Απαίτηση για αυστηρά μέτρα ασφάλειας τροφίμων σε σφαγεία και εργοστάσια επεξεργασίας.
Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Πρετόρια, σχετικά με τον επιπολασμό Listeria monocytogenes στο βόειο κρέας. Η έρευνα έγινε με αφορμή ξέσπασμα της λιστερίωσης το 2017-2018 στη χώρα, που οδήγησε σε 1.060 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περίπου 216 θανάτους. Τα μεταποιημένα προϊόντα –ιδιαίτερα μορταδέλα– ήταν ύποπτα ότι ήταν η κύρια πηγή της επιδημίας.
Η μελέτη έδειξε ότι, μεταξύ άλλων ευρημάτων, το 4,6% των παγωμένων σφαγίων από επτά σφαγεία ήταν μολυσμένα με Listeria monocytogenes. Αυτό σημαίνει ότι τα μολυσμένα σφάγια έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα ως βόειο κρέας και προϊόντα βοείου κρέατος που πωλούνται σε καταστήματα λιανικής.
Η Listeria monocytogenes είναι ένα τροφιμογενές παθογόνο που προκαλεί λιστερίωση, μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια που θα μπορούσε να προκαλέσει αποβολή και θνησιγένεια σε εγκύους. Τα περισσότερα ανθρώπινα περιστατικά σχετίζονται με την κατανάλωση έτοιμων προς κατανάλωση τροφών και ο κίνδυνος ασθένειας αυξάνεται με τον αριθμό των κυττάρων που καταπίνονται. Το παθογόνο είναι σε θέση να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί στις θερμοκρασίες ψύξης στις οποίες αποθηκεύονται τα τρόφιμα για να αποφευχθεί η αλλοίωση.
«Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μολύνονται από την επαφή με τον εξοπλισμό, τον χειρισμό των ακατέργαστων προϊόντων ή από τις ρυθμίσεις μετά την επεξεργασία στις οποίες το παθογόνο μπορεί να επιβιώσει παρά τη συνήθη χρήση απολυμαντικών», δήλωσε ο Dr Rebone Moerane, Επικεφαλής του Τμήματος Παραγωγής Ζώων του UP, ο οποίος ήταν μέρος της ερευνητικής ομάδας μαζί με τον καθηγητή Abiodun Adesiyun, καθηγητή στο τμήμα, τον Dr Nomakorinte Gcebe του ARC-OVI, και τέσσερις μεταπτυχιακούς φοιτητές.
«Λόγω πιθανής μόλυνσης κατά τη σφαγή, τα σφάγια μπορούν να μολυνθούν, οδηγώντας σε μολυσμένο κρέας και προϊόντα κρέατος», πρόσθεσε ο Δρ Moerane. «Μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων – συμπεριλαμβανομένου του βοείου κρέατος, του χοιρινού, των πουλερικών και των προϊόντων με βάση το γάλα – έχει αναφερθεί ότι φιλοξενούν το παθογόνο και προκαλούν λιστερίωση στους καταναλωτές».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος έκθεσης των βοοειδών σε λιστερίωση στις φάρμες είναι ελάχιστος. Ωστόσο, η ανίχνευση του 4,6% των παγωμένων σφαγίων που ελήφθησαν σε δείγματα στα σφαγεία του Gauteng είναι μολυσμένα με Listeria monocytogenes , όπως και τα ευρήματα σε καταστήματα λιανικής.
Ευτυχώς, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, όλα τα προϊόντα απομόνωσης Listeria monocytogenes ανταποκρίθηκαν στην πενικιλίνη, την αμπικιλλίνη και τη σουλφαμεθοξαζόλη-τριμεθοπρίμη (SXT), τα οποία είναι σημαντικά αντιμικροβιακά που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της λιστερίωσης.
Μια άλλη μελέτη επίσης στη Νότια Αφρική διαπίστωσε ότι σε δείγμα 400 κιλών νοείου κρέατος,ο συνολικός επιπολασμός του L. monocytogenes και άλλων Listeria spp. στα δείγματα ήταν 8,3% (33/400) και 30% (120/400), αντίστοιχα.
Η Listeria monocytogenes αποτελεί σοβαρό τροφικό κίνδυνο για τους καταναλωτές. Ως εκ τούτου, η ομάδα του UP συνιστά στις κυβερνήσεις, σε συνεργασία με τους εταίρους της βιομηχανίας, να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα ασφάλειας τροφίμων σε σφαγεία και εργοστάσια επεξεργασίας για να μειωθεί η μόλυνση και η πιθανότητα επιδημίας λιστερίωσης. Ο υψηλός επιπολασμός αντοχής σε ορισμένους αντιμικροβιακούς παράγοντες που αξιολογήθηκε επιπλέον της ανίχνευσης πολλών ανθεκτικών στα φάρμακα στελεχών και προτύπων αντοχής θα μπορούσε να αποδοθεί στην ανεξέλεγκτη χρήση και πώληση αντιμικροβιακών παραγόντων σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Πηγή: University of Pretoria (UP)