Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι μεγαλύτεροι Φορείς Πιστοποίησης στην Ελλάδα μιλούν για τη σημασία των Προτύπων στην Ασφάλεια Τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟι μεγαλύτεροι Φορείς Πιστοποίησης στην Ελλάδα μιλούν για τη σημασία των Προτύπων στην Ασφάλεια Τροφίμων
spot_img

Οι υπεύθυνοι πιστοποίησης σε πέντε από τους μεγαλύτερους Φορείς Πιστοποίησης στη χώρα, μίλησαν στο Cibum για τη σημασία που έχουν τα πρότυπα στη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των Ελλήνων καταναλωτών.

Από το 2019 και κάθε χρόνο στις 7 Ιουνίου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων (WFSD). Η μέρα έχει σκοπό να επιστήσει την προσοχή στη σημασία της ασφάλειας στα τρόφιμα, αλλά και δράσεις για την αποτροπή, την ανίχνευση και την διαχείριση των διατροφικών κινδύνων με σκοπό να ενισχυθεί η διαθεσιμότητα ασφαλούς και υγιεινού φαγητού για όλους.

Η φετινή εκστρατεία έχει θέμα “Food Standards Save Lives”και επικεντρώνεται στη σημασία της εφαρμογής προτύπων σε κάθε πτυχή της παραγωγής τροφίμων – από την χωράφι μέχρι το τραπέζι. Όπως τονίζει ο ΠΟΥ οι τροφιμογενείς ασθένειες επηρεάζουν 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο και τα πρότυπα διατροφής μας βοηθούν να διασφαλίσουμε ότι αυτό που τρώμε είναι ασφαλές. 

Για τη σημασία των προτύπων στην ασφάλεια τροφίμων μίλησαν στο Cibum εκπρόσωποι των Φορέων Πιστοποίησης TÜV HELLAS (TÜV NORD), TÜV AUSTRIA Hellas,  SGS, EQA Hellas και Letrina.

Θωμάς Αραπογιάννης, Vice President Food & Agriculture TÜV HELLAS (TÜV NORD)

 «Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων υπενθυμίζει σε όλους τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής μέτρων ελέγχου από όλους τους εμπλεκόμενους στην τροφική αλυσίδα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων. Εμείς στην TÜV HELLAS (TÜV NORD) συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή την προσπάθεια για την διασφάλιση της συμμόρφωσης της βιομηχανίας τροφίμων στις απαιτήσεις της Νομοθεσίας, των αρμόδιων αρχών, καθώς και των κατόχων των σχημάτων Πιστοποίησης.

Έχουμε ως βασική αρχή ότι δεν υπάρχει επισιτιστική ασφάλεια, βιωσιμότητα και ανάπτυξη, χωρίς ασφάλεια τροφίμων. Επενδύουμε συνεχώς σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία, διαθέτοντας μια ομάδα καταρτισμένων επιστημόνων τροφίμων, που επιθεωρούν με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα τις πρακτικές παραγωγής τροφίμων σε όλη την διατροφική αλυσίδα, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προτύπων και των νομοθετικών απαιτήσεων.»

Μαρία Αγαπητού Head of Management Systems & Products Certification Division TÜV AUSTRIA Hellas

Αρκεί να είναι μόνο νόστιμο;

Έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ύπαρξης μας αποτελεί η διατροφή μας. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η διατροφή μας επηρεάζει το ‘Ευ ζην’ μας.  Δεν θα μπορούσε λοιπόν η ασφάλεια των τροφίμων, που καθημερινά καταναλώνουμε από την ημέρα που θα γεννηθούμε, να μην αποτελεί ζητούμενο για κάθε άνθρωπο του πλανήτη. Όταν πριν από 20 χρόνια ξεκίνησα το ταξίδι μου στο χώρο της πιστοποίησης, αρκούσε η πιστοποίηση ενός συστήματος βασικών αρχών της ασφάλειας των τροφίμων, ενώ σήμερα οι υπηρεσίες πιστοποίησης που σχετίζονται με τα τρόφιμα είναι περισσότερες (IFS, BRC, FSCC 22000, GLOBAL GAP, AGRO, ΒΙΟ κ.ά.). Το γεγονός αυτό από μόνο του αναδεικνύει την πολυπλοκότητα του ελέγχου τους, το μέγεθος των δυνητικών κινδύνων  και ταυτόχρονα την αναγκαιότητα της παγκόσμιας αγοράς για την παραγωγή, διακίνηση και κατανάλωση ασφαλών τροφίμων.

Αλεξάνδρα Δεδεηλία Health & Nutrition Knowledge Business Manager SGS

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πολύ σπουδαία βήματα προόδου στη θωράκιση της Ασφάλειας των Τροφίμων και πως η μέρα που της είναι Παγκοσμίως αφιερωμένη, κάνει όσους την υπηρετούμε να αναλογιζόμαστε τις νέες και πολλαπλάσιες συγκριτικά με το παρελθόν προκλήσεις.

Μεταξύ των προκλήσεων αυτών αποτελεί η καλλιέργεια της κουλτούρας για την ασφάλεια τροφίμων, η οποία ξεπερνά τα σύνορα μιας επιχείρησης και πλέον αφορά ένα σημαντικά διευρυμένο, παγκόσμιο κοινό που προσπαθεί μέσα στον καταιγισμό των πληροφορίων που λαμβάνει να αναγνωρίσει, να φιλτράρει, να ερμηνεύσει και να εφαρμόσει τον όρο της ασφάλειας τροφίμου στην καθημερινότητά του.

Σιαφαρίκας Κωνσταντίνος Αναπληρωτής Τεχνικός Διευθυντής EQA HELLAS

Δεν είναι τρόφιμο ότι δεν είναι ασφαλές και ότι είναι τρόφιμο πρέπει να είναι ασφαλές

Μόνο όταν τα τρόφιμα είναι ασφαλή μπορούν να καλύψουν ικανοποιητικά τις διατροφικές μας
ανάγκες και να μας βοηθήσουν να ζήσουμε μια υγιεινή και ασφαλή ζωή. Και το δικαίωμα να έχει ο
καθένας πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα, θρεπτικά και επαρκή είναι αδιαπραγμάτευτο ανεξάρτητα από
ηλικία ή σημείο του κόσμου στο οποίο βρίσκεται.
H ασφάλεια τροφίμων είναι κουλτούρα, πολιτισμός, γνώση, μεράκι, υπευθυνότητα, επιστήμη,
εντιμότητα, υγεία, οικονομία, συνείδηση, επαγγελματισμός, κοινωνικότητα, τυποποίηση, έμπνευση και
πάνω από όλα απαίτηση και υποχρέωση.
Εκείνοι που χαράσσουν πολιτική, οι επαγγελματίες αλλά και οι επενδυτές θα πρέπει να
επαναπροσανατολίσουν τις δραστηριότητές τους για να αυξήσουν τη βιώσιμη παραγωγή και
κατανάλωση ασφαλών τροφίμων.

Γιάννα Δαλακούρα Διευθύντρια τομέα πιστοποίησης Letrina

«H διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» αποτελεί πρωτεύοντα στόχο για την προστασία του καταναλωτή. Τα σοβαρά διατροφικά σκάνδαλα που εμφανίστηκαν κατά καιρούς, αφενός μεν έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, αφετέρου δε, προκάλεσαν την ανησυχία τους, καθώς και σοβαρή οικονομική ζημιά στον κλάδο των τροφίμων.

Ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές ευαισθητοποιήθηκαν ακόμα περισσότερο αναζητώντας ασφαλή τρόφιμα, ενώ και οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων αντιλήφθηκαν την ανάγκη για την εφαρμογή αυστηρών μέτρων που διασφαλίζουν την ασφάλεια των τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι μας, ο καθένας από το πόστο του, οφείλουμε να εργαστούμε και να συνεργαστούμε με στόχο την προσφορά στον καταναλωτή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο