Ειδικός αναλύει αν πραγματικά κινδυνεύουμε να κολλήσουμε κάποιο παθογόνο βακτήριο.
Σίγουρα έχει συμβεί σε αρκετούς, τη στιγμή που είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε ένα ποτήρι κρασί, να κάνει απότομη προσγείωση μια μύγα. Αηδία! Πέρα από το κομμάτι της αποστροφής ωστόσο, αν βγάλουμε τη μύγα από το κρασί, μπορούμε να το καταναλώσουμε; Γνωρίζοντας που συχνάζει το συγκεκριμένο ζωύφιο, μπορεί να αποδειχθεί απειλητικό για την υγεία; Ή μήπως παίζουν ρόλο και άλλου είδους παράγοντες;
«Τα επιστημονικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι μπορεί να χάσατε απλώς ένα καλό ποτήρι κρασί», λέει η Primrose Freestone, Ανώτερος Λέκτορας Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester, στο TheConversation.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως κατά βάση οι μύγες τρώνε τροφές που είναι σε αποσύνθεση, συχνάζουν σε κάδους απορριμμάτων, σωρούς κομποστοποίησης ή σε οποιοδήποτε μέρος όπου υπάρχει φαγητό, συμπεριλαμβανομένων των αποχετεύσεων. Εκεί συγκεντρώνουν παθογόνα μικρόβια όπως το E. coli, η Listeria, η Shigella και η Salmonella, τα οποία μπορεί αργότερα να τα εναποθέσει στην επιφάνεια που έρχεται σε επαφή. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή λοίμωξη ακόμη και σε υγιή άτομα.
Ωστόσο σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία που αναλύει η Freestone, το κρασί έχει συνήθως μεταξύ 8%-14% αιθανόλη και pH περίπου 4-5 (pH κάτω από 7 θεωρείται όξινο). Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι αναστέλλει την ανάπτυξη μικροβίων και είναι ένας λόγος που το κρασί μπορεί να αποθηκευτεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αρκετές εργαστηριακές μελέτες έδειξαν επίσης ότι οι συνδυασμένες επιδράσεις της οινοπνευματωδών ποτών και των οργανικών οξέων, όπως το μηλικό οξύ, μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη του E. coli και της σαλμονέλας.
Το εάν τα μικρόβια που μεταδίδονται από τη μύγα στο κρασί μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση εξαρτάται από τον αριθμό των βακτηρίων που εναποτίθενται (μολυσματική δόση). Σε περίπτωση που το κρασί είναι παγωμένο, είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ορισμένα βακτήρια τροφικής δηλητηρίασης σταματούν να αναπτύσσονται.
Καθώς όλοι οι τύποι κρασιού (κόκκινο, λευκό ή ροζέ, είτε είναι παγωμένο είτε σε θερμοκρασία δωματίου) είναι φυσικά αντιβακτηριακά, τα μικρόβια στο κρασί είναι πιθανό να καταστραφούν, γεγονός που θα μειώσει την ικανότητα μόλυνσης τους. Αυτό υποδηλώνει ότι ενώ τα μικρόβια που εναποτίθενται στο κρασί από τις μύγες μπορεί να υπάρχουν σε δόση αρκετά υψηλή ώστε να προκαλέσουν ασθένεια, δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν μόλυνση καθώς είναι κατεστραμμένα. Έτσι, εφόσον επιθυμείτε να πιείτε το μολυσμένο κρασί, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υποστείτε τις αρνητικές συνέπειες μίας δηλητηρίασης, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας.
Από την άλλη, η Freestone τονίζει πως ακόμα κι αν δεν καταστραφούν μικρόβια απευθείας από το κρασί, θα καταστραφούν από τα εξαιρετικά όξινα υγρά του ανθρώπινου στομάχου. «Τα μικρόβια τροφικής δηλητηρίασης είναι πολύ ευαίσθητα στο οξύ, το οποίο βλάπτει το DNA τους και το οξύ του στομάχου μπορεί ακόμη και να τα σκοτώσει. Στο στομάχι, τα μικρόβια πρέπει επίσης να ξεπεράσουν άλλους θανατηφόρους φραγμούς, όπως τα πεπτικά ένζυμα, την παγίδευση βλέννας και την ολοένα προσεκτική άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος», λέει.