Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καμπυλοβακτηρίωση: Η πιο συχνή τροφική δηλητηρίαση στην ΕΕ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαμπυλοβακτηρίωση: Η πιο συχνή τροφική δηλητηρίαση στην ΕΕ
spot_img

Ετήσια Επιδημιολογική Έκθεση για το 2021 για την Campylobacteriosis το 2021 από το ECDC.

Η καμπυλοβακτηρίωση είναι η πιο συχνά αναφερόμενη γαστρεντερική νόσος στην ΕΕ/ΕΟΧ, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού κέντρου πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων ECDC που δημοσιοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου.

Τα στοιχεία αναφέρουν πως το 2021, 30 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ ανέφεραν 129.960 επιβεβαιωμένα κρούσματα καμπυλοβακτηρίωσης. Στην Ελλάδα τα κρούσματα ήταν 260 αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στην χώρα μας δεν υπάρχει ολοκληρωμένο συστημα επιτήρησης και παρακολούθησης.

Το συνολικό ποσοστό κοινοποίησης ΕΕ/ΕΟΧ ήταν 44,5 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ το ποσοστό ειδοποίησης καμπυλοβακτηρίωσης ήταν υψηλότερο σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Στις περισσότερες χώρες, το κρέας πουλερικών αποτελεί κύρια πηγή ανθρώπινης καμπυλοβακτηρίωσης (50% έως 80%).

Το Campylobacter έχει χαρακτηριστική εποχικότητα, με απότομη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων από τα τέλη της άνοιξης έως αρχές φθινοπώρου.

Η καμπυλοβακτηρίωση είναι μια οξεία διαρροϊκή εντερίτιδα που προκαλείται κυρίως από ένα από τα δύο είδη: Campylobacter jejuni ή C. coli. Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 2-5 ημέρες μετά τη μόλυνση. Τα συμπτώματα ξεκινούν με κράμπες στην κοιλιά και ακολουθεί διάρροια, η οποία συχνά συνοδεύεται από πυρετό, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους. Στο ένα τρίτο των περιπτώσεων, μπορεί να εμφανιστεί αίμα στα κόπρανα. Η λοίμωξη συνήθως αυτοπεριορίζεται εντός μιας εβδομάδας αλλά μπορεί να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη σε περίπου 5-10% των περιπτώσεων. Η οξεία λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε σπάνιες επιπλοκές όψιμης έναρξης όπως η αντιδραστική αρθρίτιδα ή σύνδρομο Guillain-Barré, οξεία νευρομυϊκή παράλυση. Τα βακτήρια Campylobacter είναι κοινά σε ζώα (π.χ. πουλερικά, βοοειδή, χοίροι και άγρια πτηνά), τα οποία τα μεταφέρουν χωρίς να αναπτύσσουν κλινικά συμπτώματα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα