Ποιες μεμβράνες κουζίνας περιέχουν επικίνδυνες ουσίες και ποιες όχι.
Στο παρελθόν, έχουν αναφερθεί προβλήματα με μόλυνση λιπαρών τροφίμων όπως το τυρί και το κρέας από φθαλικές ενώσεις που υπάρχουν στις οικιακές μεμβράνες τύπου PVC.
Οι φθαλικές ενώσεις είναι μια τεράστια κατηγορία χημικών ουσιών με ευρύ φάσμα βιομηχανικών χρήσεων, από την κατασκευή πλαστικών έως εφαρμογές επαφής με τρόφιμα, παιδικά παιχνίδια και ιατρικές συσκευές. Σύμφωνα με μελέτες εκτός από την απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, αυτές οι ενώσεις μπορούν εύκολα να μεταναστεύσουν στα τρόφιμα και τα ποτά από διάφορα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα κατά την επεξεργασία, αποθήκευση, μεταφορά και προετοιμασία. Ως εκ τούτου, τα τελευταία χρόνια, η πρόσληψη φθαλικών ενώσεων μέσω της τροφής και του πόσιμου νερού που είναι μολυσμένα με PAEs θεωρείται η κύρια οδός έκθεσης του ανθρώπου, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 67%.
Μέχρι στιγμής, η έκθεση σε PAE έχει συσχετιστεί με μια σειρά ζητημάτων υγείας, π.χ. ενδοκρινική και αναπαραγωγική δυσλειτουργία, πρώιμη εφηβεία, ενδομητρίωση, ανωμαλίες φύλου, στειρότητα, αλλοιωμένη ανάπτυξη του εμβρύου, καρκίνο του μαστού και του δέρματος, παχυσαρκία, τύπος I και ΙΙ, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, καρδιοτοξικότητα, ηπατοτοξικότητα, νεφροτοξικότητα, άσθμα και αλλεργία.
Ωστόσο μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο από ελληνικά καταστήματα δείχνει ότι υπάρχουν πολλές μεμβράνες περιτυλίγματος που περιέχουν PVC. Μάλιστα περίπου 185.000 τόνοι ρητίνης PVC χρησιμοποιούνται για υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα στην Ευρώπη.
Οι χημικές ουσίες που εκρέουν από τα προϊόντα που παράγονται από PVC παρουσιάζουν συχνά υψηλότερη τοξικότητα in vitro σε σύγκριση με άλλα πολυμερή, σύμφωνα με το zerowaste Europe. Επιπλέον το ενδεχόμενο μόλυνσης των τροφίμων με μικροπλαστικά PVC (τα οποία μπορούν επίσης να προσελκύσουν και να μεταφέρουν χημικές ουσίες), εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ανθρώπινη υγεία. Όσον αφορά στις μεμβράνες μαγειρέματος αξίζει να υπενθυμίσουμε μελέτη που διαπίστωσε ότι απελευθερώνουν τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά
Από το PVC πάντα θα εκρέουν χημικές ουσίες αναφέρει η έκθεση της zerowaste Europe. Καλύτερα λοιπόν, να χρησιμοποιείτε για γενική οικιακή χρήση μεμβράνες που δεν είναι κατασκευασμένες από PVC και επομένως δεν περιέχουν ούτε φθαλικές ενώσεις, που συνήθως έχουν την επισήμανση PVC-FREE. Αυτό συμβουλεύει με επίσημη ανακοίνωση στους καταναλωτές και η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Δανίας.
Επίσης φροντίστε να χρησιμοποιείται σακούλες ψύξης και κατάψυξης που δεν περιέχουν φθαλικές ενώσεις.
Τέλος μερικοί τύποι μεμβράνης είναι κατάλληλοι και για τον φούρνο μικροκυμάτων. Αυτό μόνο εάν η συσκευασία γράφει “Κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων” ή πιθανώς ένα σύμβολο με μια κατσαρόλα και μερικά κύματα.