Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χριστούγεννα: Οι πιο γευστικές παραδόσεις από τις χώρες της Ευρώπης

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΧριστούγεννα: Οι πιο γευστικές παραδόσεις από τις χώρες της Ευρώπης
spot_img

Του Νικόλα Εμμανουήλ

Τα Χριστούγεννα είναι μία ημέρα γιορτής, χαράς και τραπεζιών γεμάτων με παραδοσιακά φαγητά και εδέσματα. Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι χαρακτηρίζεται ως το πιο εορταστικό και το πιο πλούσιο τραπέζι από ολόκληρο το χρόνο, όμως δεν είμαστε η μόνη χώρα με άφθονες παραδόσεις.

Στη συνέχεια ακολουθούν χριστουγεννιάτικες παραδόσεις από όλη την Ευρώπη:

Ιταλία

Οι παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες γιορτές στην Ιταλία ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή, αλλά, ίσως η πιο γνωστή είναι η Γιορτή των Επτά Ψαριών. Πρόκειται για μια παράδοση που προέρχεται από τη Νότια Ιταλία, αλλά έχει γίνει ακόμα πιο δημοφιλής στους Ιταλοαμερικανούς και αποτελείται από επτά πιάτα με θαλασσινά. Ο αριθμός επτά είναι συμβολικός αφού είναι αυτός που επαναλαμβάνεται πιο συχνά στη Βίβλο. Μερικά δημοφιλή πιάτα είναι το baccala (αλατισμένος μπακαλιάρος), ο μπακαλιάρος στο φούρνο, το τηγανητό καλαμάρι, οι τηγανητές γαρίδες, το λιγκουίνι με σάλτσα από αχιβάδα ή αστακό, σαλάτα χταποδιού και κοκτέιλ γαρίδας.

Σουηδία

Η Σουηδία, όπως και πολλές άλλες σκανδιναβικές χώρες, γιορτάζει το χριστουγεννιάτικο δείπνο με άρωμα “smörgåsbord”. Στη Σουηδία, αυτό ονομάζεται “julbord” και είναι γεμάτο με παραδοσιακά πιάτα, όπως ρέγγα τουρσί, σολομό και κεφτεδάκια, καθώς και πρόσθετα προϊόντα όπως ψωμί, πατέ συκωτιού, σαλάτα με κόκκινα παντζάρια, τυρί και λάχανο. Όλο αυτό το φαγητό την ημέρα των Χριστουγέννων υποτίθεται ότι θυμίζει τη γιορτή που έρχεται μετά από μια περίοδο νηστείας, η οποία κορυφώνεται τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων.

Γερμανία

Το “Weihnachtsgans” ή αλλιώς χριστουγεννιάτικη χήνα, είναι ίσως η πιο σημαντική χριστουγεννιάτικη παράδοση στη Γερμανία. Υπάρχουν δύο θεωρίες για την προέλευσή της. Κάποιοι πιστεύουν ότι ήταν μια αγγλική παράδοση που έφτασε στη Γερμανία, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι προέρχεται από μια παράδοση νηστείας. Οι χριστιανοί του Μεσαίωνα νήστευαν μεταξύ της ημέρας του Αγίου Μαρτίνου και των Χριστουγέννων, και το δείπνο τους μετά λέγεται ότι ήταν χήνα. Είναι πάντα ψητή και σερβίρεται με άλλα τυπικά γερμανικά φαγητά, όπως το Spätzle, το Knödel και το κόκκινο λάχανο. Για επιδόρπιο, σερβίρεται το μοναδικό Lebkuchen, ένα μαλακό μπισκότο με μελόψωμο.

Γαλλία

Το χριστουγεννιάτικο δείπνο στη Γαλλία είναι μια πολύ περίτεχνη υπόθεση. Δύο πολύ δημοφιλή πιάτα περιλαμβάνουν τα στρείδια και το φουά γκρα. Το κύριο πιάτο είναι συνήθως κρέας, όπως καπόν, γαλοπούλα, φραγκόκοτα ή φασιανός, όλα συνήθως ψητά και γεμιστά με κάστανα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη απόλαυση της βραδιάς είναι το Bûche de Noël, η γαλλική έκδοση ενός Yule Log. Πρόκειται για ένα πλούσιο κέικ που συχνά διακοσμείται με μικροσκοπικά “μανιτάρια” μαρέγκας και άλλες λιχουδιές που μοιάζουν με αντικείμενα που βρίσκονται στο δάσος. Το κάστανο είναι μια δημοφιλής γεύση, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες γεύσεις.

Φινλανδία

Το χριστουγεννιάτικο δείπνο στη Φινλανδία τρώγεται την παραμονή των Χριστουγέννων. Περιλαμβάνει πολλά παραδοσιακά φινλανδικά πιάτα, όπως ζαμπόν, ανάμεικτη παντζαροσαλάτα, κατσαρόλα συκωτιού, καπνιστό σολομό, πιάτα με ρέγγα και το παραδοσιακό “lanttulaatikko”, μια κατσαρόλα ρουταμπάγκα (γουλί). Αυτό γίνεται με το βράσιμο και την πολτοποίηση της ρουταμπάγκα και την ανάμειξη με ψίχουλα ψωμιού, λάχανο, αυγό και πολλά καρυκεύματα.

Νορβηγία

Ένα τυπικό νορβηγικό χριστουγεννιάτικο δείπνο περιλαμβάνει το λεγόμενο “Smalahove”, ένα ολόκληρο κεφάλι προβάτου στον ατμό. Άλλες δημοφιλείς επιλογές είναι τα λιπαρά χοιρινά παϊδάκια, τα οποία λέγεται ότι παρέχουν ενέργεια για τον υπόλοιπο χειμώνα. Το “Lutefisk”, το οποίο είναι αποξηραμένος μπακαλιάρος εμποτισμένος σε διάλυμα αλισίβας, μετά βρασμένος ή ψημένος και σερβίρεται με βούτυρο, αλάτι και πιπέρι, σπάνια καταναλώνεται περισσότερο από μία φορά το χρόνο.ι Rakfisk, το οποίο είναι πέστροφα που έχει αλατιστεί και ζυμωθεί για δύο έως τρεις μήνες και pinnekjøtt, παϊδάκια αρνιού ή προβάτου, συγκαταλέγονται επίσης στα παραδοσιακά νορβηγικά τραπέζια.

Αγγλία

Μια δημοφιλής βρετανική χριστουγεννιάτικη παράδοση είναι ο κιμάς. Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για μια παράδοση που χρονολογείται μέχρι τον 13ο αιώνα. Όταν οι ιππότες επέστρεφαν από τις Σταυροφορίες με νέα μπαχαρικά όπως μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο και κανέλα, τους έκαναν μια μεγάλη πίτα με ένα μείγμα αποξηραμένων φρούτων που ονομαζόταν «κιμάς». Έγινε γνωστή ως χριστουγεννιάτικη πίτα και κάποια στιγμή είχε απαγορευτεί από τους πουριτανούς επειδή θεωρούνταν ανίερη. Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, μια καφέ πουτίγκα με σταφίδες, ξηρούς καρπούς και κεράσια είναι μια άλλη παράδοση.

Ουκρανία

Οι Ορθόδοξοι και οι Ρωμαιοκαθολικοί Χριστιανοί στην Ουκρανία έχουν παραδοσιακά δύο διαφορετικά χριστουγεννιάτικα δείπνα. Το πρώτο είναι ένα σαρακοστιανό δείπνο, το οποίο γίνεται στις 6 Ιανουαρίου και αποτελείται από πιάτα χωρίς κρέας. Το δεύτερο είναι ένα εορταστικό χριστουγεννιάτικο δείπνο στις 7 Ιανουαρίου. Αυτό το δείπνο έχει συνήθως 12 πιάτα που αντιπροσωπεύουν τους 12 μαθητές του Ιησού, πολλά από τα οποία είναι αυθεντικά ουκρανικά φαγητά. Το Kutya είναι το πιο δημοφιλές και σημαντικό χριστουγεννιάτικο πιάτο και ήταν ένα δημοφιλές τελετουργικό φαγητό ακόμη και πριν αρχίσει ο Χριστιανισμός. Πρόκειται για μαγειρεμένο χυλό σιταριού, αναμεμειγμένο με παπαρουνόσπορους, μέλι και σταφίδες, συμβολίζοντας τον πλούτο και την εκτίμηση για μια επιτυχημένη περίοδο συγκομιδής.

Ιρλανδία

Τα ιρλανδικά χριστουγεννιάτικα δείπνα περιλαμβάνουν γαλοπούλα ή ψητό ζαμπόν, αν και η χήνα θεωρείται πιο παραδοσιακή. Τα γεύματα συνήθως ξεκινούν με καπνιστό σολομό ή γαρίδες, ακολουθούμενα από το κύριο κρέας, μαζί με μερικά συνοδευτικά, όπως λαχανικά και πατάτες. Μια δημοφιλής επιλογή για επιδόρπιο είναι η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με βούτυρο, κονιάκ ή σάλτσα σέρι ή μια φέτα χριστουγεννιάτικο κέικ. Ένα μικρό σέρι είναι επίσης δημοφιλές, το οποίο είναι παντεσπάνι εμποτισμένο σε σέρι με φρούτα, ζελέ και κρέμα.

Πολωνία

Δεν θα δούμε ψητό μοσχάρι ή γαλοπούλα στο τραπέζι την παραμονή των Χριστουγέννων στην Πολωνία αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μέρα χωρίς κρέας. Το δείπνο ονομάζεται Wiglia και ξεκινά όταν εμφανίζεται το πρώτο αστέρι στον ουρανό. Κανείς δεν επιτρέπεται να φάει έως ότου όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν σπάσει μαζί τις χριστουγεννιάτικες γκοφρέτες και έχουν ανταλλάξουν ευχές για καλή υγεία και ευημερία. Παραδοσιακά, για δείπνο σερβίρονται 12 πιάτα, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους 12 Αποστόλους. Αυτά περιλαμβάνουν το πολύ δημοφιλές κόκκινο μπορς με μικροσκοπικά ζυμαρικά, μανιταρόσουπα, κυπρίνο, ρέγγα, pierogi, κοκκινιστό ξινολάχανο, ρολά λάχανου, kutia (πουτίγκα με μούρα σίτου), μελόψωμο, κέικ παπαρουνόσπορου και αποξηραμένα φρούτα.

Μαυροβούνιο

Οι πολύ θρησκευόμενοι άνθρωποι στο Μαυροβούνιο νηστεύουν για 40 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς νηστεύουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Μόλις σπάσουν τη νηστεία, το χριστουγεννιάτικο δείπνο είναι ένα γεύμα χωρίς κρέας, χωρίς γαλακτοκομικά, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει πιάτα με φασόλια, ψάρια και πατάτες. Ένα κύριο πιάτο είναι το kutia, μαγειρεμένο σιτάρι ανακατεμένο με μέλι, αλεσμένους σπόρους παπαρούνας, σταφίδες και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και συμβολίζει την ενότητα. Επίσης, τρώνε ζυμαρικά που ονομάζονται varenyky, τα οποία είναι παρόμοια με τα pierogi.

Λιθουανία

Το δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων στη Λιθουανία περιλαμβάνει 12 πιάτα που αντιπροσωπεύουν τους 12 αποστόλους του Χριστού. Υπάρχουν πολλές σαλάτες ρέγγας, όπως ρέγγα με παντζάρια, ρέγγα με καρότα και ρέγγα με μήλα. Μια άλλη δημοφιλής χριστουγεννιάτικη παράδοση είναι το Kūčiukai, που περιγράφεται ως μικρά κομμάτια ζύμης που μοιάζουν με μπισκότα και είναι φτιαγμένα από απλό αλεύρι, νερό και παπαρουνόσπορους. Φτιάχνονται μόνο για τα Χριστούγεννα και σερβίρονται ως κεντρικό πιάτο στο  τραπέζι. Το γάλα με παπαρουνόσπορο, το οποίο είναι βασικά λιθουανικό αυγολέμονο, είναι ένα αγαπημένο ποτό των γιορτών.

Τσέχικη Δημοκρατία

Στην Τσεχία, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται την παραμονή των Χριστουγέννων, στις 24 Δεκεμβρίου. Μεταφράζεται σε «Γενναιόδωρη ημέρα» και είναι μια μέρα γεμάτη παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένου τυπικού τσέχικου φαγητού. Η ψαρόσουπα είναι το σημαντικό πρώτο πιάτο και το κυρίως πιάτο είναι συνήθως τηγανητός κυπρίνος με πατατοσαλάτα. Το Vánočka είναι ένα τσέχικο γλυκό ψωμί που πλάθεται μαζί με σταφίδες και αμύγδαλα, ενώ συνήθως σερβίρεται για πρωινό. Λέγεται ότι αν νηστεύει κανείς κατά τη διάρκεια της ημέρας την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι το δείπνο, θα δεί ένα χρυσό γουρουνάκι να πετάει στον ουρανό εκείνο το βράδυ, το οποίο υποτίθεται ότι θα φέρει καλή τύχη.

Δανία

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δείπνο της Δανίας δεν είναι τόσο διαφορετικό από το τυπικό φαγητό της χώρας: συνήθως περιλαμβάνει ψητό χοιρινό, βραστές πατάτες, κόκκινο λάχανο και σάλτσα. Το επιδόρπιο είναι αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει: Ris á la mande, δηλαδή το δανέζικο ρυζόγαλο, το οποίο σερβίρεται παραδοσιακά κάθε χρόνο. Πρόκειται για κρύο ρυζόγαλο με σαντιγί, βανίλια, αμύγδαλα και μια καυτή σάλτσα κεράσι. Υπάρχει ένα καθαρισμένο αμύγδαλο κρυμμένο στο μπολ του γλυκού και όποιος το βρει, παίρνει ένα δώρο.

Ισπανία

Το χριστουγεννιάτικο δείπνο στην Ισπανία επικεντρώνεται γύρω από την οικογένεια και περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο δείπνο που αποτελείται από πιάτα, προερχόμενα από παραδοσιακές οικογενειακές συνταγές. Ξεκινούν το γεύμα με διάφορα τάπας και μετά προχωρούν στη σούπα ως πρώτο πιάτο, συνήθως πρόκειται για σούπα θαλασσινών. Το δεύτερο πιάτο είθισται να είναι ψάρι ή/και αρνί. Το επιδόρπιο περιλαμβάνει μερικές επιλογές, αλλά το Turrón, ένα μαντολάτο, είναι το παραδοσιακό γλυκό. Πρόκειται για ένα μείγμα από μέλι, ζάχαρη, ασπράδια αυγών και αμύγδαλα.

Γροιλανδία

Το χριστουγεννιάτικο δείπνο στη Γροιλανδία είναι σίγουρα μοναδικό. Δύο από τα πιο ιδιαίτερα πιάτα της χώρας είναι το κρέας φάλαινας και το κρέας ταράνδου, ενώ μια λιχουδιά που υπάρχει σχεδόν πάντα στο τραπέζι είναι το mattak, το οποίο είναι δέρμα και λίπος φάλαινας που περικλείονται σε δέρμα φάλαινας (είναι πολύ μαστιχάτο). Το Kiviak είναι ένα άλλο δημοφιλές πιάτο, το οποίο φτιάχνεται από κρέας, λίπος, αίμα, βότανα και μούρα, στη συνέχεια τυλίγεται σε robbenbalg, ενώ διατηρείται στην κατάψυξη.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα