Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Kίνδυνος από γλυκαντικά: Η αλήθεια πίσω από την είδηση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνKίνδυνος από γλυκαντικά: Η αλήθεια πίσω από την είδηση
spot_img

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφοριών για τα Τρόφιμα (EUFIC) ρίχνει φως στα “μικρά γράμματα” που υπάρχουν πίσω από τις πρόσφατες μελέτες και προειδοποιήσεις για τους κινδύνους των γλυκαντικών.

Τα γλυκαντικά χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα για να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη και να προσθέσουν μια γλυκιά γεύση χωρίς (ή με πολύ λίγες) θερμίδες, επομένως χρησιμοποιούνται συχνά από άτομα που προσπαθούν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους. Ωστόσο, πρόσφατες ειδήσεις προειδοποίησαν για τη χρήση γλυκαντικών για απώλεια βάρους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφοριών για τα Τρόφιμα (EUFIC) αναλύει με στοιχεία τις μελέτες και τις προειδοποιήσεις παγκόσμιων Οργανισμών για τα γλυκαντικά, αναφέροντας τα κρυμμένα “μικρά γράμματα” που όμως, έχουν σημασία προκειμένου οι καταναλωτές να σχηματίσουν μία ολοκληρωμένη άποψη.

Η μελέτη πίσω από τα πρωτοσέλιδα

Η έκθεση πίσω από την είδηση ​​δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ο ΠΟΥ πραγματοποίησε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-αναλύσεις εξετάζοντας όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στην υγεία. Συνιστούν τη χρήση γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη για τον έλεγχο του σωματικού βάρους ή για τη μείωση του κινδύνου μη μεταδοτικών ασθενειών (ΜΚΝ), όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD).

Η σύσταση αναφέρεται τόσο σε τεχνητά γλυκαντικά (όπως ασπαρτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη κ.λπ.) όσο και σε φυτικής προέλευσης (όπως στέβια), αλλά όχι σε αλκοόλες ζάχαρης (όπως σορβιτόλη, ξυλιτόλη κ.λπ.). Τα δεδομένα που σχετίζονται με τις αλκοόλες σακχάρου, έναν τύπο γλυκαντικού μειωμένων θερμίδων με βάση τους υδατάνθρακες , δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση.

Τα κύρια ευρήματα της ανασκόπησης, τα οποία χρησιμοποίησε ο ΠΟΥ για να υποστηρίξει τη σύστασή του, περιελάμβαναν:

Οι βραχυπρόθεσμες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (RCT) έδειξαν ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν υψηλότερα επίπεδα γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από εκείνους που κατανάλωναν χαμηλότερες ποσότητες ή καθόλου γλυκαντικές ουσίες χωρίς ζάχαρη.
Μακροχρόνιες μελέτες παρατήρησης έδειξαν ότι η κατανάλωση υψηλότερων επιπέδων γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη συνδέθηκε με αυξημένο ΔΜΣ και κίνδυνο παχυσαρκίας.
Η μακροχρόνια χρήση γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη συσχετίστηκε επίσης με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας.

Ωστόσο, σημαντικές επιδράσεις της κατανάλωσης γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη σε ενδιάμεσους δείκτες τέτοιων ασθενειών όπως η γλυκόζη νηστείας, η ινσουλίνη νηστείας ή τα λιπίδια του αίματος δεν παρατηρήθηκαν στις βραχυπρόθεσμες RCTs.

Τι πρέπει να έχετε κατά νου όταν διαβάζετε τα συμπεράσματα της μελέτης;

Τα στοιχεία που αξιολογήθηκαν έχουν αξιολογηθεί ως χαμηλής βεβαιότητας από τον ΠΟΥ και η σύσταση θεωρείται «υπό όρους».
Αυτό συμβαίνει επειδή τα δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία προέρχονται από έρευνες παρατήρησης που δεν μπορούν να αποδείξουν την άμεση αιτία και το αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, η παρατηρούμενη συσχέτιση μεταξύ των γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη και των αποτελεσμάτων της νόσου μπορεί να επηρεαστεί από άλλους παράγοντες, όπως η σκόπιμη απώλεια βάρους πριν από την έναρξη της μελέτης, άτομα που έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου για ασθένεια ή περίπλοκα πρότυπα χρήσης γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη, θα μπορούσε δυνητικά να επηρεάσει το σωματικό βάρος και τα αποτελέσματα του NCD. Ως αποτέλεσμα, η σύσταση έχει ταξινομηθεί ως «υπό όρους». Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από μεμονωμένες χώρες θα πρέπει να εξετάσουν πώς και εάν θα μεταφράσουν τη σύσταση στα ειδικά εθνικά τους πλαίσια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα γλυκαντικά μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη διαχείριση του βάρους βραχυπρόθεσμα.

Βραχυπρόθεσμες μελέτες δείχνουν μείωση της ενεργειακής πρόσληψης και του σωματικού βάρους όταν χρησιμοποιούνται γλυκαντικά ως υποκατάστατο ζάχαρης στη διατροφή ενηλίκων, εφήβων ή παιδιών. Τα δεδομένα σχετικά με τις ευεργετικές επιπτώσεις της κατανάλωσης γλυκαντικών στην υγεία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πλαίσιο (π.χ. το σωματικό σας βάρος, εάν το γλυκαντικό χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε στερεά ή υγρά τρόφιμα, πόσο καιρό αντικαθιστάτε τη ζάχαρη με γλυκαντικά και τον τύπο των γλυκαντικών).

Η σύσταση δεν είναι σχετική για άτομα με διαβήτη.

Στόχος της κατευθυντήριας γραμμής είναι να παρέχει καθοδήγηση σχετικά με την πρόληψη της ανθυγιεινής αύξησης βάρους και των ΜΚΔ που σχετίζονται με τη διατροφή, και όχι τη θεραπεία τους. Για το λόγο αυτό, η ανασκόπηση δεν συμπεριέλαβε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ομάδες ατόμων με διαβήτη.

Η σύσταση του ΠΟΥ είναι ειδική για την απώλεια βάρους και τον κίνδυνο για ΜΜΝ και δεν σχετίζεται με την ασφάλεια.

Η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα τη σχέση μεταξύ της χρήσης γλυκαντικών στο πλαίσιο της μείωσης της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων , της προώθησης της υγιεινής διατροφής και της πρόληψης της ανθυγιεινής αύξησης βάρους και των ΜΚΔ που σχετίζονται με τη διατροφή. Δεν αποτελεί τοξικολογική αξιολόγηση και δεν σχετίζεται με την ασφάλεια της κατανάλωσης γλυκαντικών εντός των συνιστώμενων επιπέδων χρήσης. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) διεξήγαγε αξιολογήσεις ασφάλειας για όλα τα μεμονωμένα γλυκαντικά προτού τα εγκρίνει για χρήση στην ΕΕ.

Τι λένε οι αρχές;

Καθώς τα γλυκαντικά είναι πρόσθετα τροφίμων, δεν υπάρχουν συστάσεις για την κατανάλωσή τους με τον ίδιο τρόπο που έχουμε συστάσεις για άλλα θρεπτικά συστατικά όπως υδατάνθρακες , πρωτεΐνες ή λίπη . Αντίθετα, η EFSA έχει ορίσει αποδεκτές τιμές ημερήσιας πρόσληψης (ADI) για κάθε συγκεκριμένο γλυκαντικό. Μετά τη δημοσίευση της κατευθυντήριας γραμμής του ΠΟΥ, εναπόκειται στις χώρες να αποφασίσουν εάν θα λάβουν κάποια συγκεκριμένη πολιτική ή ρυθμιστικά μέτρα σχετικά με τα γλυκαντικά.

Πηγή: Eufic

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Υποψίες απάτης τροφίμων» στη ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2024

Μακράν οι περισσότερες ενημερώσεις αφορούσαν σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα