Ανακαλείται γλυκό πορτοκάλι και μανταρίνι που περιέχει κομμάτια γυαλιού
Για προληπτικούς λόγους προστασίας της υγείας των καταναλωτών η Clama GmbH & Co. KG στη Γερμανία ανακαλεί το προϊόν «Μανταρίνι πορτοκάλια σε ποτήρι, 1000 g», της μάρκας Sweet Valley με αριθμό παρτίδας 24083-1 3302/01025.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα προϊόντα που διανέμονται από την ALDI NORDνα περιέχουν θραύσματα γυαλιού. Η εταιρεία ζήτησε συγνώμη από του καταναλωτές όπως και την κατανόησή τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρός κίνδυνος από δημοφιλή δημητριακά της Nestle – Άμεση ανάκληση για έναν πρωτοφανή λόγο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η Ιταλία ανακαλεί 99 συμπληρώματα διατροφής
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένα τρόφιμα στην Ελλάδα: Ποια θεωρούνται υψηλού κινδύνου για Ηπατίτιδα Α και νοροϊό – Ανάλυση 266 δειγμάτων
Οι μολυντές του γυαλιού, όπως τα θραύσματα γυαλιού, είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι ρύποι εάν βρεθούν σε οποιαδήποτε διαδικασία παραγωγής τροφίμων. Εάν τέτοια ξένα αντικείμενα καταλήξουν στο τελικό προϊόν διατροφής, η συνολική ζημιά είναι τεράστια. Οι συνέπειες μπορεί να είναι π.χ. δαπανηρές ανακλήσεις εάν τα προϊόντα έχουν ήδη αποσταλεί, ζημιά της επωνυμίας που προκαλείται από κακή δημοσιότητα όταν οι παραγωγοί τροφίμων πρέπει να ανακοινώσουν την πιθανότητα μόλυνσης και την ανάκληση. Το χειρότερο σενάριο είναι η βλάβη και ο κίνδυνος που προκαλούνται στους καταναλωτές.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ωμό κοτόπουλο στο ψυγείο: Μετά από πόσες ημέρες αρχίζει να αλλοιώνεται – Επιστημονικό πείραμα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορούμε να ακουμπάμε το καυτό ταψί από τον φούρνο πάνω στις κεραμικές ή επαγωγικές εστίες;
Η καταλληλότερη λύση για τη βιομηχανία είναι οι ακτίνες Χ που μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν πολλά άλλα ξένα αντικείμενα εκτός από μέταλλα και γυαλί. Ωστόσο η ανίχνευση ανεπιθύμητων τεμαχίων γυαλιού μέσα σε γυάλινη συσκευασία (π.χ. γυάλινο βάζο ή μπουκάλι), η λεγόμενη ανίχνευση γυαλιού σε γυαλί, μπορεί να αποδειχθεί απαιτητική και απαιτεί προηγμένη τεχνολογία για τη διαφοροποίηση της ξένης μόλυνσης χωρίς να διαταραχθεί η παραγωγή τροφίμων.
Μερικές φορές τα γυάλινα κομμάτια και τα θραύσματα μπορεί να είναι τόσο μικρά και διαφανή, που δεν μπορούν να ανιχνευθούν με το ανθρώπινο μάτι ή με ακριβά συστήματα επιθεώρησης που βασίζονται στην τεχνολογία όρασης. Προφανώς, εάν η μόλυνση βρίσκεται στο εσωτερικό του προϊόντος, δεν υπάρχει τρόπος να την εντοπίσετε χωρίς να δείτε μέσα στη συσκευασία. Εδώ είναι που η τεχνολογία ακτινογραφίας τροφίμων αποδεικνύεται η καλύτερη λύση.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.