Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
13.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μούσλι φρούτων: Εργαστηριακά ευρήματα αποκαλύπτουν πως είναι “βόμβες” ζάχαρης και χημικών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜούσλι φρούτων: Εργαστηριακά ευρήματα αποκαλύπτουν πως είναι "βόμβες" ζάχαρης και χημικών
spot_img

Τα κρυφά προβλήματα των μούσλι φρούτων.

Μπορεί τα μούσλι φρούτων να προβάλλονται ως η απόλυτη υγιεινή επιλογή για το πρωινό, αλλά μια πρόσφατη δοκιμή του Öko-Test, του γερμανόφωνου περιοδικού προστασίας των καταναλωτών σε 40 προϊόντα αποκάλυψε κάτι διαφορετικό. Τα βασικά μειονεκτήματα είναι η υπερβολική περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα φυτοφάρμακα και οι τοξίνες μούχλας, ενώ δεν λείπουν και υπολείμματα ορυκτελαίων.

- Advertisement -

Πολλά μούσλι παρουσιάζονται ως «χωρίς ζάχαρη» ή «χωρίς προσθήκη ζάχαρης», δημιουργώντας την εντύπωση ότι είναι ιδιαίτερα υγιεινά. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες και χουρμάδες, τα καθιστά «γλυκές βόμβες». Το πιο επιβαρυμένο προϊόν περιέχει 32 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια, ενώ το δεύτερο στη σειρά έχει μόλις ένα γραμμάριο λιγότερο.

Νομικά, οι ισχυρισμοί περί μη προσθήκης ζάχαρης είναι αποδεκτοί, καθώς η ζάχαρη προέρχεται από τα φρούτα. Ωστόσο, για τον οργανισμό, η προέλευση της γλυκύτητας δεν παίζει κανέναν ρόλο. Η κατανάλωση ζάχαρης, ανεξαρτήτως πηγής, συμβάλλει στην παχυσαρκία και την τερηδόνα.

Τοξικά κατάλοιπα και επικίνδυνες ουσίες

Τα μούσλι φρούτων δεν διατρέχουν μόνο τον κίνδυνο υπερβολικής ζάχαρης, αλλά και μόλυνσης από ορυκτέλαια. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, βρέθηκαν κορεσμένοι και αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOSH και MOAH), οι οποίοι μπορεί να είναι καρκινογόνοι. Η πηγή των ρύπων ενδέχεται να είναι τα λιπαντικά έλαια από μηχανήματα παραγωγής ή οι συσκευασίες.

Επιπλέον, σε πολλά προϊόντα εντοπίστηκαν έως και 17 διαφορετικές ουσίες φυτοφαρμάκων. Η σύνδεση μεταξύ των πολλαπλών υπολειμμάτων και της νόσου του Πάρκινσον αποτελεί σοβαρό προβληματισμό. Οι σταφίδες κινεζικής προέλευσης ήταν συχνά οι «ένοχες» για τη μόλυνση.

Η παρουσία της ωχρατοξίνης Α (OTA), μιας τοξίνης μούχλας που αναπτύσσεται κατά την αποθήκευση, εντοπίστηκε σε αρκετά μούσλι. Η ουσία είναι γνωστή για τις καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ιδιότητές της, καθώς και για την επίδρασή της στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένας ακόμη λόγος για αρνητική αξιολόγηση αποτέλεσαν οι περιττές εξωτερικές συσκευασίες, κυρίως κουτιά από χαρτόνι που περικλείουν πλαστικές σακούλες. Πρόκειται για περιβαλλοντικά επιβαρυντικές πρακτικές που δεν προσφέρουν ουσιαστική προστασία στο προϊόν.

Παρά την έντονη κριτική, δεν είναι όλα τα προϊόντα αρνητικά. Από τα 40 μούσλι που δοκιμάστηκαν, 20 αποδείχθηκαν «πολύ καλά» και μπορούν να αποτελέσουν υγιεινή επιλογή για το πρωινό.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα