Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Κίνα εντείνει τους ελέγχους μετά τα ευρήματα κορωνοϊού σε εισαγόμενα φρούτα

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΗ Κίνα εντείνει τους ελέγχους μετά τα ευρήματα κορωνοϊού σε εισαγόμενα φρούτα
spot_img

Η Κίνα έχει αυστηροποιήσει τους κανόνες εισαγωγής αφού εντόπισε τον ιό που προκαλεί το COVID-19 σε συσκευασίες φρούτων από το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη.

Τουλάχιστον εννέα κινεζικές πόλεις κατέγραψαν θετικά τεστ κορωνοϊού σε σχέση με φρούτα δράκου από το Βιετνάμ και φρούτα longan από την Ταϊλάνδη, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Η Κίνα είχε ήδη σταματήσει τουλάχιστον ορισμένες εισαγωγές φρούτων δράκου από το Βιετνάμ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου λόγω των ευρημάτων του κορωνοϊού στα τέλη Δεκεμβρίου.

Οι αρχές έχουν αρχίσει τώρα τον έλεγχο των εισαγόμενων προϊόντων διατροφής, έχουν κλείσει προσωρινά τα καταστήματα τροφίμων και έχουν δώσει εντολή σε άτομα που αγόρασαν τα εμπλεκόμενα φρούτα σε καραντίνα.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η Κίνα εντόπισε τον ιό SARS-CoV-2 στις συσκευασίες και στα κουτιά που περιείχαν φρούτα δράκου που εισήχθησαν από το Βιετνάμ και ανέστειλε τις εισαγωγές για μια εβδομάδα.

Η Κίνα φέρεται επίσης να εντόπισε τον ιό COVID-19 σε εισαγωγές τροφίμων από την Ινδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά μετά από δοκιμές νουκλεϊκού οξέος σε εισαγόμενα τρόφιμα και συσκευασίες. 

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι αυτά τα μέτρα ελήφθησαν παρά το ότι διεθνείς οργανισμοί όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) υποστηρίζουν ότι ο ιός που προκαλεί τον COVID-19 δεν μεταδίδεται μέσω των τροφίμων και δεν αποτελεί άμεση ανησυχία για την ασφάλεια των τροφίμων.

Τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι ούτε τα τρόφιμα ούτε οι συσκευασίες τροφίμων αποτελούν οδό για την εξάπλωση ιών όπως ο SARS-CoV-2. Οι κοροναϊοί δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε τρόφιμα ή σε επιφάνειες. Μόλις εισέλθουν στο περιβάλλον, οι ιοί αποικοδομούνται και γίνονται λιγότερο μολυσματικοί, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Η ανίχνευση υπολειμμάτων ιού ή ιικού ριβονουκλεϊκού οξέος (RNA) σε τρόφιμα και συσκευασίες δείχνει ενδείξεις προηγούμενης μόλυνσης, αλλά δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι ο SARS-CoV-2 μεταδίδεται με τρόφιμα ή συσκευασίες και προκαλεί ασθένεια σε άτομα που τα αγγίζουν.

Παγκόσμια δυσαρέσκεια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ένα από τα έθνη που εξέφρασαν για πρώτη φορά αντιδράσεις σχετικά με την προσέγγιση και τις πρακτικές της Κίνας στον COVID-19.

Αυστραλία, Καναδάς, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ινδία και Ρωσία εξέφρασαν επίσης τη δυσφορία τους για την κατάσταση η οποία αναφέρεται στους κινεζικούς περιορισμούς στις εισαγωγές, που σχετίζονται με τον COVID-19. Από τον Ιούνιο του 2020 οι απαιτήσεις τις Κίνας περιλαμβάνουν απαιτήσεις δήλωσης εξαγωγέα, αναστολή εισαγωγών από εγκαταστάσεις με περιπτώσεις εργαζομένων COVID-19, δοκιμές και απορρίψεις εισόδου σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων δοκιμών νουκλεϊκού οξέος. Τα πρόσθετα μέτρα περιελάμβαναν τη δοκιμή και την απολύμανση των εισαγόμενων προϊόντων, υποχρεωτικές εμπορικές δηλώσεις ή τροποποιήσεις εμπορικών συμβάσεων, εικονικούς ελέγχους για τη διατήρηση ή την ανάκτηση πρόσβασης στην αγορά και αιτήματα για εργοστάσια παραγωγής τροφίμων στο εξωτερικό να αναστείλουν οικειοθελώς τις εξαγωγές μετά τον εντοπισμό του SARS-CoV-2 στους εργαζόμενους.

Πηγή: Food Safety News

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα