Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ευρώπη ενημερώνει την Ελλάδα για εισαγόμενο φρούτο με απαγορευμένο φυτοφάρμακο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Ευρώπη ενημερώνει την Ελλάδα για εισαγόμενο φρούτο με απαγορευμένο φυτοφάρμακο
spot_img

“Πιθανός κίνδυνος” από κινέζικα φρούτα που εισάγονται στην Ελλάδα.

Μέσω της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF), η Ολλανδία ενημέρωσε την Ελλάδα και άλλες 10 χώρες, για πιθανό κίνδυνο από φρέσκα φρούτα προέλευσης Κίνας.

Πρόκειται για φρέσκα λίτσι (lychee) που εισάγονται σε Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία και Βρετανία. Στα φρούτα ανιχνεύτηκε σε υψηλή ποσότητα το φυτοφάρμακο chlorpyrifos που είναι απαγορευμένο σε καλλιέργειες σε όλη την ΕΕ από το 2020, καθώς έχει «δυνητικές» γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικό για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.

Ωστόσο παρά τις απαγορεύεις έχει εντοπιστεί σε αρκετά τρόφιμα και το Σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF), έχει χτυπήσει “καμπανάκι” αρκετές φορές. Αυτό γιατί εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε τρίτες χώρες. Το ανώτατο όριο υπολείμματος Chlorpyrifos που έχει οριστεί για τα εισαγόμενα τρόφιμα είναι 0.01 mg/kg  και στα εισαγόμενα και στην χώρα μας λίτσι, βρέθηκε σε ποσότητα 0.034 mg/kg.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο