Σαφές μήνυμα προς τα ευρωπαϊκά κράτη
Το διοικητικό εφετείο της Τουλούζης επικύρωσε την ακύρωση της ανανέωσης δύο αδειών κυκλοφορίας προϊόντων που περιέχουν τη δραστική ουσία γλυφοσάτη, επιβεβαιώνοντας ότι οι γαλλικές αρχές απέτυχαν να αξιολογήσουν επαρκώς τον περιβαλλοντικό κίνδυνο, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία. Η υπόθεση αφορούσε τα προϊόντα Touchdown Système 4 και Touchdown Forêt της Syngenta France, των οποίων η άδεια είχε ανανεωθεί από τον γαλλικό Οργανισμό ANSES το 2020. Η οικολογική οργάνωση Générations Futures προσέφυγε στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η ανανέωση παραβίαζε το άρθρο 29 του ευρωπαϊκού κανονισμού για την έγκριση φυτοφαρμάκων, καθώς δεν τεκμηριώθηκε η απουσία σοβαρών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον. Το διοικητικό δικαστήριο του Μονπελιέ είχε δικαιώσει την οργάνωση το 2023, απόφαση που επιβεβαιώθηκε σε δεύτερο βαθμό.
Η ANSES και η Syngenta υποστήριξαν ότι η απόφαση βασίστηκε σε πλήρη επιστημονικά δεδομένα, όμως το εφετείο έκρινε πως δεν είχαν παρασχεθεί επαρκείς πληροφορίες για τις επιπτώσεις της γλυφοσάτης στην ποικιλομορφία και αφθονία χερσαίων σπονδυλωτών και αρθροπόδων. Ως εκ τούτου, η χορήγηση άδειας κρίθηκε νομικά εσφαλμένη.
Η γλυφοσάτη παραμένει το πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο παγκοσμίως, παρά το πλήθος ανεξάρτητων μελετών που αποδεικνύουν τις βλαβερές συνέπειές της στην υγεία και το περιβάλλον. Η ουσία αυτή ρυπαίνει υδάτινους πόρους, υποβαθμίζει τη γονιμότητα του εδάφους και ανιχνεύεται πλέον στο αίμα και τα ούρα μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Η έκθεση σε γλυφοσάτη έχει συσχετιστεί με διαταραχές στο μικροβίωμα του εντέρου, τοξικότητα στο συκώτι και στα νεφρά, γενετικές αλλοιώσεις και καρκινογένεση, καθώς και νευροτοξικότητα που συνδέεται με τη νόσο του Πάρκινσον και γνωστικά προβλήματα στα παιδιά.
Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανανέωσε το 2023 τη χρήση της γλυφοσάτης για ακόμη δέκα χρόνια, η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει στα κράτη μέλη να επιβάλουν εθνικές απαγορεύσεις ή περιορισμούς. Ορισμένες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο και η Αυστρία, προσπάθησαν να το πράξουν αλλά δεν χρησιμοποίησαν τη σωστή νομική βάση. Άλλες περιορίστηκαν στη μερική απαγόρευση, κυρίως σε δημόσιους χώρους και για μη επαγγελματίες χρήστες. Η PAN Europe έχει εκδώσει έναν λεπτομερή οδηγό για τις εθνικές αρχές, εξηγώντας πώς μπορούν νομικά να απορρίψουν ή να ανακαλέσουν άδειες προϊόντων με βάση τη γλυφοσάτη, στηριζόμενες στις προβλέψεις του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα φυτοπροστατευτικά.
https://www.pan-europe.info/blog/administrative-court-toulouse-confirms-ban-glyphosate-products