Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ φαγητό στο αυτοκίνητο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓιατί δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ φαγητό στο αυτοκίνητο
spot_img

Το ζήτημα της επικίνδυνης ζώνης θερμοκρασίας.

   Καθώς οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα υψηλές, στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου μπορούν να γίνουν πολύ υψηλότερες. Τραγική απόδειξη οι θερμοπληξίες παιδιών που έμειναν μέσα σε κλειστό αυτοκίνητο που σε μερικές περιπτώσεις οδήγησαν και στον θάνατο. Εκτός όμως από τέτοιου είδους περιπτώσεις, κατά τις οποίες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αξίζει να τονίσουμε και το ζήτημα της ασφαλείας όσον αφορά τα τρόφιμα. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που παραμένουν για ώρα τα ψώνια στις τσάντες του σούπερ μάρκετ, εντός του αυτοκινήτου.

    «Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν υπάρχουν παιδιά κάτω των 5 ετών, έγκυες γυναίκες, ενήλικες άνω των 65 ετών ή κάποιος με ιατρικές παθήσεις, όπως καρκίνος ή διαβήτης, που ζει στο σπίτι σας» είπε ο Lauri Wright, PhD, RDN , Εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Φλόριντα, στο Reader’s Digest. «Για να διατηρήσουμε τα τρόφιμα ασφαλή, πρέπει να αποφύγουμε την «επικίνδυνη ζώνη». Τα βακτήρια αναπτύσσονται πιο γρήγορα στο εύρος θερμοκρασιών μεταξύ 5 °C και 60 °C, διπλασιάζοντας τον αριθμό σε μόλις 20 λεπτά».

   H θερμοκρασία στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι μπορεί να πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει κλιματισμός. Αυτό σημαίνει πως τα τρόφιμα θα εκτεθούν στην επικίνδυνη ζώνη πολύ πιο γρήγορα. «Στην πραγματικότητα, κανένα φαγητό δεν πρέπει να εκτίθεται σε αυτές τις θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ίδιο το φαγητό, αλλά το δοχείο ή το περιτύλιγμα του φαγητού συνήθως δεν είναι σχεδιασμένο να αντέχει σε αυτές τις θερμοκρασίες και μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με το φαγητό», εξηγεί Ο John Burkhauser, ειδικός επισκευής αυτοκινήτων και διευθυντής εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Bolt On Technology, στο Reader’s Digest. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί τα πλαστικά μπουκάλια νερού έχουν ημερομηνίες λήξης. Ο Burkhauser προσθέτει ότι τα τρόφιμα που είναι λιγότερο ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως οι ενεργειακές μπάρες, το βοδινό κρέας και οι ξηροί καρποί, θα πρέπει να μπαίνουν και αυτά στο ψυγείο.

   «Τα ευπαθή τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά και οι σαλάτες που περιέχουν μαγιονέζα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και πρέπει να αποφεύγονται. Το αντίθετο ισχύει για τα ζεστά φαγητά σε ένα κλιματιζόμενο αυτοκίνητο. Το κρέας μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται».«Ακόμη και αν το κλιματιστικό σε ένα όχημα λειτουργεί τέλεια, η θερμοκρασία του αέρα που βγαίνει από τους αεραγωγούς είναι συνήθως πάνω από το μηδέν, επομένως τα κατεψυγμένα τρόφιμα δεν πρέπει να μένουν στο όχημα για πολύ με το AC αναμμένο», λέει ο Burkhauser. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να μεταφέρετε τα τρόφιμα σε μεγάλη διαδρομή, προμηθευτείτε με πάγο ή παγοκύστες για να τα κρατήσετε κρύα, τονίζει.

   Δεν είναι όμως μόνο η ασφάλεια των τροφίμων που είναι το θέμα, αλλά και τυχόν υπολείμματα φαγητού. «Ναι, οποιοδήποτε φαγητό μείνει σε ένα ζεστό όχημα με την πάροδο του χρόνου θα αρχίζει να μυρίζει», λέει ο Burkhauser. «Ο καφές και η σόδα που μένουν στην κεντρική κονσόλα από το μοχλό αλλαγής ταχυτήτων μπορεί να χυθούν σε αυτήν προκαλώντας προβλήματα με την τοποθέτηση και την απομάκρυνση της ταχύτητας», προσθέτει ο Burkhauser.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Για πρώτη φορά: Ποια πρόσθετα τροφίμων συνδέονται με διαβήτη τύπου 2

Πειραματική μελέτη σε 104.139 ενήλικες στη Γαλλία.

Λευκό ψωμί: Ανθυγιεινό όσο το κάπνισμα!

Τα τεράστια επίπεδα υδατανθράκων του λευκού ψωμιού, διασπώνται τόσο γρήγορα στο σώμα που προκαλούν έντονες αυξήσεις σακχάρου και ''χτυπάνε κόκκινο'' τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σαν να... παίρνουμε κοκαΐνη.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα