Πως λειτουργεί – Δυνητικές χρήσεις του.
Η νοθεία μελιού είναι ένα σύνηθες φαινόμενο δυστυχώς, και στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης στα τρόφιμα, έδειξε πως 1 στα 2 μέλια που εισάγονται στην ΕΕ είναι νοθευμένα, κυρίως μέσω της προσθήκης σιροπιών ζάχαρης, σύμφωνα με έρευνα των ευρωπαϊκών αρχών που ενισχύει την έκκληση κρατών.
Στο Review of Scientific Instruments, από την AIP Publishing, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Αεροναυτικής και Αστροναυτικής του Nanjing και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Hebei ανέπτυξε ένα εργαλείο αισθητήρα επίπεδου συντονισμού γραμμής μικροκυμάτων για την ανίχνευση νοθείας νερού στο μέλι. Το εργαλείο είναι συμπαγές, οικονομικά αποδοτικό και κατασκευάζεται εύκολα.
Ο αισθητήρας κατασκευάζεται σε διηλεκτρικό υπόστρωμα, το οποίο είναι ένας μονωτής που μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά ηλεκτροστατικά πεδία, όπως κεραμικό ή γυαλί. Ένας σωλήνας γεμάτος με μέλι τοποθετείται στη θέση με τη μέγιστη ένταση ηλεκτρικού πεδίου. Όταν το μέλι είναι νοθευμένο, αλλάζει η διαπερατότητά του, οδηγώντας σε μια διακριτή μετατόπιση συχνότητας συντονισμού και επιτρέποντας την ανίχνευση. Σε σύγκριση με τους υπάρχοντες αισθητήρες μικροκυμάτων, αυτός ο αισθητήρας προσφέρει τα πλεονεκτήματα του χαμηλού κόστους, του συμπαγούς μεγέθους και της εύκολης κατασκευής. Επιπλέον, θα μπορούσε να επιτευχθεί ποσοτική ανάλυση της νοθείας. «Όταν προσθέτουμε νερό στο μέλι, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο γύρω του», δήλωσε ο συγγραφέας Ζεν Λι. «Όταν τοποθετείται στον αισθητήρα, το νοθευμένο μέλι μετατοπίζει τη συχνότητα συντονισμού του αισθητήρα. Μετρώντας αυτή τη μετατόπιση, μπορούμε να ανιχνεύσουμε νοθεία νερού στο μέλι». Η ομάδα εξέτασε δείγματα μελιού με διαφορετική περιεκτικότητα σε νερό. Διαπίστωσαν ότι η συχνότητα συντονισμού του αισθητήρα μειώνεται σταθερά με την αυξημένη προστιθέμενη περιεκτικότητα σε νερό.
Η συσκευή εμπνέει περαιτέρω εφαρμογές στην ανάλυση υγρών, σε βιομηχανίες όπως ο έλεγχος ποιότητας τροφίμων, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα πετροχημικά, για την ανίχνευση ακαθαρσιών ή αλλαγών στη σύνθεση, δυνητικά προωθώντας την τεχνολογία ανίχνευσης «Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε την έρευνά μας για την ανίχνευση νοθείας σε άλλα υγρά προϊόντα και να αναπτύξουμε πιο ευαίσθητους αισθητήρες για ευρύτερες εφαρμογές στον ποιοτικό έλεγχο και την ασφάλεια των τροφίμων», είπε ο Li, «ξεκινώντας από την επίδραση της θερμοκρασίας στην απόδοση του αισθητήρα μας».
Με την αφοσίωση επιστημόνων όπως εκείνοι πίσω από αυτόν τον αποτελεσματικό αισθητήρα, μπορούμε να προσβλέπουμε σε ένα μέλλον όπου το μέλι στα βάζα μας θα παραμένει αμόλυντο και τόσο αγνό όσο σκόπευαν οι μέλισσες.
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.