Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα παγκόσμια στρατηγική για την Ασφάλεια Τροφίμων από τον ΠΟΥ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέα παγκόσμια στρατηγική για την Ασφάλεια Τροφίμων από τον ΠΟΥ
spot_img

Έργο-ορόσημο για την παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων – Ενίσχυση των τοπικών συστημάτων ελέγχου τροφίμων και προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών

Χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εγκαινίασε την Παγκόσμια Στρατηγική του για την Ασφάλεια των Τροφίμων 2022-2030, που εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη στην 75η Σύνοδο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας –Ψήφισμα WHA75(22) . Πρόκειται για έργο-ορόσημο του ΠΟΥ για την προώθηση της υγείας, τη διατήρηση του κόσμου ασφαλή και την προστασία των ευάλωτων.

Κάθε χρόνο, ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως αρρωσταίνει από τροφιμογενείς ασθένειες. Τα μολυσμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν περισσότερες από 200 ασθένειες και το μέγεθος της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας είναι συγκρίσιμο με την ελονοσία ή το HIV AIDS. Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, καθώς ένας στους έξι θανάτους από διάρροια οφείλεται σε μη ασφαλή τρόφιμα.

Η επικαιροποιημένη Παγκόσμια Στρατηγική για την Ασφάλεια των Τροφίμων του ΠΟΥ είναι ένα βήμα προς έναν ασφαλέστερο και υγιέστερο κόσμο, αλλά και προς την ενίσχυση της πολυτομεακής συνεργασίας και των καινοτόμων προσεγγίσεων για τη δημόσια υγεία. Η Παγκόσμια Στρατηγική για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει αναπτυχθεί για να καθοδηγήσει και να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να ιεραρχήσουν, να σχεδιάσουν, να εφαρμόσουν, να παρακολουθήσουν και να αξιολογούν τακτικά δράσεις για τη μείωση του βάρους των τροφιμογενών ασθενειών (FBD) ενισχύοντας συνεχώς τα συστήματα ασφάλειας τροφίμων και προωθώντας παγκόσμια συνεργασία.

Το όραμα της Στρατηγικής είναι, όλοι οι άνθρωποι, παντού, πρέπει να καταναλώνουν ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα, ώστε να μειώνεται το βάρος των FBD. Αυτή η στρατηγική παρέχει στους ενδιαφερόμενους τα εργαλεία για να ενισχύσουν τα εθνικά τους συστήματα ασφάλειας τροφίμων και να συνεργαστούν με εταίρους σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η νέα Παγκόσμια Στρατηγική του ΠΟΥ για την Ασφάλεια των Τροφίμων 2022-2030 αντιμετωπίζει τις τρέχουσες και τις αναδυόμενες προκλήσεις, ενσωματώνει νέες τεχνολογίες και περιλαμβάνει καινοτόμες προσεγγίσεις για την ενίσχυση των συστημάτων ασφάλειας των τροφίμων. Αντικατοπτρίζει επίσης την ανατροφοδότηση που ελήφθη μέσω μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας διαβούλευσης με κράτη μέλη και κυβερνητικά ιδρύματα, υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και άλλους διακυβερνητικούς οργανισμούς, ακαδημαϊκά ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, οντότητες του ιδιωτικού τομέα και άτομα που εργάζονται στη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων.

Η στρατηγική θέτει επίσης συγκεκριμένους στόχους και στοχεύει στη μείωση της επιβάρυνσης των τροφιμογενών ασθενειών μειώνοντας κατά 40% τον αριθμό των περιπτώσεων τροφιμογενών διαρροϊκών ασθενειών που επηρεάζουν τα περισσότερα παιδιά κάτω των 5 ετών και άλλους ευάλωτους πληθυσμούς. Έχει επίσης στόχο το 100% των λειτουργικών μηχανισμών συντονισμού για τη διαχείριση τροφιμογενών συμβάντων και αυξημένη εργαστηριακή ικανότητα για την επιτήρηση τροφιμογενών ασθενειών.

Η στρατηγική έχει προσδιορίσει πέντε αλληλοσυνδεόμενες και αλληλοενισχυόμενες στρατηγικές προτεραιότητες με αντίστοιχους στρατηγικούς στόχους. Χρησιμοποιώντας τις προσδιορισμένες πέντε στρατηγικές προτεραιότητες και τους αντίστοιχους στρατηγικούς στόχους, η στρατηγική στοχεύει στη δημιουργία προληπτικών, προνοητικών, βασισμένων σε στοιχεία, ανθρωποκεντρικά και οικονομικά αποδοτικών συστημάτων ασφάλειας τροφίμων με συντονισμένη διακυβέρνηση και κατάλληλες υποδομές.

Στρατηγικές προτεραιότητες:

  • Ενίσχυση των εθνικών συστημάτων ελέγχου τροφίμων.
  • Εντοπισμός και απάντηση στις προκλήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων που προκύπτουν από τις παγκόσμιες αλλαγές και τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων.
  • Βελτίωση της χρήσης πληροφοριών για την τροφική αλυσίδα, επιστημονικών στοιχείων και αξιολόγησης κινδύνου στη λήψη αποφάσεων διαχείρισης κινδύνου.
  • Ενίσχυση της δέσμευσης των ενδιαφερομένων και της επικοινωνίας κινδύνου.
  • Προώθηση της ασφάλειας των τροφίμων ως ουσιαστικής συνιστώσας στο εγχώριο, περιφερειακό και διεθνές εμπόριο τροφίμων.

Ιστορικό

Το 2020, το ψήφισμα 73.5 με τίτλο «Ενίσχυση των προσπαθειών για την ασφάλεια των τροφίμων» εγκρίθηκε από την 73η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας. Στο ψήφισμα, τα κράτη μέλη ζήτησαν από τον ΠΟΥ να ενημερώσει την Παγκόσμια Στρατηγική της ΠΟΥ για την Ασφάλεια των Τροφίμων για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και τις αναδυόμενες προκλήσεις, να ενσωματώσει νέες τεχνολογίες και να συμπεριλάβει καινοτόμες προσεγγίσεις για την ενίσχυση των συστημάτων ασφάλειας των τροφίμων.

Σε απάντηση αυτού του αιτήματος, η Γραμματεία του ΠΟΥ έχει εκπονήσει μια Παγκόσμια Στρατηγική του ΠΟΥ για την Ασφάλεια των Τροφίμων με τη συμβουλή της Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας (TAG) για την Ασφάλεια των Τροφίμων: Ασφαλέστερα τρόφιμα για καλύτερη υγεία. Η τρέχουσα στρατηγική αντικατοπτρίζει τα σχόλια που ελήφθησαν μέσω μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας διαβούλευσης με κράτη μέλη και κυβερνητικούς θεσμούς, υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και άλλους διακυβερνητικούς οργανισμούς, ακαδημαϊκά ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, οντότητες του ιδιωτικού τομέα και άτομα που εργάζονται στη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων. 

Η Παγκόσμια Στρατηγική του ΠΟΥ για την Ασφάλεια των Τροφίμων 2022-2030, που εγκρίθηκε με το ψήφισμα 75(22) κατά την 75η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, είναι διαθέσιμη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο