Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H Γερμανία ανακάλεσε ελληνικά σνακ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνH Γερμανία ανακάλεσε ελληνικά σνακ
spot_img

Ειδοποίηση RASFF από την Γερμανία για Ελληνικό προϊόν.

Οι αρχές της Γερμανίας ενημέρωσαν χθες 13/9 το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Τρόφιμα (RASFF) για κίνδυνο από σνακ που παρασκευάζονται στην Ελλάδα.

Η Ειδοποίηση ανήκει στην κατηγορία ειδοποίησης «Prepared dishes and snacks» και κατηγορία κινδύνου «σοβαρός». Μετά από επίσημο έλεγχο των αρχών βρέθηκε ότι τα ελληνικά σνακ (μείγμα) περιέχουν το αλλεργιογόνο γλουτένη χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα. Προς το παρόν δεν έχει κοινοποιηθεί για ποιο προϊόν πρόκειται, κάτι που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που απαντάται φυσικά στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τις διασταυρώσεις αυτών των κόκκων, όπως το τριτικάλε. Τα τρόφιμα που συνήθως περιέχουν γλουτένη περιλαμβάνουν ψωμιά, κέικ, δημητριακά, ζυμαρικά και πολλά άλλα. Η γλουτένη είναι το συστατικό που δίνει στο ψωμί και σε άλλα προϊόντα δημητριακών το σχήμα, τη δύναμη και την υφή τους. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους κόκκους μπορούν να γίνουν χωρίς γλουτένη.

Η επισήμανση των τροφίμων για το εάν περιέχουν ή όχι γλουτένη απευθύνεται σε όσους ζουν με κοιλιοκάκη, ή  παρουσιάζουν δυσανεξίες, αλλεργίες ή ευαισθησίες που σχετίζονται με τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Η αποτελεσματική επισήμανση επιτρέπει στα άτομα με αυτές τις παθήσεις να επιλέγουν τρόφιμα που δεν θα τους προκαλέσουν δυσφορία ή επιπλοκές στην υγεία, επιτρέποντάς τους να ζήσουν πιο υγιεινά.

Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 828/2014 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορίζει εναρμονισμένες απαιτήσεις για την παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές σχετικά με την απουσία ή τη μειωμένη παρουσία γλουτένης στα τρόφιμα. Πιο συγκεκριμένα, η νομοθεσία αυτή καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα τρόφιμα μπορούν να επισημαίνονται ως « χωρίς γλουτένη » ή « πολύ χαμηλής γλουτένης ».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο