Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο νεροχύτης “φωλιά” βακτηρίων: Τα δύο βήματα αποτροπής τροφικής δηλητηρίασης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟ νεροχύτης "φωλιά" βακτηρίων: Τα δύο βήματα αποτροπής τροφικής δηλητηρίασης
spot_img

Σύμφωνα με πειραματική μελέτη το 34% των νεροχυτών μετά την προετοιμασία φαγητού, είναι μολυσμένοι με βακτήρια.

Χρησιμοποιούμε τον νεροχύτη της κουζίνας για την προετοιμασία φαγητού – πλύσιμο τροφίμων, καθαρισμό κατσαρολών και τηγανιών, σκεύη πλυσίματος που αγγίζουν το ωμό κρέας και πολλά άλλα. Με αυτές τις δραστηριότητες είναι σαφές ότι ο νεροχύτης μπορεί να κρύβει πλήθος βακτηρίων που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες. Εάν δεν ακολουθηθούν τα κατάλληλα βήματα ασφαλείας για την προετοιμασία των τροφίμων, αυτά τα βακτήρια θα μπορούσαν να μολύνουν διασταυρούμενα το φαγητό σας και να σας αρρωστήσουν!

Στην πρόσφατη μελέτη του USDA των ΗΠΑ, οι συμμετέχοντες ετοίμασαν ένα πρωινό γεύμα με ωμό λουκάνικο, αυγά με κέλυφος και μια φρουτοσαλάτα φτιαγμένη με πεπόνι που έκοψαν. Μεταξύ των επιφανειών που δοκιμάστηκαν, η πιο συχνά μολυσμένη αφού ολοκλήρωσαν την προετοιμασία του γεύματός τους ήταν ο νεροχύτης της κουζίνας, με το 34% των νεροχυτών να είναι μολυσμένοι.

Ακόμη πιο τρομακτικό, το 26% των δειγμάτων κομμένου πεπονιού από τη φρουτοσαλάτα ήταν μολυσμένα μετά την προετοιμασία του πρωινού. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν υπάρχουν βακτήρια στο νεροχύτη και το πεπόνι τοποθετείται στο νεροχύτη για πλύσιμο ή εάν τα χέρια δεν πλύθηκαν σωστά μετά την επαφή με ωμό κρέας ή πουλερικά ή ένα άπλυτο πεπόνι. Τα βακτήρια στο νεροχύτη ή στα χέρια σας μπορούν να διασταυρωθούν από το νεροχύτη στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τρώτε συνήθως ωμά… αυτό σημαίνει ότι θα φάτε και αυτά τα βακτήρια.

Αφού χρησιμοποιήσετε τον νεροχύτη σας για να πλύνετε ή να προετοιμάσετε φαγητό, ακολουθήστε μια διαδικασία δύο βημάτων για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε πλήρως τον νεροχύτη σας:

  1. Καθάρισμα: χρησιμοποιήστε ζεστό, σαπουνόνερο για να πλύνετε τον νεροχύτη. Σκουπίστε το με χαρτί κουζίνας.
  2. Απολύμανση: χρησιμοποιήστε απολυμαντικό και αφήστε τον να στεγνώσει στον αέρα. Τα απολυμαντικά μπορούν να είναι σπιτικά (1 κουταλιά της σούπας υγρό λευκαντικό χλωρίου ανά γαλόνι νερού) ή ένα απολυμαντικό του εμπορίου ή απολυμαντικό μαντηλάκι.

Ο καθαρισμός και η απολύμανση θα συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου διασταυρούμενης μόλυνσης των τροφίμων ή άλλων σκευών σας μέσω της προετοιμασίας φαγητού στον νεροχύτη σας.

Πηγή: USDA

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο