Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μία ανάκληση τροφίμων την ημέρα στην Ιταλία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜία ανάκληση τροφίμων την ημέρα στην Ιταλία
spot_img

Το 86% των ανακλήσεων αφορά σε εισαγόμενα προϊόντα – Στοιχεία της Ιταλικής ένωσης αγροτών, Coldiretti.

Σχεδόν ένας συναγερμός ασφάλειας τροφίμων την ημέρα σήμανε στην Ιταλία για συνολικά 317 ειδοποιήσεις εκ των οποίων, ωστόσο, το 86% αφορούσε προϊόντα που εισάγονται από το εξωτερικό όπως αναφέτρει σε ανακοίνωσή της η Ιταλική Ένωση Αγροτών Coldiretti. 

Στην Ιταλία, από τους συνολικά 317 συναγερμούς ασφάλειας τροφίμωνπου σημειώθηκαν το 2022 – υπογραμμίζει η Coldiretti – μόνο 44 (14%) αφορούσαν προϊόντα εθνικής προέλευσης, 106 προέρχονταν από άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (33%) και 167 από χώρες εκτός ΕΕ (53 %). Με άλλα λόγια – διευκρινίζει η Coldiretti – πάνω από οκτώ στα δέκα επικίνδυνα για την ασφάλεια των τροφίμων προϊόντα προέρχονται από το εξωτερικό (86%). 

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την Ιταλία, προέρχονταν από τα ισπανικά ψάρια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο, και από μαλάκια και δίθυρα, επίσης από την Ισπανία, ιδίως λόγω της παρουσίας του νοροϊού, ενός παθογόνου που βρίσκεται επίσης στα γαλλικά στρείδια. Επίσης πολύ επικίνδυνο είναι το κρέας πουλερικών που έχει μολυνθεί από σαλμονέλα από την Πολωνία, τα κελυφωτά φιστίκια και τα αποξηραμένα σύκα από την Τουρκία λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε καρκινογόνες αφλατοξίνες που υπάρχουν επίσης στα φιστίκια από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και στα ντοματίνια από την Αίγυπτο και στα λίτσι από την Κίνα λόγω των φυτοφαρμάκων πέρα από τα επιτρεπόμενα όρια. 

Η Coldiretti λέει ότι τα εισαγόμενα τρόφιμα και ποτά είναι έξι φορές πιο επικίνδυνα από αυτά της Ιταλίας, με τον αριθμό των αγροδιατροφικών προϊόντων με χημικά υπολείμματα πέρα ​​από τα νόμιμα όρια που στην Ιταλία ήταν ίση με 6,4% στα εισαγόμενα προϊόντα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 0,6% των δειγμάτων εθνικής προέλευσης. Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία έκθεσης που δημοσίευσε η EFSA το 2022 σχετικά με εθνικά δεδομένα για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα οποία προσφέρουν μια διατομή της παρουσίας των υπολειμμάτων τους σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, βρεφικά προϊόντα, λάδι και κρασί και άλλα προϊόντα που αναλύονται από καθεμία από τις χώρες της Ένωσης στην επικράτειά της.

«Είναι απαραίτητο όλα τα προϊόντα που εισέρχονται στα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα να σέβονται τα ίδια κριτήρια, διασφαλίζοντας ότι πίσω από τα ιταλικά και ξένα τρόφιμα που πωλούνται στα ράφια υπάρχει μια παρόμοια ποιοτική διαδρομή που αφορά το περιβάλλον, την εργασία και την υγεία», λέει ο πρόεδρος της Coldiretti, Έτορε Πραντίνι.

Η Ιταλική Ένωση Αγροτών τονίζει την ανάγκη αναγραφής της προέλευσης των τροφίμων στην ετικέτα, η οποία, χάρη στις μάχες του Coldiretti, έχει πλέον φτάσει τα 4/5 των δαπανών (από το κρέας στο γάλα, από φρέσκα φρούτα και λαχανικά μέχρι κονσέρβες ντομάτας, από τυριά μέχρι αλλαντικά) ακόμα κι αν δεν είναι ακόμα δυνατό να γνωρίζουμε την προέλευση προϊόντων όπως τα φρούτα που μετατρέπονται σε χυμούς και μαρμελάδες, κονσέρβες λαχανικών και όσπρια ή ζάχαρη.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη ακρυλαμιδίου.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα