Τα κρυφά προβλήματα των μούσλι φρούτων.
Μπορεί τα μούσλι φρούτων να προβάλλονται ως η απόλυτη υγιεινή επιλογή για το πρωινό, αλλά μια πρόσφατη δοκιμή του Öko-Test, του γερμανόφωνου περιοδικού προστασίας των καταναλωτών σε 40 προϊόντα αποκάλυψε κάτι διαφορετικό. Τα βασικά μειονεκτήματα είναι η υπερβολική περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα φυτοφάρμακα και οι τοξίνες μούχλας, ενώ δεν λείπουν και υπολείμματα ορυκτελαίων.
Πολλά μούσλι παρουσιάζονται ως «χωρίς ζάχαρη» ή «χωρίς προσθήκη ζάχαρης», δημιουργώντας την εντύπωση ότι είναι ιδιαίτερα υγιεινά. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες και χουρμάδες, τα καθιστά «γλυκές βόμβες». Το πιο επιβαρυμένο προϊόν περιέχει 32 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια, ενώ το δεύτερο στη σειρά έχει μόλις ένα γραμμάριο λιγότερο.
Νομικά, οι ισχυρισμοί περί μη προσθήκης ζάχαρης είναι αποδεκτοί, καθώς η ζάχαρη προέρχεται από τα φρούτα. Ωστόσο, για τον οργανισμό, η προέλευση της γλυκύτητας δεν παίζει κανέναν ρόλο. Η κατανάλωση ζάχαρης, ανεξαρτήτως πηγής, συμβάλλει στην παχυσαρκία και την τερηδόνα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η “Ψεύτικη” σοκολάτα πλέον κυριαρχεί – Νέα αποκάλυψη εργαστηριακών αναλύσεων για δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας – Πώς να το καταλάβετε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γαριδάκια με κομμάτια γυαλιού – Ανακαλούνται 8000 πακέτα
Τοξικά κατάλοιπα και επικίνδυνες ουσίες
Τα μούσλι φρούτων δεν διατρέχουν μόνο τον κίνδυνο υπερβολικής ζάχαρης, αλλά και μόλυνσης από ορυκτέλαια. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, βρέθηκαν κορεσμένοι και αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOSH και MOAH), οι οποίοι μπορεί να είναι καρκινογόνοι. Η πηγή των ρύπων ενδέχεται να είναι τα λιπαντικά έλαια από μηχανήματα παραγωγής ή οι συσκευασίες.

Επιπλέον, σε πολλά προϊόντα εντοπίστηκαν έως και 17 διαφορετικές ουσίες φυτοφαρμάκων. Η σύνδεση μεταξύ των πολλαπλών υπολειμμάτων και της νόσου του Πάρκινσον αποτελεί σοβαρό προβληματισμό. Οι σταφίδες κινεζικής προέλευσης ήταν συχνά οι «ένοχες» για τη μόλυνση.
Η παρουσία της ωχρατοξίνης Α (OTA), μιας τοξίνης μούχλας που αναπτύσσεται κατά την αποθήκευση, εντοπίστηκε σε αρκετά μούσλι. Η ουσία είναι γνωστή για τις καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ιδιότητές της, καθώς και για την επίδρασή της στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ένας ακόμη λόγος για αρνητική αξιολόγηση αποτέλεσαν οι περιττές εξωτερικές συσκευασίες, κυρίως κουτιά από χαρτόνι που περικλείουν πλαστικές σακούλες. Πρόκειται για περιβαλλοντικά επιβαρυντικές πρακτικές που δεν προσφέρουν ουσιαστική προστασία στο προϊόν.
Παρά την έντονη κριτική, δεν είναι όλα τα προϊόντα αρνητικά. Από τα 40 μούσλι που δοκιμάστηκαν, 20 αποδείχθηκαν «πολύ καλά» και μπορούν να αποτελέσουν υγιεινή επιλογή για το πρωινό.