Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπλόκο στα ελληνικά σύνορα σε σουσάμι με σαλμονέλα και σε μπαχαρικά με καρκινογόνες ουσίες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜπλόκο στα ελληνικά σύνορα σε σουσάμι με σαλμονέλα και σε μπαχαρικά με καρκινογόνες ουσίες
spot_img

Η Ελλάδα ειδοποίησε το Ευρωπαϊκό RASFF για δύο επικίνδυνα προϊόντα.

Για σοβαρό κίνδυνο από δύο εισαγόμενα προϊόντα, ενημέρωσαν σήμερα οι ελληνικές Αρχές το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα, RASFF. Κατά τη διάρκεια ελέγχων στα σύνορα οι ελληνικές αρχές βρήκαν τον παθογόνο μικροοργανισμό σαλμονέλα σε αποφλοιωμένο σουσάμι προέλευσης Νιγηρίας με μεσάζοντα την Τουρκία. Το φορτίο με το μολυσμένο σουσάμι που εξάγεται και στην Ελβετία, δεσμεύτηκε.

Επίσης σε συνοριακό έλεγχο διαπιστώθηκε η παρουσία καρκινογόνων μυκοτοξινών (αφλατοξίνη Β1) σε μείγμα μπαχαρικών (paya masala) προέλευσης Πακιστάν. Η ποσότητα αφλατοξίνης Β1 στα μπαχαρικά που δεσμεύτηκαν από τις αρχές, ήταν 8,5 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 5 μg/kg.

Η αφλατοξίνη παράγεται από μυκητιακή δράση κατά την παραγωγή, τη συγκομιδή, την αποθήκευση και την επεξεργασία των τροφίμων. Η διατροφική έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά τοξικά και καρκινογόνα αποτελέσματα σε ανθρώπους και ζώα. Η τοξικότητα της αφλατοξίνης μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, σπασμούς και άλλα σημεία οξείας ηπατικής βλάβης. Η μακροχρόνια έκθεση οδηγεί επίσης σε διάφορες επιπλοκές όπως καθυστέρηση της ανάπτυξης, κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.

Το βακτήριο της σαλμονέλας προκαλεί τροφική δηλητηρίαση που ονομάζεται σαλμονέλωση. Τα περισσότερα άτομα με λοίμωξη από σαλμονέλα έχουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν έξι ώρες έως έξι ημέρες μετά τη μόλυνση και διαρκούν τέσσερις έως επτά ημέρες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση και άλλοι εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες. Τα στελέχη της σαλμονέλας προκαλούν μερικές φορές μόλυνση στα ούρα, το αίμα, τα οστά, τις αρθρώσεις ή το νευρικό σύστημα (νωτιαίο υγρό και εγκέφαλος) και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από σαλμονέλωση, ενώ τα βρέφη, οι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι οι πιο πιθανό να αναπτύξουν πιο σοβαρή λοίμωξη.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα