Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
18.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κινδυνεύουμε ή όχι από κατανάλωση βουτύρου που έχει μείνει εκτός ψυγείου;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚινδυνεύουμε ή όχι από κατανάλωση βουτύρου που έχει μείνει εκτός ψυγείου;
spot_img

Πόσο καιρό μπορεί να μείνει το βούτυρο εκτός ψυγείου και να είναι ασφαλές.

Αν και οι περισσότερες συνταγές απαιτούν βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή εκτός ψυγείου, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα είναι το ίδιο ποιοτικό εάν παραμείνει έξω για πολλές ώρες.

Κατά βάση, το προϊόν αυτό πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο. Είναι ευαλλοίωτο και οξειδώνεται εύκολα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Όπως θα δείτε, οι συσκευασίες βουτύρου που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ορίζουν ένα εύρος θερμοκρασιών μέσα στο οποίο θα πρέπει να συντηρηθεί, συνήθως το πολύ μέχρι 8ο C. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το βούτυρο μπορεί να μείνει με ασφάλεια έξω για δύο ημέρες, όμως πέρα από αυτό το χρονικό όριο θα ταγγίσει, επηρεάζοντας τη γεύση. Το βούτυρο και η μαργαρίνη είναι ασφαλή σε θερμοκρασία δωματίου λέει το USDA. Ωστόσο, εάν το βούτυρο αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ημέρες, η γεύση μπορεί να αλλοιωθεί από το τάγγισμα, επομένως είναι καλύτερο να αφήσετε έξω ό,τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέσα σε μία ή δύο ημέρες. Η μαργαρίνη, ειδικά οι μαλακές μαργαρίνες, μπορούν να διαχωριστούν σε λάδι ή νερό και στερεά όταν δεν διατηρούνται στο ψυγείο, αν και θα είναι ασφαλή.

Από την άλλη η Tonja Engen, Ειδικός Μαγειρικού Περιεχομένου για τους ειδικούς του βουτύρου Land O’Lakes, είπε στο Allrecipes «Μην αφήνετε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από 4 ώρες. Πάντα να επιστρέφετε τυχόν αχρησιμοποίητο βούτυρο στο ψυγείο και να γνωρίζετε ότι το βούτυρο που έχει μείνει εκτός ψυγείου μπορεί να γίνει πιο σκούρο στο χρώμα και να επηρεάσει τη γεύση του».

Ο τύπος βουτύρου που θα μπορούσε ίσως να μείνει με μεγαλύτερη ασφάλεια στον πάγκο της κουζίνας σας, για λίγες μόνο ημέρες και προστατευμένο από το οξυγόνο και το φως, είναι το αλατισμένο βούτυρο, καθώς το αλάτι λειτουργεί ως ένα είδος συντηρητικού και μπορεί να αποτρέψει την αλλοίωση.

Όσο για τη μαργαρίνη, επειδή περιέχει περισσότερο νερό από το κανονικό βούτυρο, έχει και μεγαλύτερη ενεργότητα ύδατος, κάτι που την καθιστά πιο επιρρεπή στην αλλοίωση. Ενώ υποθετικά θα μπορούσε να μείνει εκτός ψυγείου για μια μέρα, καλύτερα να την κρατήσετε στην ψύξη. Για το μη παστεριωμένο βούτυρο, η ψύξη είναι απαραίτητη.

Γενικά όποιο τύπο βουτύρου και να προτιμάτε θα πρέπει να το διατηρείτε σφιχτά τυλιγμένο για να καθυστερεί το τάγγισμα, το οποίο επιταχύνεται από την έκθεση στο φως ή τον αέρα, και επίσης βοηθά στην αποτροπή του να μαζεύει άλλες οσμές. Το σφιχτά τυλιγμένο βούτυρο έχει διάρκεια ζωής αρκετούς μήνες σε θερμοκρασίες ψυγείου.

Συμπερασματικά, ενώ το βούτυρο είναι ασφαλές εάν μείνει στον πάγκο της κουζίνας για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κρεμώδης γεύση του μπορεί να υποβαθμιστεί μέσε σε λίγες μόνο ώρες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.

Νέα απειλή για την ασφάλεια τροφίμων αποκαλύφθηκε από τον FΑΟ

Οι τρεις κορυφαίοι ένοχοι πίσω από ιογενείς τροφιμογενείς ασθένειες σύμφωνα με τον FAO.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα