό για θέματα καταναλωτών, Que Choisir, δοκίμασε 6 δημοφιλή μοντέλα φριτέζας στο εργαστήριο
Δεδομένης της επιτυχίας που έχει σημειώσει η φριτέζα αέρα στο καταναλωτικό κοινό το ερώτημα που μπορεί να προκύψει είναι λογικό: είναι πραγματικά ασφαλής η χρήση αυτών των ηλεκτρικών συσκευών χωρίς λάδι; Η αντικολλητική επίστρωση, ειδικότερα, εγείρει ερωτήματα, επειδή τα PFAS χρησιμοποιούνται αναπόφευκτα ως τα κύρια συστατικά των επικαλύψεων, ιδιαίτερα σε τηγάνια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χλωρίνη σε ασπράδια αυγού – Επείγουσα ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια σούπερ μάρκετ υποχρεώνονται να «κρύβουν» σνακ, δημητριακά και ζαχαρώδη ποτά στους πίσω διαδρόμους;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παραγγελίες Delivery: Οι σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων – Μελέτη
Τα PFAS (Per- and Polyfluoroalkyl Substances) είναι μια μεγάλη ομάδα συνθετικών χημικών ουσιών (πάνω από 12.000 ενώσεις), που χρησιμοποιούνται σε διάφορα βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα λόγω της αντοχής τους στο νερό, στο λίπος και στη θερμότητα. Τα PFAS ονομάζονται «παντοτινά χημικά» (forever chemicals) γιατί δεν διασπώνται εύκολα στο περιβάλλον και συσσωρεύονται στο σώμα μας. Έρευνες συνδέουν την έκθεση σε PFAS με καρκίνο ειδικά στα νεφρά & το ήπαρ, ορμονικές διαταραχές (επηρεάζουν θυρεοειδή & αναπαραγωγικό σύστημα), αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη & παχυσαρκία, μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων στα παιδιά, αύξηση χοληστερόλης & καρδιαγγειακά προβλήματα, επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη (χαμηλό βάρος γέννησης, επιπλοκές).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση συσκευασμένου σάντουιτς με επικίνδυνο συστατικό – Μπορεί να προκαλέσει απώλεια συνείδησης
Φριτέζες αέρα στο εργαστήριο
Το γαλλικό περιοδικό για θέματα καταναλωτών, Que Choisir, δοκίμασε 6 δημοφιλή μοντέλα φριτέζας στο εργαστήριο: δύο της μάρκας Ninja, μία Philips, μία Tefal και δύο λιγότερο γνωστές μάρκες, Princess και Inventum. Τα αποτελέσματα μας βγήκαν μάλλον καθησυχαστικά: κανένα από τα PFAS που έχουν πλέον απαγορευτεί λόγω της τοξικότητάς τους – PFOA, PFOS και PFHxS – δεν εντοπίστηκε στις φριτέζες. Το PFOA, συγκεκριμένα, απουσιάζει εντελώς, παρόλο που χρησιμοποιείται εδώ και καιρό σε αντικολλητικές επιστρώσεις. Η επικινδυνότητά του είναι πλέον καλά τεκμηριωμένη. Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) το έχει ταξινομήσει ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο και απαγορεύεται η κατασκευή, η εξαγωγή και η εισαγωγή του στην Ευρώπη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστήμονες βρήκαν την ουσία του εγκεφάλου που συμβάλλει στην υπερκατανάλωση τροφής και στην παχυσαρκία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αστροναύτης της NASA σχεδίασε κύπελλο μηδενικής βαρύτητας για να απολαύσει τον καφέ του στο διάστημα (βίντεο)
Οι επιστήμονες ανίχνευσαν μόνο φθοροπολυμερή, όπως PTFE. Λογικό, αφού είναι το κύριο συστατικό του τεφλόν. Ένα PFAS, σίγουρα, αλλά το οποίο, από όσο γνωρίζουμε, δεν έχει καμία επιβλαβή επίδραση στην υγεία, τουλάχιστον σε συνηθισμένες θερμοκρασίες θέρμανσης. Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητο να φτάσει σε θερμοκρασία 260°C για να απελευθερωθούν σωματίδια. Ωστόσο, οι φριτέζες δεν προσφέρουν αυτά τα επίπεδα μαγειρέματος. Χρησιμοποιώντας κατάλληλα σκεύη (ξύλινα ή σιλικονούχα) που δεν κινδυνεύουν να γρατσουνίσουν τα τοιχώματα και τη σχάρα, η καθημερινή χρήση δεν θα σας εκθέσει σε καμία απελευθέρωση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νερό βρύσης: Με νόμο η απαγόρευση φθορίωσης – Σφοδρές αντιδράσεις από την Επιστημονική Κοινότητα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί: Γιατί δεν πρέπει να το αποθηκεύουμε ΠΟΤΕ δίπλα σε αυτήν την ηλεκτρική συσκευή στην κουζίνα
Η απουσία κινδύνου κατά τη χρήση δεν σημαίνει ότι σε περιβαλλοντική κλίμακα θα πρέπει να αποκλειστεί. Η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα των φθοριοπολυμερών σε φυσικά περιβάλλοντα απαιτεί να λαμβάνεται υπόψη η χρήση τους στο στάδιο της κατασκευής, καθώς και στο τέλος της ζωής των συσκευών, όταν απαιτείται διαχείριση απορριμμάτων.