Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέο μπλόκο σε πορτοκαλάδες FANTA στο Δουβλίνο λόγω υπερβολικής ποσότητας χρωστικής

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέο μπλόκο σε πορτοκαλάδες FANTA στο Δουβλίνο λόγω υπερβολικής ποσότητας χρωστικής
spot_img

Ενημέρωση RASFF από την Ιρλανδία για αναψυκτικά FANTA με υπερβολική περιεκτικότητα Ε110.

Για τρίτη φορά μέσα σε 10 μήνες, η Ιρλανδία αποσύρει από την αγορά πορτοκαλάδες Fanta, καθώς δεν πληρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ, αφού ανιχνεύτηκαν με υπερβολική περιεκτικότητα του πρόσθετου Sunset Yellow (Ε110).  Το πρόσθετο εντοπίστηκε σε ποσότητα 66,7mg/l με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 20 mg/l.. Το πρόσθετο βρέθηκε σε ανάλυση δειγμάτων των αναψυκτικών που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια εισόδου τους στη χώρα, από το λιμάνι του Δουβλίνου.

Οι αρχές της Ιρλανδίας, είχαν ανακαλέσει το αναψυκτικό Fanta orange και τον  περασμένο Νοέμβριο καθώς στην πορτοκαλάδα είχε βρεθεί το Sunset Yellow σε ποσότητα 65.1 mg/l  ενώ και τον περασμένο Ιούνιο είχαν δεσμευτεί αναψυκτικά  Fanta Fizzy Drink, με περιεκτικότητα σε Ε110, 30.5 mg/l

Το Sunset Yellow με αριθμό Ε, Ε110 χρησιμοποιείται σε τρόφιμα ως χρωστική ουσία που δίνει πορτοκαλί ή κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα συνήθως σε αναψυκτικά, καραμέλες, επιδόρπια, σνακ, σάλτσες και κονσερβοποιημένα φρούτα. Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) είναι 0–4 mg/kg σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές τόσο της ΕΕ όσο και του ΠΟΥ/FAO. Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαιτούν όλα τα προϊόντα που περιέχουν E110 να φέρουν προειδοποιήσεις για πιθανές επιπτώσεις στην υπερκινητικότητα των παιδιών.

Υπενθυμίζεται ότι το Ε110 (που απαγορεύεται ενετλώς η χρήση του σε σνακ από άμυλο) ήταν η αιτία για την ανάκληση πολλών σνακ στη Νορβηγία και στη Μάλτα μεταξύ των οποίων Cheetos Crunchy και Takis Fuego Hot Chili Pepper & Lime. Η Μάλτα ενημέρωσε το RASFF καθώς τα σνακ πωλούνται σε 11 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο