Οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι καταναλώνουν μη παστεριωμένο τυρί σύμφωνα με ευρήματα μελέτης
Στα τέλη Δεκεμβρίου οι αρχές της Βρετανίας προχώρησαν σε μαζική ανάκληση τυριών της εταιρείας Mrs Kirkham’s Lancashire Chees μετά από 36 επιβεβαιωμένα κρούσματα E. coli ενώ ένας άνθρωπος ανέπτυξε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο ( HUS ) και στη συνέχεια πέθανε. Τα αναφερθέντα συμπτώματα περιελάμβαναν διάρροια (81%), αιματηρή διάρροια (65%), έμετο (84%) και το 47% των περιπτώσεων εισήχθη σε νοσοκομείο.
Η ανάλυση των δεδομένων ερωτηματολογίου έδειξε ότι πολλές από αυτές τις περιπτώσεις είχαν ταξιδέψει με τρένο την εβδομάδα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων τους. Περαιτέρω συνεντεύξεις και αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από το UKHSA και την PHS εντόπισαν ότι 16 από τις 17 περιπτώσεις, είχαν καταναλώσει ένα συγκεκριμένο στοιχείο μενού, το οποίο περιείχε μη παστεριωμένο τυρί, ενώ επέβαιναν στην πρώτη θέση σε τρένα που εκμεταλλευόταν η ίδια εταιρεία τρένων.
Το θέμα αναλύθηκε σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of food protection. Οι μικροβιολογικές δοκιμές των τυροκομικών προϊόντων δεν ανίχνευσαν το στέλεχος εστίας, ωστόσο το STEC O145:H28 ανιχνεύθηκε σε δύο δείγματα κοπράνων βοοειδών που συλλέχθηκαν στο γαλακτοκομείο όπου παρήχθη το μη παστεριωμένο τυρί. Η ανάλυση των δεδομένων αλληλουχίας του γονιδιώματος επιβεβαίωσε ότι οι 36 ανθρώπινες απομονώσεις STEC O145 και οι δύο βόειες απομονώσεις STEC O145 εμπίπτουν στην ίδια ομάδα μονής σύνδεσης 5 SNP. Αυτά τα ευρήματα έδειξαν ότι τα βοοειδή ήταν η πιθανή πηγή των ανθρώπινων μολύνσεων, μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου μη παστεριωμένου τυριού. Για άλλη μία φορά οι ειδικοί προτρέπουν τις ευάλωτες ομάδες, όπως μικρά παιδιά ηλικιωμένους έγκυες και ανοσοκατεσταλμένους να αποφεύγουν την κατανάλωση ωμού γάλακτος και τυριών.
Είναι ενδιαφέρον ένας άλλο εύρημα της έκθεσης. Κατά την αρχική φάση της επιδημίας που περιγράφεται εδώ, μόνο δύο περιπτώσεις που ερωτήθηκαν ανέφεραν κατανάλωση μη παστεριωμένου τυριού. Δεν είναι σαφές αν αυτό οφειλόταν στο ότι οι ασθενείς δεν μπορούσαν να θυμηθούν ή στο γεγονός ότι τα περιστατικά δεν γνώριζαν ότι είχαν καταναλώσει μη παστεριωμένο τυρί. Μια αναδρομική επισκόπηση του μενού πρώτης θέσης από τον σιδηροδρομικό φορέα Χ αποκάλυψε ότι δεν αναφερόταν σαφώς στην κύρια περιγραφή των ειδών που αποτελούσαν το πιάτο ότι το τυρί ήταν μη παστεριωμένο. Για να μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν συνειδητή επιλογή, τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να επισημαίνονται κατάλληλα, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τον κίνδυνο.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0362028X25000225?