Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
19.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κύπρος: Ανάκληση αντζούγιας σε κονσέρβα – Η διόγκωση της συσκευασίας έδειξε υψηλά επίπεδα ισταμίνης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚύπρος: Ανάκληση αντζούγιας σε κονσέρβα - Η διόγκωση της συσκευασίας έδειξε υψηλά επίπεδα ισταμίνης
spot_img

Ανάκληση γαύρου σε ηλιέλαιο προέλευσης Ισπανίας.

H Κύπρος ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Πύλη Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα τρόφιμα, RASFF, για επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών παστό γαύρο (αντζούγια) από την Ισπανία. Πρόκειται για φιλέτο αντζούγιας σε ηλιέλαιο με την εμπορική ονομασία PELAZZA των 50 gr και ανάλωση κατά προτίμηση πριν από το Φεβρουάριο του 2024. Το προϊόν παρασκευάζεται από την Ισπανική εταιρεία Consorcio Espanol Conservero SA.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, μετά από έλεγχο της κυπριακής εταιρείας M. Morfis & Associates Ltd, διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένες κονσέρβες με φιλέτα γαύρου ήταν διογκωμένες. Κατά τη διάρκεια περαιτέρω έρευνας, και με υπαινιγμό του παραγωγού στην Ισπανία, διαπιστώθηκε ότι δεν τηρήθηκαν οι οδηγίες επισήμανσης, σύμφωνα με τις οποίες το προϊόν πρέπει να διατηρείται μεταξύ 5-12 °C. Επιπλέον, σύμφωνα με ανάλυση που έκανε ο παραγωγός στην Ισπανία σε δείγματα που τους έστειλε η κυπριακή εταιρεία, η διόγκωση προκλήθηκε λόγω των υψηλών επιπέδων ισταμίνης στις δύο συγκεκριμένες παρτίδες των προϊόντων.

Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές χαρακτηρίστηκε σοβαρός.

Η ισταμίνη είναι μια αζωτούχα ένωση που ανήκει στην ομάδα των «βιογενών αμινών». Το σώμα μας είναι σε θέση να το παράγει για να αντιμετωπίσει τις φλεγμονές και είναι ιδιαίτερα άφθονο σε περίπτωση αλλεργιών (τόσο που παίρνουμε τα λεγόμενα αντιισταμινικά).

Η παρουσία στα τρόφιμα μπορεί να οφείλεται στη μετατροπή του αμινοξέος ιστιδίνη, που υπάρχει στους μύες των ψαριών, σε ισταμίνη ή οφείλεται στη δράση ορισμένων ενζύμων που υπάρχουν στα Gram αρνητικά παθογόνα βακτήρια (γενή: Morganella, Klebsiella, Proteus, Hafnia, Enterobacter , Citrobacter, Vibrio, Photobacterium), που μόλυνε το κρέας του ψαριού μετά θάνατον.

Η ισταμίνη είναι σταθερή σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν υφίσταται αλλαγές μετά το μαγείρεμα και την κονσερβοποίηση του ψαριού: απαιτείται επεξεργασία 90 λεπτών στους 116 ° C για πλήρη αδρανοποίηση.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα