Ειδική αναφορά του FDA στα μαλακά τυριά σε αξιολόγηση κινδύνου για τη Listeria monocytogenes.
Η Listeria monocytogenes είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει λιστερίωση, μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη στον άνθρωπο. Το L. monocytogenes μπορεί να εισέλθει σε περιβάλλον επεξεργασίας τροφίμων μέσω των εισερχόμενων υλικών τροφίμων και στα παπούτσια και τα ρούχα του προσωπικού. Μόλις το L. monocytogenes βρεθεί σε περιβάλλον επεξεργασίας τροφίμων, μπορεί να εγκατασταθεί σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και σε επιφάνειες που δεν έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (π.χ. δάπεδα και αποχετεύσεις δαπέδου).
Η λιστερίωση αποτελεί σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία επειδή είναι απειλητική για τη ζωή καθώς το 20% περίπου των περιπτώσεων οδηγεί σε θάνατο.
Το L. monocytogenes είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό βακτήριο που μπορεί να αντισταθεί και να επιβιώσει στη θερμότητα, το αλάτι, τα νιτρώδη και την οξύτητα πολύ καλύτερα από άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Αυτό το βακτήριο επιβιώνει σε κρύες επιφάνειες και μπορεί επίσης να πολλαπλασιαστεί αργά στους 0°C νικώντας μια παραδοσιακή άμυνα για την ασφάλεια των τροφίμων – την ψύξη. Ο κίνδυνος από το L. monocytogenes σε τρόφιμα που υποστηρίζουν την ανάπτυξή του αυξάνεται σημαντικά όταν αυτά τα τρόφιμα φυλάσσονται σε ψυγεία που είναι πολύ ζεστά (>40°F) ή όταν τα τρόφιμα αποθηκεύονται για παρατεταμένες περιόδους. Μόνο οι εμπορικές θερμοκρασίες κατάψυξης (-18°C) μπορούν να εμποδίσουν τον πολλαπλασιασμό του L. monocytogenes .
Περιπτώσεις λιστερίωσης στις ΗΠΑ έχουν συσχετιστεί με λουκάνικα Φρανκφούρτης, αλλαντικά, πατέ, σαλάμι, τυρί μπρι, μαλακό τυρί μεξικάνικο στυλ, γαρίδες, βούτυρο, ωμά λαχανικά και παστεριωμένο γάλα. Επιπλέον, εκτός των Η.Π.Α. , τα οστρακοειδή, τα ωμά ψάρια, τα καπνιστά θαλασσινά, η χοιρινή γλώσσα, η κρέμα, η ρυζοσαλάτα, η λαχανοσαλάτα, τα μαλακά τυριά, τα πατέ, το μη παστεριωμένο γάλα και το βούτυρο έχουν συσχετιστεί με κρούσματα λιστερίωσης.
Ωστόσο ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ κάνει ειδική μνεία στον κίνδυνο λιστερίωσης από μαλακά τυριά και μάλιστα συμβουλεύει τους καταναλωτές να μην τρώνε μαλακά τυριά, όπως τυριά φέτα, μπρι και καμαμπέρ, τυριά με μπλε φλέβες, queso blanco, queso fresco και Panela, εκτός εάν επισημαίνεται ότι παρασκευάζεται με παστεριωμένο γάλα. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η Ιταλία ενημέρωσε μέσω του RASFF 17 χώρες για σοβαρό κίνδυνο από Ιταλικό μαλακό τυρί Gorgonzola piccante ΠΟΠ που είναι μολυσμένο με το βακτήριο Listeria monocytogenes
Γιατί έχουν αλλάξει οι συμβουλές προς τους καταναλωτές σχετικά με τα μαλακά τυριά.
Η εκτίμηση κινδύνου του FDA, που διεξήχθη με το FSIS και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περιλαμβάνει σημαντικά νέα δεδομένα από έρευνες για μαλακά τυριά στο λιανικό εμπόριο και από κρούσματα λιστερίωσης που σχετίζονται με αυτές τις κατηγορίες τροφίμων. Αυτές οι νέες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος λιστερίωσης των καταναλωτών από μαλακά τυριά, όπως queso blanco, queso fresco, Panela, Camembert, Feta, Brie και μπλε τυριά, σχετίζεται κυρίως με τυριά που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα. Έτσι, ο καταναλωτής που θέλει να φάει μαλακά τυριά θα πρέπει να κάνει μια υγιεινή επιλογή τροφίμων αγοράζοντας μόνο εκείνα τα μαλακά τυριά που φέρουν σαφή επισήμανση ότι παρασκευάζονται από παστεριωμένο γάλα.
Ο FDA συστήνει επίσης στους καταναλωτές, να μην τρώνε χοτ ντογκ και κρέατα, εκτός και αν ξαναζεσταθούν μέχρι να βράσουν στον ατμό όπως και καπνιστά θαλασσινά στο ψυγείο, εκτός εάν έχουν μαγειρευτεί. Και σίγουρα να μην πίνετε ωμό (μη παστεριωμένο) γάλα και μην τρώτε τροφές που περιέχουν μη παστεριωμένο γάλα.
Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο από λιστερίωση
Η ασθένεια επηρεάζει κυρίως έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω ασθένειας (π.χ. διαβήτης, μεταμόσχευση οργάνων, καρκίνος, ηλικία) ή λόγω φαρμάκων (π.χ. στεροειδών). Ένα άτομο με λιστερίωση αρχικά έχει πυρετό, μυϊκούς πόνους και μερικές φορές γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ναυτία ή διάρροια. Εάν η μόλυνση εξαπλωθεί στο νευρικό σύστημα, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας ή σπασμοί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλα συστήματα οργάνων μέσα στο σώμα μπορούν να μολυνθούν. Οι μολυσμένες έγκυες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν μόνο μια ήπια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Ωστόσο, τα αγέννητα παιδιά τους κινδυνεύουν. Οι λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό, μόλυνση του νεογνού ή ακόμα και θνησιγένεια.