Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
3.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καμπυλοβακτηρίωση: Η πιο συχνή τροφική δηλητηρίαση στην ΕΕ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαμπυλοβακτηρίωση: Η πιο συχνή τροφική δηλητηρίαση στην ΕΕ
spot_img

Ετήσια Επιδημιολογική Έκθεση για το 2021 για την Campylobacteriosis το 2021 από το ECDC.

Η καμπυλοβακτηρίωση είναι η πιο συχνά αναφερόμενη γαστρεντερική νόσος στην ΕΕ/ΕΟΧ, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού κέντρου πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων ECDC που δημοσιοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου.

Τα στοιχεία αναφέρουν πως το 2021, 30 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ ανέφεραν 129.960 επιβεβαιωμένα κρούσματα καμπυλοβακτηρίωσης. Στην Ελλάδα τα κρούσματα ήταν 260 αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στην χώρα μας δεν υπάρχει ολοκληρωμένο συστημα επιτήρησης και παρακολούθησης.

Το συνολικό ποσοστό κοινοποίησης ΕΕ/ΕΟΧ ήταν 44,5 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ το ποσοστό ειδοποίησης καμπυλοβακτηρίωσης ήταν υψηλότερο σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Στις περισσότερες χώρες, το κρέας πουλερικών αποτελεί κύρια πηγή ανθρώπινης καμπυλοβακτηρίωσης (50% έως 80%).

Το Campylobacter έχει χαρακτηριστική εποχικότητα, με απότομη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων από τα τέλη της άνοιξης έως αρχές φθινοπώρου.

Η καμπυλοβακτηρίωση είναι μια οξεία διαρροϊκή εντερίτιδα που προκαλείται κυρίως από ένα από τα δύο είδη: Campylobacter jejuni ή C. coli. Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 2-5 ημέρες μετά τη μόλυνση. Τα συμπτώματα ξεκινούν με κράμπες στην κοιλιά και ακολουθεί διάρροια, η οποία συχνά συνοδεύεται από πυρετό, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους. Στο ένα τρίτο των περιπτώσεων, μπορεί να εμφανιστεί αίμα στα κόπρανα. Η λοίμωξη συνήθως αυτοπεριορίζεται εντός μιας εβδομάδας αλλά μπορεί να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη σε περίπου 5-10% των περιπτώσεων. Η οξεία λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε σπάνιες επιπλοκές όψιμης έναρξης όπως η αντιδραστική αρθρίτιδα ή σύνδρομο Guillain-Barré, οξεία νευρομυϊκή παράλυση. Τα βακτήρια Campylobacter είναι κοινά σε ζώα (π.χ. πουλερικά, βοοειδή, χοίροι και άγρια πτηνά), τα οποία τα μεταφέρουν χωρίς να αναπτύσσουν κλινικά συμπτώματα.

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα φυτοφάρμακα έχει το Ελληνικό μέλι; Επιστημονική μελέτη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου 

Τι έδειξε μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για την παρουσία φυτοφαρμάκων σε δείγματα ελληνικού μελιού και για το πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία των καταναλωτών.

Kinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA

Η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει ισχυρισμό υγείας για τα παιδιά, με μελέτες που δεν είχαν σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών!

Κλειστά αύριο καταστήματα και απαγόρευση ντελίβερι σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική- Σημερινές εικόνες διανομέων στο χιόνι κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Κλειστά αύριο τα καταστήματα στην βόρεια και βορειοανατολική Αττική και απαγορεύονται μετά τις 18.00 οι υπηρεσίες delivery ή courier στις ίδιες περιοχές. Συνεχίζουν σήμερα τις παραδόσεις φαγητού πολλές επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χιόνι.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα