Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
5.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση πρόκειται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ παγκόσμια επισιτιστική κρίση πρόκειται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο
spot_img

Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα, καθώς ο πόλεμος συνδυάζεται με οικονομικούς και κλιματικούς κλυδωνισμούς.

Έξι μήνες μαχών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας – δύο μονάδων παραγωγής ενέργειας – έχουν βυθίσει ένα παγκόσμιο σύστημα τροφίμων σε πλήρη καταστροφή, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους αντιμέτωπους με την πείνα.

Ο πόλεμος επιδεινώνει μια κρίση που τροφοδοτείται ήδη από την κλιματική αλλαγή, το αυξανόμενο κόστος ζωής και την αύξηση των τιμών των λιπασμάτων που δημιουργεί την οξύτερη παγκόσμια επισιτιστική κρίση εδώ και δεκαετίες. H συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την επαναλειτουργία της Μαύρης Θάλασσας για τα πλοία τροφίμων, μπορεί να μην είναι αρκετή για να ανακουφίσει τα εκατομμύρια των ανθρώπων που αγωνίζονται να φάνε σε όλη την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να προετοιμαστούν για ακόμη πιο κρίσιμα επίπεδα πείνας, καθώς αντιμετωπίζουν ετήσιο κενό 14 δισεκατομμυρίων ευρώ στις δαπάνες για την επισιτιστική ασφάλεια, σύμφωνα με έκθεση του 2020 της Ceres 2030. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον σιτοβολώνα της Ευρώπης, έχει κλονίσει σοβαρά τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων, καθώς τριάντα έξι χώρες βασίζονται στην Ουκρανία και τη Ρωσία για περισσότερο από το ήμισυ των εισαγωγών σιταριού τους.

Μια ειδική ειδική ειδική ομάδα του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση κρίσεων παρακολουθεί περισσότερες από 60 χώρες που αγωνίζονται να πληρώσουν για τις εισαγωγές τροφίμων. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας και η αστάθεια στις αγορές τροφίμων έχουν ασκήσει επιπλέον πίεση στις αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι πεινούν παγκοσμίως, ο στόχος του ΟΗΕ για τον τερματισμό της πείνας μέχρι το τέλος της δεκαετίας φαίνεται πιο μακριά από ποτέ.

Η ξηρασία πλήττει το Κέρας της Αφρικής, αφήνοντας περίπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους αντιμέτωπους με ελλείψεις τροφίμων στην Κένυα, την Αιθιοπία και τη Σομαλία τους επόμενους έξι μήνες. Περισσότερα από 7 εκατομμύρια ζώα έχουν ήδη εξαφανιστεί. Σε ολόκληρη την Ανατολική Αφρική, περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια.

Είναι πλέον δύσκολο για τους ανθρώπους να αντέξουν οικονομικά τα τρόφιμα, ακόμη και σε μέρη όπου δεν υπάρχει έλλειψη. Οι άνθρωποι πληρώνουν περισσότερα για είδη πρώτης ανάγκης παντού, από το Περού μέχρι το Μπουρούντι. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ένα ρεκόρ 49 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 46 χώρες θα μπορούσε να πέσει σε λιμό ή «συνθήκες λιμού» εν μέσω της επισιτιστικής κρίσης.

Μια συμφωνία μεταξύ Της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των εξαγωγών τροφίμων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας βοήθησε κάπως να διευκολυνθούν οι αγορές, κάτι που έφερε πτώση των τιμών του σιταριού μειώθηκαν κατά 14,5% μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου.

Τα περίπου δώδεκα πλοία που έχουν αψηφήσει τον θαλάσσιο διάδρομο μέχρι στιγμής ήταν σε μεγάλο βαθμό εκείνα που έχουν κολλήσει στην Ουκρανία από το ξέσπασμα του πολέμου και εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις για να φτάσουν τα πλοία σε αριθμούς, συμπεριλαμβανομένων πλοίων ναυλωμένων από τον ΟΗΕ που μεταφέρουν επισιτιστική βοήθεια. Οι ειδικοί πάντως, είναι επιφυλακτικοί ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ακυρωθεί εύκολα.

Επιπρόσθετα, πολλά μέρη του κόσμου βιώνουν ακραία καιρικά φαινόμενα εν μέρει λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η υπερβολική ζέστη στη Νότια Ασία και τις ΗΠΑ, η ξηρασία σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης και της Ανατολικής Αφρικής και της Κίνας και οι πλημμύρες στην Κορέα είχαν ως αποτέλεσμα να πεθάνουν μεγάλες ποσότητες καλλιεργειών, καθιστώντας τα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα, πιο ακριβά.

Η αύξηση της τιμής των λιπασμάτων έχει επίσης καταστήσει ακριβότερη την καλλιέργεια τροφίμων. Η τιμή του λιπάσματος ήταν ήδη υψηλή πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά λόγω της εξάρτησης της βιομηχανίας από το φυσικό αέριο – το οποίο έχει επίσης εκτοξευθεί στα ύψη μετά τον πόλεμο – έχει αυξηθεί περαιτέρω.

Ένας καταιγισμός διεθνών πολιτικών πρωτοβουλιών έχει ξεπηδήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης, μεταξύ άλλων από τη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν θα είναι αποτελεσματικές χωρίς μια μεγάλη ένεση μετρητών. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει συγκεντρώσει δωρεές ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, αλλά χρειάζεται συνολικά 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Εάν εισρεύσουν τα χρήματα, η επείγουσα βοήθεια μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των χειρότερων καταστροφών της κρίσης πείνας φέτος, αλλά οι ειδικοί λένε ότι ο κόσμος χρειάζεται συστημική αλλαγή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο