Ανακοίνωση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Αυστρίας AGES.
Μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2024, έχουν αναφερθεί συνολικά 24 άτομα με στέλεχος επιδημίας Salmonella Strathcona σε έξι ομοσπονδιακές πολιτείες: Άνω Αυστρία (4), Κάτω Αυστρία (7), Βιέννη (4), Στυρία (7), Carinthia ( 1) και Σάλτσμπουργκ (1). Τέσσερα από τα 24 περιστατικά νοσηλεύτηκαν. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι. Το τελευταίο κρούσμα αρρώστησε στα μέσα Δεκεμβρίου 2023 και δεν έχει αναφερθεί κανένα νέο κρούσμα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Αυτό την έκανε τη μεγαλύτερη εστία τροφιμογενούς ασθένειας στην Αυστρία το 2023.
Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Η σαλμονέλωση συνήθως μεταδίδεται με την τροφή και επίσης σπάνια προκαλείται από επαφή με ερπετά, για παράδειγμα. Στην Αυστρία, η σαλμονέλα είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία διάρροιας.
Το ξέσπασμα έπληξε αρκετές περιοχές, η πηγή αναζητείται στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας και υπάρχει υποψία ότι βρίσκεται εκτός Αυστρίας. Η διερεύνηση της επιδημίας ανατέθηκε στην ΑGES Infectious Diseases Epidemiology Ελήφθησαν συνεντεύξεις από τους ασθενείς σχετικά με το φαγητό που είχαν φάει την εβδομάδα πριν από το ξέσπασμα. Αυτές οι πληροφορίες παρέχουν ενδείξεις για την εύρεση της πηγής της επιδημίας. Αυτή η διευκρίνιση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Για την αποφυγή μόλυνσης από σαλμονέλα , συνιστάται καθαρός χειρισμός των τροφίμων: Τα τρόφιμα, ειδικά το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά ή τα ζυμαρικά με γέμιση κρέμας, πρέπει να βράζονται καλά. Το ωμό κρέας πουλερικών δεν πρέπει να πλένεται μετά την αποσυσκευασία. Αφού χειριστείτε ωμό κρέας πουλερικών, είναι απαραίτητο να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε άλλες εργασίες στην κουζίνα. Όλες οι επιφάνειες εργασίας και τα σκεύη που έχουν έρθει σε επαφή με ωμό κρέας πουλερικών, άλλο ωμό κρέας ή ωμά αυγά θα πρέπει να καθαρίζονται με υγρό απορρυπαντικού και ζεστό νερό.