Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων στο επίκεντρο συνάντησης αξιωματούχων από 18 χώρες

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΗ παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων στο επίκεντρο συνάντησης αξιωματούχων από 18 χώρες
spot_img

Θέμα του φόρουμ «Ασφάλεια τροφίμων για έναν ανθεκτικό και βιώσιμο κόσμο».

Η πέμπτη ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Φόρουμ των επικεφαλής των οργανισμών τροφίμων (IHFAF) πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη από τις 16 έως τις 20 Απριλίου 2024, συγκεντρώνοντας αξιωματούχους για την ασφάλεια των τροφίμων από 18 χώρες και εκπροσώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και της Επιτροπής Codex Alimentarius (CAC).

Η IHFAF, που ιδρύθηκε το 2020, προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των διεθνών ρυθμιστικών οργανισμών τροφίμων για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων και της διατροφής, την προσπάθεια εναρμόνισης των μεθοδολογιών και των προτύπων αξιολόγησης των τροφίμων σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Codex Alimentarius και την ανταλλαγή πόρων και πληροφοριών.

Το φόρουμ ιδρύθηκε από τη Σαουδαραβική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (SFDA), τα Πρότυπα Τροφίμων Αυστραλίας Νέας Ζηλανδίας (FSANZ) και την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI). Άλλα μέλη είναι το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης Κινδύνου Ασφάλειας Τροφίμων της Κίνας (CFSA), ο Γαλλικός Οργανισμός για την Ασφάλεια Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Επαγγελματικής Υγείας (ANSES), η Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιαπωνίας (FSCJ), η Δημόσια Αρχή Τροφίμων και Διατροφής του Κουβέιτ (PAFN), το Εθνικό Γραφείο Ασφάλειας Τροφίμων του Μαρόκου (ONSSA), ο Οργανισμός Τροφίμων της Σιγκαπούρης (SFA), το CAC, ο FAO και το Διεθνές Δίκτυο Αρχών Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ (INFOSAN). Στη φετινή εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Ποιότητα των Τροφίμων της Χιλής (ACHIPIA), το Υπουργείο Πρωτογενών Βιομηχανιών της Νέας Ζηλανδίας (MPI) και το Majlis Ugama Islam Singapura (MUIS).

Με θέμα «Ασφάλεια τροφίμων για έναν ανθεκτικό και βιώσιμο κόσμο», το πέμπτο ετήσιο συνέδριο IHFAF, που φιλοξενήθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων της Σιγκαπούρης, πυροδότησε ουσιαστικές συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής των οργανισμών τροφίμων για θέματα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια τροφίμων, την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα– καθώς και με νέα ρυθμιστικά πλαίσια για τα τρόφιμα και την επικοινωνία κινδύνου.

Κατά την εκδήλωση, ο Οργανισμός Τροφίμων της Σιγκαπούρης και το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) υπέγραψαν κοινή δήλωση προθέσεων για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων, η οποία αντικατοπτρίζει τη δέσμευση των οργανισμών να προωθήσουν την αξιολόγηση των κινδύνων, καθορίζοντας ένα πολυετές σχέδιο εργασίας. Μετά την υπογραφή της ακολούθησε ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των επιστημόνων του BfR και του SFA, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης έργων που καλύπτουν την ασφάλεια εναλλακτικών πρωτεϊνών, αναδυόμενων περιβαλλοντικών μολυσματικών παραγόντων που επηρεάζουν τον εφοδιασμό τροφίμων, υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Η ανταλλαγή ολοκληρώθηκε με ένα κοινό συμπόσιο στις 19 Απριλίου 2024.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα