ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Γαύδο - Τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νερού

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Γαύδο – Τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νερού

2 λεπτά ανάγνωσης

Έξαρση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο νησί της Γαύδου.

Δεν οφείλονται στο νερό της Γαύδου τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσίασαν έξαρση το τελευταίο διάστημα στο νησί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγμάτων κοπράνων που αναλύθηκαν στα μικροβιολογικά εργαστήρια του Νοσοκομείου Χανίων. Το τελευταίο διάστημα υπήρχε έντονη ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα και ως εκ τούτου ζητήθηκε η επίσημη εξέταση δειγμάτων νερού από τη δημοτική αρχή. Τελικά πρόκειται για νοροϊό που αποτελεί την βασική αιτία εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας, κυρίως σε συνθήκες συγχρωτισμού ή ακατάλληλων συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας, και όπως τόνισε η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη, όχι στο νερό. Ο χρόνος επώασης είναι από 24 έως 48 ώρες και τα συμπτώματα εμφανίζονται αιφνιδίως και διαρκούν από μία έως τρεις ημέρες. Ωστόσο, έχουν ήδη αποσταλεί και δείγματα νερού από την Γαύδο στον ΕΟΔΥ για περαιτέρω έλεγχο.

- Advertisement -

Σε δήλωση της , στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος, κυρία Στεφανάκη , υπογράμμισε : “Η Δημοτική Αρχή Γαύδου τήρησε υπεύθυνη στάση εξ αρχής και θεώρησε πως δεν πρέπει να δοθεί έκταση στο όλο θέμα με διάφορες εικασίες που δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφόρηση σε επισκέπτες και κατοίκους του νησιού μας, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δειγμάτων, που τελικώς δικαίωσε την απόφασή μας. Όλοι γνωρίζουν ότι το νερό αποτελεί βασικό αγαθό για το νησί μας και δεν πρέπει να “παίζουμε” με τις λέξεις. Σαν Δήμος οφείλουμε και το πράττουμε, να παρακολουθούμε την ποιότητα των υδάτων στις γεωτρήσεις, με συνεχείς μετρήσεις και ελέγχους, στο μέτρο του δυνατού και του νόμιμου”.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Κιμάς πίσω από τραγωδία με 10 νεκρούς – Καμπανάκι για τις πρακτικές και τα πρόστιμα στα ελληνικά σουπερμάρκετ

Δέκα θάνατοι από STEC O157:H7 στο Βέλγιο και αλλεπάλληλα πρόστιμα για τη διαχείριση κιμά στην Ελλάδα.

Μπισκότα: Μελέτη εντόπισε σε όλα τα δείγματα ακρυλαμίδιο, ουσία με πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η μελέτη εντόπισε ακρυλαμίδιο σε όλα τα δείγματα και συνύπαρξη πολλών διαφορετικών μυκοτοξινών σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων.

Γνωστά πατατάκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ: Επιστημονική ανάλυση και αξιολόγηση κινδύνου 30 προϊόντων από διεθνείς μάρκες

Τι έδειξαν οι αναλύσεις 30 εμπορικών σνακ πατάτας για γλυκοαλκαλοειδή, κατανάλωση και πιθανό κίνδυνο για παιδιά.