Η σημασία της αναγραφής όλων των συστατικών ενός προϊόντος στη συσκευασία
Όσοι από εμάς πάσχουμε από κάποιου είδους διατροφική αλλεργία ή δυσανεξία, το άγχος που μας διακατέχει όταν επιλέγουμε τα τρόφιμα μας από το σούπερ μάρκετ έρχεται σε αντίθεση με την χαλαρή διάθεση των υπόλοιπων καταναλωτών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σαμπουάν ευρείας κατανάλωσης: Τα καλύτερα και τα χειρότερα σύμφωνα με test του Que Choisir
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ξένο σώμα σε φάρμακο για την αρτηριακή πίεση – Μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατο
Ένα από τα επικίνδυνα συστατικά που υπάρχουν σε πολλά καθημερινά τρόφιμα είναι το σουσάμι, που από το 2023 έχει προστεθεί στη λίστα μαζί με οκτώ εξίσου σημαντικά αλλεργιογόνα τροφίμων: το γάλα, τα αυγά, τα ψάρια, τα οστρακόδερμα, τους ξηρούς καρπούς, τα φιστίκια, το σιτάρι και τη σόγια.
Το σουσάμι βρίσκεται σε μια ποικιλία από προϊόντα διατροφής, σε καλλυντικά, σε συμπληρώματα διατροφής, σε φάρμακα ακόμη και σε τρόφιμα για ζώα συντροφιάς.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πατατάκια Lay’s: Σε υψηλότερη κατηγορία κινδύνου – Το προϊόν θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και θάνατο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νοθεία στο μέλι – Μεγάλης κλίμακας απάτη στην ΕΕ – 9 στα 10 βάζα τίγκα στο σιρόπι και τα πρόσθετα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απίστευτη απάτη: Εργαζόμενοι σε fast food φωτογραφίζουν πιστωτικές κάρτες και pin πελατών
Οι αλλεργίες στο σουσάμι επηρεάζουν άτομα όλων των ηλικιών και μπορεί να εμφανιστούν ως βήχας, φαγούρα στο λαιμό, εμετός, διάρροια, εξάνθημα στο στόμα, δύσπνοια. Μια σοβαρή εκδήλωση αλλεργίας είναι η αναφυλαξία, η οποία είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση.
Είναι ζωτικής σημασίας για ένα άτομο με αλλεργία στο σουσάμι να γνωρίζει ποια συστατικά περιέχονται στο φαγητό που τρώει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους έχουν ιστορικό σοβαρών αντιδράσεων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το φαγητό που αύξησε τις ουρολοιμώξεις κατά 60%
Ανάκληση τριμμένης φρυγανιάς με αδήλωτο σουσάμι
Ένα πολύ κοινό τρόφιμο, η τριμμένη φρυγανιά που βάζουμε σε μπιφτέκια και κεφτεδάκια αλλά χρησιμοποιούμε και για το πανάρισμα άλλων τροφίμων ανακαλείται στην Αμερική, επειδή ακριβώς δεν δήλωσε το σουσάμι, στην ετικέτα με τα συστατικά του.
Πρόκειται για δύο προϊόντα της εταιρείας La Fiesta Food Products με την εμπορική επωνυμία Unseasoned Bread Crumbs (Pan Rayado) και Seasoned Bread Crumbs (Pan Rayado Sazonado) σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Οι Κωδικοί στις παρτίδες που ανακαλούνται είναι 26032; 26073; 26082; 26092; και 26094.
Τα επικίνδυνα προϊόντα
![](https://cibum.gr/wp-content/uploads/2025/01/crumbs-1-875x1024.jpg)
Οι πληροφορίες για το πρώτο από τα επηρεαζόμενα προϊόντα: Τριμμένη φρυγανιά μάρκας La Fiesta (Pan Rayado) 8oz UPC#032327000886, Κωδικοί παρτίδας 26032; 26073; 26082; 26092; και 26094. Σύμφωνα με τον FDA 26.400 μονάδες αυτού του προϊόντος πωλήθηκαν στα καταστήματα από τις 10 Απριλίου 2024 έως τις 22 Ιανουαρίου 2025.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νεκροί μαθητές από φυτοφάρμακα σε πατατάκια – Κρατική εντολή σφράγισης των σημείων πώλησης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλβανία: Πατέρας και γιος πουλούσαν ανάμεικτα λάδια για βιολογικό ελαιόλαδο μέσω social media
![](https://cibum.gr/wp-content/uploads/2025/01/crumbs-2-864x1024.jpg)
Το άλλο προϊόν που επηρεάστηκε είναι η επωνυμία La Fiesta Bread Crumbs Seasoned (Pan Rayado Sazonado) 8oz UPC#032327000887, Κωδικοί παρτίδας 26094; και 26123; Ο FDA ανέφερε ότι 6.240 μονάδες αυτού του προϊόντος πωλήθηκαν σε όλη τη χώρα σε καταστήματα λιανικής από τις 29 Αυγούστου 2024 έως τις 22 Ιανουαρίου 2025.
Οι πελάτες που αγόρασαν τα ανακλειθέντα προϊόντα καλούνται να τα επιστρέψουν στο σημείο αγοράς για πλήρη επιστροφή χρημάτων.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.