Έρευνα του ΕΟΔΥ για τον εντοπισμό του πλανόδιου, την ταυτότητα του οποίου γνωρίζει
Αναστάτωση προκλήθηκε στην Αρκαδία με μαζικά κρούσματα με συμπτώματα σαλμονέλας – γαστρεντερίτιδας. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο τοπικό μέσο ενημέρωσης της Αρκαδίας, tharrosnews, το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι της περιοχής παρέστησαν στη γιορτή στο εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, στη Βάστα Αρκαδίας και τις επόμενες ημέρες πολλά άτομα άρχισαν να διαμαρτύρονται για κοιλιακό πόνο και άλλα συμπτώματα. Όλοι είχαν καταναλώσει γουρουνοπούλα, η οποία αγοράστηκε από πλανόδιο πωλητή.
Αναφέρεται, επίσης, στο ίδιο δημοσίευμα πως τουλάχιστον 15 άτομα κατέληξαν στα νοσοκομεία της περιοχής, 3 εκ των οποίων χρειάστηκαν νοσηλεία. Συνολικά 12 άτομα προσήλθαν και στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά, καθότι ήταν από το Δασοχώρι, ένα διπλανό χωριό από το μέρος που έγινε η γιορτή.
Σύμφωνα με δηλώσεις της γιατρού του Κέντρου Υγείας Μελιγαλά, Βουτσινά Ποθητή, στο cibum «Το κέντρο υγείας ενημερώθηκε (πρώτα) τηλεφωνικά για αριθμό περιστατικών με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας από το Δασοχώρι. Όλοι είχαν κοινό το ότι είχαν καταναλώσει γουρουνοπούλα, την οποία είχε προμηθευτεί ένα άτομο από τους κατοίκους του χωριού. Αμέσως ενημερώσαμε τον ΕΟΔΥ και στείλαμε ασθενοφόρο με γιατρό στο χωριό. Συνολικά 12 άτομα προσήλθαν με αυτά τα συμπτώματα, αλλά όλοι σταθεροποιήθηκαν γρήγορα και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Όλοι εμφάνισαν συμπτώματα τη Δευτέρα τα ξημερώματα και μόνο ένας την Τρίτη το πρωί».
Όπως προαναφέρθηκε, ένας κάτοικος είχε προμηθευτεί τη γουρουνοπούλα από πλανόδιο πωλητή, για τον οποίο σύμφωνα με πηγές του cibum, έχουν ενημερώσει τον ΕΟΔΥ για την ταυτότητά του, προκειμένου να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση της μόλυνσης. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν οι αρμόδιες αρχές τον έχουν εντοπίσει και τι μέτρα έχουν ληφθεί προς το παρόν. Πιθανώς, οφείλεται σε κακή συντήρηση από τον ίδιο ή σε κακό ψήσιμο.
«Η αγορά κρέατος από πλανόδιους πωλητές είναι επικίνδυνη, καθώς δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες συντήρησης του κρέατος και αν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής π.χ. αν έπιανε το κρέας με γυμνά χέρια. Άλλωστε, πολλοί άνθρωποι μπορεί να είναι και χρόνιοι φορείς σαλμονέλας», σχολιάζει η κα. Βουτσινά.
Η σαλμονέλωση, η οποία προκαλείται από το βακτήριο Salmonella είναι η πιο συνηθισμένη μόλυνση από τρόφιμα, και παραμένει παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, με πάνω από 600 εκατομμύρια λοιμώξεις και 400.000 θανάτους κάθε χρόνο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από σαλμονέλα εμφανίζουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν μέσα σε 6 ώρες έως 6 ημέρες μετά την έκθεση και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς θεραπεία μετά από 4-7 ημέρες.