Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Άγνοια των καταναλωτών για τη σημασία του οικολογικού σήματος στα θαλασσινά

ΑρχικήΝέαΆγνοια των καταναλωτών για τη σημασία του οικολογικού σήματος στα θαλασσινά
spot_img

Νέα έρευνα, μέρος της εκστρατείας On The Hook, αποκαλύπτει τη σύγχυση των καταναλωτών σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνει το οικολογικό σήμα σε αλιευτικά προϊόντα.

Η ομάδα εκστρατείας On The Hook πραγματοποίησε μια έρευνα με περισσότερους από 2.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 40% των οποίων δήλωσε ότι αγοράζει θαλασσινά με οικολογική σήμανση. Τους υποβλήθηκαν ερωτήσεις σχετικά με τις προσδοκίες τους από τέτοια προϊόντα.

Στόχος της έρευνας ήταν να αποτυπωθεί κατά πόσο οι καταναλωτές γνώριζαν τι ακριβώς συνιστά ένα οικολογικό σήμα.

Τα ευρήματα έδειξαν πως, ακόμα κι αν υπάρχει πια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τα σήματα και τις ετικέτες βιωσιμότητας, εξακολουθεί να επικρατεί μια σύγχυση από τους καταναλωτές.

Για παράδειγμα, το 62% των ερωτηθέντων πίστευε ότι ένα οικολογικό σήμα σημαίνει ότι υπάρχει περιορισμένη ή καθόλου ζημιά στο περιβάλλον που σχετίζεται με την αλίευση των θαλασσινών. Συγκριτικά, το 62% θεώρησε επίσης ότι ένα οικολογικό σήμα σημαίνει ότι ένα προϊόν θαλασσινών δεν αλιεύτηκε χρησιμοποιώντας μια αλιευτική πρακτική με μεγάλη επίδραση, όπως η τράτα βυθού.

Μέτρια κατανόηση των οικολογικών σημάτων των θαλασσινών

Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας έδειξαν μια μέτρια κατανόηση και διφορούμενα συμπεράσματα σχετικά με τα οικολογικά σήματα στα θαλασσινά. Χαρακτηριστικά, το 48% των ερωτηθέντων θεώρησε ότι ένα οικολογικό σήμα σημαίνει ότι τα θαλασσινά δεν προέρχονται από ψάρεμα όπου οι καρχαρίες σκοτώνονται με πτερύγια.

Το 78% θεώρησε ότι σημαίνει ότι τα θαλασσινά που αλιεύονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούν μεθόδους που αλιεύουν κατά λάθος μεγάλο αριθμό ειδών που δεν αποτελούν στόχο.

Από εκείνους τους ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι αγόράζουν προϊόντα με οικολογική σήμανση (40% του συνόλου του δείγματος), το 80% πίστευε ότι ένα οικολογικό σήμα σήμαινε ότι υπάρχει περιορισμένη ή καθόλου ζημιά στο περιβάλλον που σχετίζεται με την αλίευση των θαλασσινών.

Τι περιέχει μια οικολογική ετικέτα;

Ομάδες εκστρατειών, συμπεριλαμβανομένης της On The Hook, τονίζουν ότι η πραγματικότητα των οικολογικών σημάτων μπορεί να διαφέρει σημαντικά από τις προσδοκίες των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αλιευτικών εργαλείων βυθού, όπως τράτες και δράγες.

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι μεταξύ 2009-17 η βιομηχανική αλιεία υψηλού αντίκτυπου αντιπροσώπευε το 83% των αλιευμάτων που πιστοποιήθηκαν από το Marine Stewardship Council.

Η On The Hook εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι το οικολογικό σήμα του MSC χρησιμοποιεί έναν ορισμό της βιωσιμότητας που βασίζεται κυρίως στην κατάσταση των αποθεμάτων και δεν ενσωματώνει τις επιπτώσεις της αλιείας στον άνθρωπο ή το κλίμα.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιομηχανία τροφίμων: Ανεπαρκείς οι πρακτικές διαχείρισης νερού σύμφωνα με έκθεση

Οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων έχουν αδύναμες ή καθόλου πρακτικές διαχείρισης νερού, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar.

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις συσκευασίες

Θεσπίζεται συγκεκριμένο ποσοστό επαναχρησιμοποιούμενων ή επαναπληρούμενων συσκευασιών που θα πρέπει να προσφέρουν οι εταιρείες στους καταναλωτές.

Ελληνικό γιαούρτι: Μελέτη για τον εμπλουτισμό του με πρωτεΐνη ορού γάλακτος χωρίς λακτόζη

Ενθαρρυντικά για την γαλακτοβιομηχανία είναι τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης για την παραγωγή ελληνικών γιαουρτιών για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα