Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί δε πρέπει να βάζετε ΠΟΤΕ στο ψυγείο το ψωμί

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓιατί δε πρέπει να βάζετε ΠΟΤΕ στο ψυγείο το ψωμί
spot_img

Η εξήγηση από μια ειδικό ασφάλειας τροφίμων.

Το ψωμί αποτελεί βασικό προϊόν των νοικοκυριών, με το 99,8% να το προσθέτει στα καλάθια των αγορών του, με σχεδόν 11 εκατομμύρια καρβέλια να πωλούνται καθημερινά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά με τις διακυμάνσεις των θερμοκρασιών του καλοκαιριού, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρει κανείς πού να αποθηκεύσει μια φρατζόλα ψωμί. Η Sarah Taylor, ειδική σε θέματα ασφάλειας τροφίμων στην High-Speed Training, αποκάλυψε πώς ακριβώς να αποτρέψετε το ψωμί από το να μπαγιατέψει ή να μουχλιάσει.

Μιλώντας στην Express.co.uk, η Taylor δήλωσε: «Είναι το αιώνιο ερώτημα. Πρέπει να πετάξετε ή να διατηρήσετε το ψωμί με κηλίδες μούχλας; Το μουχλιασμένο ψωμί είναι γενικά καλύτερο να το πετάξετε, καθώς η μούχλα πιθανότατα θα έχει εξαπλωθεί πολύ περισσότερο μέσα στη φρατζόλα απ’ ό,τι φαίνεται στην πραγματικότητα».

«Η αγορά ψωμιού σε φέτες είναι μια καλή, φθηνότερη επιλογή για να διατηρήσετε το ψωμί σας φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς η μούχλα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξαπλωθεί σε όλη τη φρατζόλα», πρόσθεσε η Taylor.

Η ίδια εξήγησε: «Μια τυπική φρατζόλα από το σούπερ μάρκετ τείνει να διαρκεί όχι περισσότερο από μια εβδομάδα χωρίς να μπαγιατεύει ή να μουχλιάζει. Οι φρεσκοψημένες φραντζόλες θα έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τις αντίστοιχες του εμπορίου, οπότε θα πρέπει να το έχετε υπόψη σας όταν επιλέγετε τη φραντζόλα σας».

«Για να διατηρήσετε το ψωμί σας φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι καλύτερο να το κρατάτε σκεπασμένο. Είτε έχετε έναν ειδικό κάδο ή σακούλα για ψωμί, είτε διατηρείτε τη φρατζόλα στην αρχική της συσκευασία, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποθηκεύσετε το ψωμί σε δροσερό, ξηρό μέρος».

Σύμφωνα με τη Taylor, η αφαίρεση του ψωμιού από την αρχική του συσκευασία είναι το πρώτο βήμα για να αποφευχθεί η “εφίδρωση” του ψωμιού σε ζεστό περιβάλλον, η οποία ευθύνεται για το σχηματισμό υγρασίας στο εσωτερικό του πλαστικού.

Η ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων προέτρεψε: «Θα πρέπει να προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε έναν κάδο ψωμιού ή μια σακούλα που αναπνέει για να το αποφύγετε αυτό, αλλά αν δεν έχετε άλλη επιλογή, τότε η αποθήκευση του ψωμιού μέσα σε ένα δροσερό, ξηρό ντουλάπι μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας. Θα πρέπει επίσης να κρατάτε το ψωμί μακριά από νερό, το οποίο μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη της μούχλας».

«Το υγρό περιβάλλον είναι οι ιδανικές συνθήκες για να προκαλέσουν την ανάπτυξη και εξάπλωση των σπορίων της μούχλας πιο γρήγορα από ό,τι θα συνέβαινε κανονικά, οπότε επιβραδύνετε την εξέλιξη αυτή διατηρώντας το καρβέλι όσο το δυνατόν πιο στεγνό».

Υπάρχει ένα μέρος που η Taylor συμβουλεύει να μην αποθηκεύετε ΠΟΤΕ το ψωμί: «Δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε το ψωμί σας στο ψυγείο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ψυχρές συνθήκες μέσα στο ψυγείο θα κάνουν το άμυλο να ανακρυσταλλωθεί, με αποτέλεσμα το ψωμί να αποκτήσει μπαγιάτικη γεύση και υφή».

«Αν έχετε την τάση να καταναλώνετε το ψωμί σας αργά, μια καλύτερη επιλογή είναι να το καταψύξετε. Έτσι η φρατζόλα παραμένει βρώσιμη και αποτρέπεται η εξάπλωση της μούχλας».

Όσον αφορά την κατανάλωση κατεψυγμένου ψωμιού, η Taylor δήλωσε: «Για να ξεπαγώσετε το ψωμί, απλά χρησιμοποιήστε τη ρύθμιση απόψυξης της τοστιέρας σας για να αποφύγετε μια μουσκεμένη φέτα».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο