Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ΕΕ τροποποιεί τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων του DDT στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ ΕΕ τροποποιεί τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων του DDT στα τρόφιμα
spot_img

Αν και το DDT δεν χρησιμοποιείται πλέον στην Ένωση, εξακολουθεί να μπορεί να ανιχνευθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε ορισμένα φυτικά και ζωικά προϊόντα λόγω της ανθεκτικότητάς του στο περιβάλλον.

Το DDT είναι το πιο διάσημο φυτοφάρμακο  το οποίο έγινε γνωστό όχι μόνο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κουνουπιών αλλά για τις ανεπανόρθωτες βλάβες που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χημικός που το ανακάλυψε βραβεύτηκε με Νόμπελ.

Το DDT είναι ένας έμμονος οργανικός ρύπος (POP) και ως εκ τούτου η διάθεση στην αγορά και η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που το περιέχουν απαγορεύτηκε από την οδηγία 83/131/ΕΟΚ της Επιτροπής. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το DDT δεν χρησιμοποιείται πλέον στην Ένωση, εξακολουθεί να μπορεί να ανιχνευθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε ορισμένα φυτικά και ζωικά προϊόντα λόγω της ανθεκτικότητάς του στο περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA αξιολόγησε πρόσφατη αίτηση για αλλαγή στα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων (ΑΟΚ) στο DDT και λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με τις τοξικολογικές ιδιότητες της ουσίας, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ούτε η μακροχρόνια έκθεση σε αυτή την ουσία μέσω της κατανάλωσης όλων των προϊόντων διατροφής που μπορεί να την περιέχουν, ούτε η βραχυπρόθεσμη έκθεση λόγω υψηλής κατανάλωσης του σχετικού προϊόντος δεν έδειξαν κίνδυνο υπέρβασης της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης ή της οξείας δόσης αναφοράς.

Ως εκ τούτου η ΕΕ  με τον κανονισμό 2023/163 τροποποιεί τα ΑΟΚ για το DDT. Για να διαβάσετε την απόφαση πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα