Κρούσματα Yersiniosis σε γηροκομείο στην Χρυσή Ακτή της Αυστραλίας.
Τον Ιανουάριο του 2023, μια επιδημία Yersinia enterocolitica σε εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων, εντοπίστηκε από τη Μονάδα Δημόσιας Υγείας της Χρυσής Ακτής στην Αυστραλία και επιβεβαιώθηκε με τη χρήση αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος. Υπήρξαν συνολικά 55 κρούσματα σε τρόφιμους, ηλικίας από 54 έως 101 ετών. 11 επιβεβαιωμένα, 14 πιθανά κρούσματα Y. enterocolitica και 30 ύποπτα κρούσματα. Η Yersinia enterocolitica BT1A θεωρείται γενικά μη παθογόνος για τον άνθρωπο, ωστόσο αυτά τα κρούσματα υπογραμμίζουν ότι μπορεί να είναι παθογόνος, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς, αν και με γενικά ήπια συμπτώματα.
Σύμφωνα με μελέτη που έγινε μετά το περιστατικό και δημοσιεύτηκε στο Communicable Diseases Intelligence, αιτία ήταν μιλκσέικ που είχε συντηρηθεί σε ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης της Yersinia και δόθηκαν στους τρόφιμους του γηροκομείου που νόσησαν από Yersiniosis. Τα μιλκσέικ παρασκευάζονταν χύμα και αποθηκεύονταν σε κανάτες στους 2ο C έως 8ο C για 24 ώρες μέχρι να ζητηθούν από τους ηλικιωμένους και στη συνέχεια εάν δεν καταναλώνονταν απορρίπτονταν. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούσαν φρέσκο γάλα, γάλα σε σκόνη και παγωτό βανίλια. Η ακριβής πηγή αυτής της επιδημίας θεωρήθηκε ότι ήταν μία μολυσμένη παρτίδα ενός συστατικού που χρησιμοποιείται στο milkshake. Ωστόσο η συχνή χρήση διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων στις επηρεαζόμενες εγκαταστάσεις κατέστησε δύσκολο τον εντοπισμό αυτού του μεμονωμένου μολυσματικού παράγοντα και δεν μπόρεσε να εντοπιστεί ή να επιβεβαιωθεί. Οι ερευνητές εκτιμούν πως το μολυσμένο συστατικό ενδεχομένως είχε εξαντληθεί και δεν αναλύθηκε.
Η Yersiniosis είναι γενικά μια ήπια γαστρεντερική ασθένεια που προκαλείται από Yersinia enterocolitica και σπάνια από Y. pseudotuberculosis. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, κοιλιακό πόνο και διάρροια που μπορεί να είναι αιματηρή. Συνήθως οι επιπλοκές είναι σπάνιες αλλά η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία.
Η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί με την κατανάλωση ή το χειρισμό μολυσμένων τροφίμων, συνήθως άψητο ή ωμό χοιρινό κρέας, ή γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα με υποβαθμισμένη παστερίωση ή μη επεξεργασμένο νερό.
Η παρούσα έρευνα διαπιστώνει ότι, παρά τον επαρκή χειρισμό και την αποθήκευση των τροφίμων, τα βακτήρια μπορούν να παραμείνουν και να προκαλέσουν συμπτωματική ασθένεια σε ευαίσθητες ομάδες καταναλωτών.