Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Listeria monocytogenes σε πλήρως ωριμασμένη ελληνική γραβιέρα – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνListeria monocytogenes σε πλήρως ωριμασμένη ελληνική γραβιέρα – Επιστημονική μελέτη
spot_img

Πειραματική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection, για την επιβίωση και την ανάπτυξη της Listeria monocytogenes στην ελληνική γραβιέρα.

Ερευνητές αξιολόγησαν τη συμπεριφορά της Listeria monocytogenes σε πλήρως ωριμασμένη ελληνική γραβιέρα. Στο «μικροσκόπιο» μπήκαν τρεις παρτίδες (Α, Β, και Γ). Οι παρτίδες Α και Γ παρασκευάστηκαν με μια εμπορική καλλιέργεια εκκίνησης, ενώ στην παρτίδα Β η καλλιέργεια έναρξης συνδυάστηκε με ένα προϊόν απομόνωσης Enterococcus faecium Graviera που παράγει εντεροκίνη. 

Κομμάτια τυριού εμβολιάστηκαν στην επιφάνεια με ένα κοκτέιλ πέντε στελεχών L. monocytogenes περίπου 3 log CFU/cm2. Στη συνέχεια τα συσκευασμένα υπό συνθήκες αέρα ή κενού τυριά, αποθηκεύτηκαν στους 4, 12 ή 25 βαθμούς C και αναλύθηκαν μετά από 0, 3, 7, 15, 30, 60 και 90 ημέρες. 

Το L. monocytogenes δεν αναπτύχθηκε στην επιφάνεια του τυριού, ανεξάρτητα από τις συνθήκες αποθήκευσης. Ωστόσο, η μακροχρόνια επιβίωση του παθογόνου σημειώθηκε σε όλες τις θεραπείες, με την υψηλότερη στους 4 βαθμούς C υπό συνθήκες κενού. 

Συνολικά, όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία αποθήκευσης, τόσο υψηλότερη και μεγαλύτερη ήταν η επιβίωση του L. monocytogenes. Αν και ανιχνεύθηκαν επί τόπου προϊόντα PCR ειδικά για την εντεροκίνη Α στην παρτίδα τυριού Β, η αναστολή του L. monocytogenes από το στέλεχος που παράγει εντεροκίνη δεν ενισχύθηκε σε σύγκριση με τις παρτίδες Α και C, οι οποίες επίσης περιείχαν εντεροκίνη Α, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Επιπλέον εντεροκίνες B, P, L50A και L50B λακτοκοκκίνη G, και τα γονίδια της plantaricin A ανιχνεύθηκαν σε όλες τις παρτίδες, υποδηλώνοντας ότι τα γηγενή βακτήρια γαλακτικού οξέος που παράγουν βακτηριοκίνη μπορεί να συμβάλλουν στην αναστολή της Listeria στο τυρί.

 Συμπερασματικά, τα τυριά γραβιέρα που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί κατά λάθος στο λιανικό εμπόριο διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο όσον αφορά την πιθανή ανάπτυξη του L. monocytogenes, το οποίο, ωστόσο, μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια αποθήκευση τυριού. 

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα