Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι ελληνικές αρχές δέσμευσαν φορτίο με φυστικοβούτυρο στα σύνορα – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟι ελληνικές αρχές δέσμευσαν φορτίο με φυστικοβούτυρο στα σύνορα - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Εντοπίστηκε υψηλή περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες.

H Ελλάδα χθες 18 Ιουλίου, ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF, για σοβαρό κίνδυνο από φυστικοβούτυρο προέλευσης Ινδίας.

- Advertisement -

Οι ελληνικές Αρχές μετά από έλεγχο σε εισαγόμενο από την Ινδία φορτίο φυστικοβούτυρου στα σύνορα, εντόπισαν υψηλή ποσότητα αφλατοξινών και πιο συγκεκριμένα ανιχνεύτηκε Aflatoxin B1 4,7 +/- 0,9 µg/kg με μέγιστο επιτρεπόμενο 2,0 µg/kg και Aflatoxin total 5,2 +/-0,9 µg/kg με μέγιστο επιτρεπόμενο 4,0 µg/kg. Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές χαρακτηρίζεται από το RASFF σοβαρός. To φορτίο δεσμεύτηκε και δεν πρόλαβε να πωληθεί στους Έλληνες καταναλωτές.

Οι αφλατοξίνες έχουν αποδειχθεί ότι είναι γονιδιοτοξικές και καρκινογόνες ουσίες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να βλάψουν το DNA και να προκαλέσουν καρκίνο και η χρόνια έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη ή καρκίνο του ήπατος, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως η λοίμωξη από ηπατίτιδα Β. Σύμφωνα με την EFSA «oι αφλατοξίνες είναι γονοτοξικές και η AFB1 μπορεί να προκαλέσουν ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCCs) στον άνθρωπο» ενώ και ο ΠΟΥ υποστηρίζει πως η αφλατοξίνη Β1 θεωρείται ως καρκινογόνος κατηγορίας 1.

Επιπλέον η κατανάλωση αφλατοξινών μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που λέγεται αφλατοξίνωση, με εμετό και κοιλιακό άλγος. Τα χαμηλά επίπεδα δόσης αφλατοξινών για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια αφλατοξίκωση. Αυτό μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος, ανοσοκαταστολή, καθώς και μειωμένη ανάπτυξη και γενετικές ανωμαλίες στα παιδιά. Από την άλλη πλευρά, τα υψηλά επίπεδα δόσης αφλατοξινών σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσουν σε οξεία αφλατοξίνωση, η οποία μπορεί να προκληθεί εάν καταναλωθούν τρόφιμα που περιέχουν > 1 mg/kg αφλατοξινών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έμετο, βλάβη στο ήπαρ, αιμορραγία εσωτερικών οργάνων και ακόμη και θάνατο. Ωστόσο, η οξεία αφλατοξίκωση συναντάται σπάνια. Η χρόνια αφλατοξίκωση προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία επειδή οι αφλατοξίνες είναι ευρέως διαδεδομένες σε χαμηλά επίπεδα στο περιβάλλον.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λιναρόσπορος: Απαγορευτικός για τα παιδιά λένε επιστήμονες

Γιατί ο λιναρόσπορος που είναι τόσο ωφέλιμος, δεν πρέπει να καταναλώνεται από μωρά και μικρά παιδιά, ούτε ως πασπάλισμα σε άλλα τρόφιμα

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα