Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ελληνική ρίγανη έφαγε… «πόρτα» από τη Γερμανία λόγω PAs

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Ελληνική ρίγανη έφαγε… «πόρτα» από τη Γερμανία λόγω PAs
spot_img

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, που επιστρέφεται ελληνική ρίγανη από χώρα του εξωτερικού.

Για Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης στη ρίγανη από την Ελλάδα, μέσω Πολωνίας ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Πύλη έγκαιρης ειδοποίησης RASFF η Γερμανία χθες 22/3. Πρόκειται για τριμμένη ελληνική ρίγανη που εισάγεται στη Γερμανία μέσω διανομέα από την Πολωνία.

Σύμφωνα με την πύλη RASFF “ανιχνεύτηκαν αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης πάνω από την οριακή τιμή». Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές είναι σοβαρός. Πιο συγκεκριμένα στη ρίγανη εντοπίστηκαν 17000 μg/kg Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης με ανώτερο επιτρεπτό όριο τα 1000 μg/kg

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που μας επιστέφουν ρίγανη για τον ίδιο λόγο. Και τον περασμένο Νοέμβριο οι Ολλανδοί επέστρεψαν στην Ελλάδα φορτίο με ρίγανη καθώς ανιχνεύτηκε ποσότητα PAs 30313 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό τα 1000 μg/kg.

Τι είναι τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης;

Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης ( PAs ), που μερικές φορές αναφέρονται ως βάσεις necine, είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από τα φυτά ως αμυντικός μηχανισμός έναντι των εντόμων και  σχετίζονται με ασθένειες σε ανθρώπους και ζώα. Περισσότερα από 660 PAs και PA N-οξείδια έχουν ταυτοποιηθεί σε περισσότερα από 6.000 φυτά και περίπου τα μισά από αυτά εμφανίζουν ηπατοτοξικότητα.

Η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης στα τρόφιμα, ιδίως για τους συχνούς καταναλωτές τσαγιού και βοτάνων, αποτελεί πιθανή μακροπρόθεσμη ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία λόγω της πιθανής καρκινογένεσης, λένε οι επιστήμονες της EFSA. Και η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής με βάση φυτά παραγωγής αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε επίπεδα έκθεσης που προκαλούν βραχυπρόθεσμη τοξικότητα με αποτέλεσμα δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Η ΕΕ έθεσε νέα μέγιστα επιτρεπτά όρια PAs με τον κανονισμό 2020/2040 που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Ιούλιο.

Τα ακόρεστα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης είναι ηπατοτοξικά, δηλαδή βλάπτουν το ήπαρ. Τα PA προκαλούν επίσης ηπατική φλεβοαποφρακτική νόσο και καρκίνο του ήπατος.

 Διατροφική έκθεση

Η EFSA αξιολόγησε τη διατροφική έκθεση στα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης στο μέλι, τσάι, αφεψήματα βοτάνων (βότανα) και συμπληρώματα διατροφής. Περιστατικά δηλητηρίασης έχουν καταγραφεί και λόγω κατανάλωσης μολυσμένων δημητριακών. Βραχυπρόθεσμα, η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης επηρεάζουν κυρίως το ήπαρ και τον πνεύμονα. Υπάρχουν πληροφορίες και για πιθανή γονοτοξικότητα.

Προϊόντα που έχουν εντοπιστεί αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης:

  • Μέλι
  • Γύρη
  • Σιτηρά
  • Γάλα
  • Αυγά
  • Κρέας
  • Σαλάτες
  • Τσάι
  • Λικέρ
  • Μπαχαρικά
  • Συμπληρώματα διατροφής

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο