Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Kinder: Δεν έχει τέλος… Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων – Κρούσματα από σοκολάτα, που παράγεται και εκτός Βελγίου!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνKinder: Δεν έχει τέλος... Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων - Κρούσματα από σοκολάτα, που παράγεται και εκτός Βελγίου!
spot_img

Η νέα ανακοίνωση της EFSA για την εξέλιξη της επιδημίας σαλμονέλα από τις σοκολάτες Kinder της Ferrero

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια τροφίμων ( EFSA) δημοσιοποίησε νέα επικαιροποιημένη ανασκόπηση για την εξέλιξη της επιδημίας σαλμονέλας από τα προϊόντα Kinder της Ferrero. Σύμφωνα με την Αρχή τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 324 σε 12 χώρες της ΕΕ καθώς και στη Βρετανία. Πρόκειται για παιδιά κάτω των δέκα ετών που αρρώστησαν σε Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Ελβετία, Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί επίσης σε ΗΠΑ και Καναδά. Το 41% των θυμάτων, δηλαδή 133 παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο.

Η EFSA στην ανακοίνωσή της ενημερώνει πως οκτώ περιπτώσεις δεν μπορούν να εξηγηθούν από την κατανάλωση προϊόντων σοκολάτας που παρασκευάστηκαν στο εργοστάσιο στο Βέλγιο γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες πηγές μόλυνσης.

Η εστία της Salmonella Typhimurium εντοπίστηκε στη γραμμή βουτυρογάλακτος στο εργοστάσιο Άρλον του Βελγίου και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή το βουτυρόγαλα παρασχέθηκε από Ιταλό προμηθευτή στον οποίο δεν εντοπίστηκε σαλμονέλα. Μάλιστα ο Ιταλός προμηθευτής παρέδωσε το βουτυρόγαλα και σε άλλα εργοστάσια της Ferrero όπου, με βάση τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία, δεν εντοπίστηκε σαλμονέλα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της EFSA

Στις 17 Φεβρουαρίου 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο (Ηνωμένο Βασίλειο) ανέφερε μια ομάδα κρουσμάτων με μονοφασική λοίμωξη από Salmonella Typhimurium με αλληλουχία τύπου 34. Από τις 18 Μαΐου 2022 είχαν αναφερθεί 324 κρούσματα σε 12 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων δύο διαφορετικών στελεχών. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι κάτω των δέκα ετών και το 41 % των περιπτώσεων έχουν νοσηλευτεί. Τα δύο στελέχη είναι πολυανθεκτικά και ορισμένα απομονωθέντα στελέχη φέρουν επίσης αντίσταση σε απολυμαντικά που βασίζονται σε τεταρτοταγείς ενώσεις αμμωνίου και υπεροξείδιο του υδρογόνου, αλλά παραμένουν ευαίσθητα στην αζιθρομυκίνη, την σιπροφλοξασίνη, τη μεροπενέμη και τις κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς. Επιδημιολογικές έρευνες πρότειναν συγκεκριμένα προϊόντα σοκολάτας της μάρκας Α, που παράγονται από την εταιρεία Α στο εργοστάσιο μεταποίησης Β στο Βέλγιο, ως πιθανά οχήματα μόλυνσης.

Δύο στελέχη μονοφασικής Salmonella Typhimurium που αντιστοιχούν στα στελέχη της εστίας εντοπίστηκαν στη γραμμή βουτυρογάλακτος στο εργοστάσιο Β μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022. Το βουτυρόγαλα παρασχέθηκε από Ιταλό προμηθευτή στον οποίο δεν εντοπίστηκε σαλμονέλα. Ο Ιταλός προμηθευτής παρέδωσε το βουτυρόγαλα σε άλλα φυτά της εταιρείας Α όπου, με βάση τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία, δεν εντοπίστηκε σαλμονέλα.

Στις 8 Απριλίου 2022, βάσει επίσημων ελέγχων, η αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων στο Βέλγιο αποφάσισε να ανακαλέσει την έγκριση για την παραγωγή της μονάδας Β λόγω έλλειψης διαφάνειας και ανεπαρκών εγγυήσεων για την ασφαλή παραγωγή. Η εταιρεία Α σε παγκόσμιο επίπεδο ανακάλεσε όλα τα προϊόντα της μάρκας Α που παράγονται στο εργοστάσιο Β. Δημόσιες προειδοποιήσεις εκδόθηκαν από τις αρμόδιες εθνικές αρχές σε διάφορες χώρες.

Αυτό το ξέσπασμα έχει εξελιχθεί γρήγορα, με τα παιδιά να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη. Το κλείσιμο του εργοστασίου Β και η συνολική ανάκληση όλων των προϊόντων τους έχουν μειώσει τον κίνδυνο έκθεσης. Ωστόσο, οκτώ περιπτώσεις δεν μπορούν να εξηγηθούν από την κατανάλωση προϊόντων σοκολάτας, όπως αυτά που παρασκευάζονται στο εργοστάσιο Β, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες πηγές μόλυνσης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο