Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
24.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη αποδεικνύει παρουσία τοξινών στο επαναχρησιμοποιούμενο πλαστικό

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜελέτη αποδεικνύει παρουσία τοξινών στο επαναχρησιμοποιούμενο πλαστικό
spot_img

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα επικίνδυνες χημικές ουσίες, μπορεί να υπάρχουν σε ανακυκλωμένα πλαστικά δοχεία με κίνδυνο να μεταναστεύσουν στα τρόφιμα.

    Η μόλυνση είναι ένα από τα μειονεκτήματα του ανακυκλωμένου επαναρχησιμοποιούμενου πλαστικού, αναλύει το NatureWorldNews, καθώς επικίνδυνες χημικές ουσίες μπορεί να φιλοξενούνται και να μεταναστεύσουν αργότερα στα τρόφιμα. Κάποιους από τους επιβλαβείς ρύπους μπορεί να είναι η δισφαινόλη, το στυρόλιο, το βενζόλιο, τα βαρέα μέταλλα, η φορμαλδεΰδη και οι φθαλικές ενώσεις. Πολλές από τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες οικογένειες χημικών, όπως επιβραδυντικά φλόγας, βαρέα μέταλλα, φθαλικές ενώσεις, δισφαινόλες, καθώς και φθοριούχες ενώσεις, συνδέονται άμεσα με τη δημιουργία πλαστικών, σύμφωνα με άρθρο του 2021 της Health and Environment Alliance. Σύμφωνα με την έρευνα, ανακαλύφθηκαν 853, τέτοιου είδους ενώσεις σε πλαστικά από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET). 

   Οι ΗΠΑ έχουν πολύ λίγους περιορισμούς στα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα υλικά, ενώ η ΕΕ απαιτεί ελάχιστες δοκιμές για τον εντοπισμό των ενώσεων που χρησιμοποιούνται στο πλαστικό.

   Η έρευνα επισημαίνει ότι ορισμένες χημικές ουσίες που ανιχνεύονται σε ανακυκλωμένα πλαστικά δεν μπορούν να εντοπιστούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο συνεχούς ανακύκλωσης και συσσώρευσης. Δεν είναι ασφαλές, σύμφωνα με την Birgit Geueke, ανώτερη επιστημονική υπεύθυνη για το Food Packaging Forum στη Ζυρίχη, επειδή ο αριθμός των επικίνδυνων ρύπων αυξάνεται καθώς η ποιότητα του ανακυκλωμένου πλαστικού μειώνεται.

  Η έρευνα εστιάζει επίσης σε παράνομες πρακτικές ανακύκλωσης πλαστικού που δεν προορίζεται για τρόφιμα, που περιέχει επιβραδυντικά φλόγας και άλλα επιβλαβή υλικά. Μελέτες έχουν βρει ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά είδη σε αγορές στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ευρώπη παρά τους αυστηρούς ελέγχους στα είδη πλαστικού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επαφή με τρόφιμα. Σύμφωνα με τον Geueke, υπάρχουν αποδείξεις πως οι παλιές τηλεοράσεις, οι φορητοί υπολογιστές και τα πληκτρολόγια είχαν βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας και κάτι τέτοιο είναι παράνομο. Παρόμοια προβλήματα μόλυνσης υπάρχουν με επαναχρησιμοποιήσιμα πλαστικά προϊόντα διατροφής όπως μπουκάλια νερού, επιτραπέζια σκεύη και εξοπλισμό κουζίνας. 

   Σύμφωνα με τη μελέτη, η στροφή σε υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν με ασφάλεια μπορεί να είναι ένας πιθανός τρόπος για τη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των συσκευασιών τροφίμων μιας χρήσης και των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία των μεταναστευτικών χημικών ουσιών, ανέφερε ο The Guardian. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το ECDC συνδέει την γρίπη των πτηνών με ανεξήγητες νευρολογικές ασθένειες σε ανθρώπους!

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων συστήνει επαγρύπνηση στις Αρχές Δημόσιας Υγείας.

Αιθυλένιο σε μπανάνες και άλλα φρούτα: Επικίνδυνο για την υγεία ή φυσική ορμόνη;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αιθυλένιο, το οποίο έχετε "δει" πολλάκις χωρίς να το ξέρετε!

Ζυμαρικά από όσπρια: Η νέα τάση και… λύση για την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά

Ένα από τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων ζυμαρικών, είναι πως αποτελούν τον "δούρειο ίππο" για την κατανάλωση οσπρίων από παιδιά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα