Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δημοσιεύτηκε η έκθεση της ΕΕ για φυτοφάρμακα στο μέλι που πωλείται σε χώρες της Ευρώπης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔημοσιεύτηκε η έκθεση της ΕΕ για φυτοφάρμακα στο μέλι που πωλείται σε χώρες της Ευρώπης
spot_img

Ακόμη και στα βιολογικά δείγματα ανιχνεύθηκαν τουλάχιστον επτά ενώσεις.

Σε ένα πρόγραμμα συνεργασίας πιλοτικής παρακολούθησης του EURL-AO και του EURL-SRM, των Ευρωπαϊκών Εργαστηρίων Αναφοράς που λειτουργούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών, αναλύθηκαν συνολικά 187 δείγματα μελιού από περισσότερες από 30 χώρες προέλευσης για ένα πολύ μεγάλο εύρος φυτοφαρμάκων και μεταβολιτών MRM και SRM.

- Advertisement -

Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2022 και 2024 και αφορούσε μέλι από τοπικά καταστήματα καθώς και χύμα υλικό για το εμπόριο μεταξύ επιχειρήσεων. Το ποσοστό των βιολογικών μελιών ήταν ~6%, το οποίο είναι κοντά στο μερίδιο των βιολογικών μελιών στην αγορά της ΕΕ.

Το 48 % των δειγμάτων προέρχονταν από χώρες εκτός της ΕΕ, με την πλειονότητά τους να προέρχεται από την Κίνα, ακολουθούμενη από το Μεξικό, την Τουρκία και την Ινδία. Το 44 % των δειγμάτων προέρχονταν από χώρες της ΕΕ, με την πλειονότητά τους να προέρχεται από την Ισπανία, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Γαλλία. 6% των δειγμάτων ήταν μείγματα από χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες, ενώ η προέλευση του 1 % των δειγμάτων δεν προσδιορίστηκε.

Οι στοχευόμενες αναλυόμενες ουσίες περιελάμβαναν ορισμένες ενώσεις πανταχού παρούσες στο περιβάλλον οι οποίες νομικά θεωρούνταν εν μέρει ως φυτοφάρμακα και εν μέρει ως προσμείξεις, όπως χαλκός, χλωρικό, φωσφονικό οξύ, τριφθοροξικό οξύ, κυανουρικό οξύ, μελαμίνη και υπερχλωρικό οξύ.

Σε όλα τα βιολογικά δείγματα ανιχνεύθηκαν τουλάχιστον επτά ενώσεις.
Σε 166 περιπτώσεις παρατηρήθηκαν υπερβάσεις των Ανώτερων Ορίων Κατάλοιπων (ΑΟΚ), με τις απερισσότερες από αυτές να σχετίζονται με τον μη καθορισμό εύλογων ΑΟΚ. Οι συχνότερες υπερβάσεις των ΑΟΚ (165)
αφορούσαν την περίπτωση του βρωμιδίου. Ενώ το ισχύον ΑΟΚ έχει οριστεί στα 50 µg/kg, η διάμεσος των όλων των ποσοτικοποιημένων επιπέδων ήταν 421 μg/kg.

Το βρωμίδιο είναι ένα φυσικό στοιχείο, και συνεπώς υπάρχει φυσικά στο μέλι. Τα φυσικά επίπεδα λαμβάνονται γενικά υπόψη κατά τον καθορισμό των ΑΟΚ, ωστόσο αυτό προφανώς παραβλέφθηκε στην περίπτωση του μελιού.


Παρόμοια κατάσταση ισχύει και για τον χαλκό, ο οποίος είναι επίσης ένα στοιχείο πανταχού παρόν. Ο χαλκός βρέθηκε σε όλα τα δείγματα που αναλύθηκαν (N= 75) στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης. Η διάμεσος όλων των ποσοτικοποιημένων επιπέδων ήταν 171 µg/kg. Κατά τη στιγμή της μελέτης δεν είχε καθοριστεί ειδικό ΑΟΚ για το χαλκό και το προεπιλεγμένο ΑΟΚ των 0,01 mg/kg εφαρμόστηκε επίσημα.
Άλλες ενώσεις με υπερβάσεις ΑΟΚ αφορούσαν τις ουσίες azoxystrobin (1x), το χλωρικό οξύ (2x), τη glyphosate
(4x) και matrine (2x).
Το φωσφονικό οξύ και ο χαλκός προσδιορίστηκαν σε όλα τα δείγματα. Περαιτέρω ενώσεις με συχνότητα των ευρημάτων > 80% ήταν οι εξής: Το βρωμιούχο, το κυανουρικό οξύ, το υπερχλωρικό και TFA.

Ενώσεις με συχνότητα ευρημάτων μεταξύ 20% και 80% ήταν: 2-φαινυλοφαινόλη, 2,4-D,
acetamiprid, coumaphos, amitraz Metabolite- N-(2,4-Dimethylphenyl)-N-methylformamidine,
carbendazim, chlorate, melamine, mepiquat, nicotine, και thiacloprid.

Ίχνη φυτοφαρμάκων ή των μεταβολιτών τους ή άλλων ρυπαντών βρέθηκαν σε όλα τα αναλυθέντα
δείγματα και κανένα δεν ήταν απαλλαγμένο από υπολείμματα.

Αυτή η μελέτη στόχευε να καλύψει ένα πολύ ευρύ φάσμα φυτοφαρμάκων χρησιμοποιώντας όργανα τελευταίας τεχνολογίας, προκειμένου να παρέχει μια καλή επισκόπηση της κατάστασης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και μεταβολιτών στο μέλι στην ευρωπαϊκή αγορά.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μπέικιν πάουντερ και μαγειρική σόδα – Απαγορευτική για τα παιδιά σύμφωνα με ειδικούς

Συμβουλές για τοξικές ουσίες στις βρεφικές και παιδικές τροφές

Δέκα διαφορετικά φυτοφάρμακα σε δημοφιλή μάρκα μούσλι που πωλείται και στην Ελλάδα – Τι έδειξε το εργαστηριακό τεστ του Ökotest

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων και υπερβολική ζάχαρη έδωσαν στο συγκεκριμένο μούσλι μια από τις χαμηλότερες βαθμολογίες συγκριτικά με τα υπόλοιπα παρόμοια προϊόντα που μπήκαν στο μικροσκόπιο

Τα πρόσθετα τροφίμων που συνδέονται – σύμφωνα με νέα μελέτη – με κίνδυνο διαβήτη

Νέα μελέτη αναδεικνύει συγκεκριμένα επικίνδυνα μείγματα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα