Η παρουσία ξένων σωμάτων στα τρόφιμα αποτελεί έναν από τους πιο σοβαρούς κινδύνους, που μπορεί να προκαλέσει από έναν απλό τραυματισμό, μέχρι και τον θάνατο.
Επείγουσα ανάκληση για μια παρτίδα ζεστών τσουρεκιών που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ της Νότιας Αυστραλίας εξέδωσαν οι Αρχές, λόγω φόβου ότι μπορεί να περιέχουν γυαλί.
Συγκεκριμένα η Εποπτική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων εξέδωσε την ειδοποίηση για τα τσουρέκια φρούτων Little Dough Co, τα οποία πωλούνται σε συσκευασίες των εννέα τεμαχίων, στα σούπερ μάρκετ Foodland και στο διαδίκτυο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πατατάκια Lay’s: Πρόστιμο 34 εκατομμύρια ευρώ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ειδικός ασφάλειας τροφίμων αποκαλύπτει τα έξι πράγματα που δεν κάνει ΠΟΤΕ για να αποφύγει τροφική δηλητηρίαση
Η ανάκληση βγήκε μετά την προειδοποίηση της Νέας Ζηλανδίας για την «παρουσία ξένων σωμάτων στα αροτοσκευάσματα και συγκεκριμένα γυαλιού».

Το προϊόν έχει ημερομηνία λήξεως την 3η Μαρτίου 2025.
Οι καταναλωτές καλούνται να μην φάνε το προϊόν και να το επιστρέψουν στον τόπο αγοράς για πλήρη επιστροφή χρημάτων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση και απαγόρευση πώλησης δημοφιλών προϊόντων για τα μαλλιά λόγω επικίνδυνης ουσίας – Πώς θα τα αναγνωρίσετε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τρεις νεκροί και περισσότεροι από 100 ασθενείς από τροφική δηλητηρίαση σε οίκους ευγηρίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διπλάσιοι θάνατοι και νοσηλείες από μολυσμένα τρόφιμα και δραματική αύξηση 41% στις ανακλήσεις το 2024 – Έκθεση
Κομμάτια γυαλιού σε τρόφιμα
Η παρουσία ξένων σωμάτων στα τρόφιμα αποτελεί έναν από τους πιο σοβαρούς κινδύνους, που μπορεί να προκαλέσει από έναν απλό τραυματισμό, μέχρι και τον θάνατο.
Οι μεγαλύτερες επιμολύνσεις με ξένα σώματα στη βιομηχανία τροφίμων τα τελευταία 10 χρόνια ήταν με μέταλλο και πλαστικό και ακολουθούν τα θραύσματα γυαλιού και τα λοιπά απροσδιόριστα ξένα σώματα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταναλωτής κατήγγειλε συσκευασμένο καλαμπόκι – Για σοβαρό κίνδυνο ενημέρωσε το RASFF
Συνήθως (αν δεν πρόκειται για σαμποτάζ) τα κομμάτια γυαλιού που μολύνουν τρόφιμα σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας, προέρχονται από σπασμένους λαμπτήρες, καλύμματα μετρητών ή γυάλινα δοχεία τροφίμων όπως μπουκάλια ή βάζα. Ενώ μικροσκοπικά θραύσματα γυαλιού μπορεί να περάσουν απαρατήρητα από το ανθρώπινο μάτι, η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν είναι τεράστια. Το γυαλί είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο ξένο υλικό να ανιχνευθεί καθώς είναι διαφανές και δύσκολο να το δούμε όταν υπάρχει στα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, τα θραύσματα γυαλιού είναι ο πιο πιθανός κίνδυνος να οδηγήσουν σε τραυματισμό, κοψίματα, αιμορραγία και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την εύρεση ή αφαίρεση.
Ορισμένα μέτρα πρόληψης όταν γίνεται χρήση γυαλιού, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν λαστιχένια χαλιά στο πάτωμα όπου γίνεται ο χειρισμός του γυαλιού για την πρόληψη θραύσεων σε περίπτωση πτώσης ή αντιστροφή της συσκευασίας για πλύση με νερό ή φύσημα με αέρα, τα οποία μπορούν να απομακρύνουν τυχόν θραύσματα γυαλιού πριν από την πλήρωση. Η καλύτερη μέθοδος για τον οπτικό έλεγχο ενός γυαλιού σε μια γραμμή παραγωγής είναι με έναν φακό, που δημιουργεί αντανάκλαση σε τυχόν θραύσματα.
Σε αντίθεση με την επιμόλυνση από πλαστικό, η μόλυνση από γυαλί μπορεί να ανιχνευθεί με ακτίνες Χ και η μόλυνση μετάλλων από ανιχνευτές μετάλλων καθώς και ακτίνες Χ. Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο στις δυνατότητες ανίχνευσης τους, το οποίο θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ανακλήσεις ως αποτέλεσμα της επιμόλυνσης από μέταλλο και γυαλί.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων