Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

PAS 320: Ο νέος οδηγός του BSI για την προώθηση της κουλτούρας Ασφάλειας Τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνPAS 320: Ο νέος οδηγός του BSI για την προώθηση της κουλτούρας Ασφάλειας Τροφίμων
spot_img

Η νέος παγκόσμιος οδηγός του BSI, καθορίζει τον ρόλο των ανθρώπων και της εταιρικής κουλτούρας, για την ασφάλεια των τροφίμων και την ποιότητα των προϊόντων.

Νέα οδηγία από την BSI, – Εθνικός οργανισμός προτύπων του Ηνωμένου Βασιλείου ο οποίος παράγει πρότυπα για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών- αναπτύχθηκε μέσω συναίνεσης με τους κολοσσούς του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των Walmart, McDonald’s, Kerry Foods και 3M, και δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα. Σχετική με οποιονδήποτε, από παρασκευαστές και εργάτες εργοστασίων έως εστιατόρια και barista, η καθοδήγηση για την κουλτούρα Ασφάλειας Τροφίμων, δημοσιεύτηκε από την BSI μετά από εκτενή συζήτηση του κλάδου σχετικά με την κουλτούρα για την ασφάλεια των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του τι είναι, του τρόπου μέτρησής της και του τρόπου διασφάλισης συνεχών βελτιώσεων. 

Το νέο πρότυπο, προσδιορίζει ότι ο κοινός παράγοντας σε περιστατικά ασφάλειας τροφίμων, αστοχίες ποιότητας και ανακλήσεις είναι περισσότερο οι άνθρωποι παρά αστοχίες μηχανημάτων ή τεχνολογίας. Ομοίως, όταν προκύπτουν προβλήματα, οι άνθρωποι είναι το κλειδί για την αποφυγή επανάληψης.

Μια κουλτούρα για την ασφάλεια των τροφίμων σύμφωνα με το BSI που δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους και υποστηρίζει τη συνεργασία σε εγκαταστάσεις παραγωγής, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τροφίμων, εστιατόρια ή καταστήματα λιανικής μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους μόλυνσης ή ανακλήσεων, ενώ παράλληλα ωφελεί την παραγωγικότητα και τη διατήρηση ταλέντων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) , η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων έχει ως αποτέλεσμα περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι να αρρωσταίνουν κάθε χρόνο, οδηγώντας σε 420.000 θανάτους. Η επιθυμία να αντιμετωπιστεί αυτό οδήγησε σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην Ετήσια Συνάντηση του 2019 της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία των Τροφίμων (IAFP) και στη συνέχεια, τελικά, στη δημιουργία μιας ομάδας καθοδήγησης του κλάδου. Το έγγραφο που προκύπτει, “ Ανάπτυξη και διατήρηση μιας ώριμης κουλτούρας για την ασφάλεια των τροφίμων” (PAS 320), έχει σχεδιαστεί για να καθοδηγήσει οργανισμούς όλων των μεγεθών σε τρόφιμα, ποτά και λιανική πώληση να δημιουργήσουν μια κουλτούρα όπου οι άνθρωποι έχουν προτεραιότητα, όλοι οι εργαζόμενοι αγκαλιάζουν την ασφάλεια των τροφίμων, αναλαμβάνουν την ευθύνη για την υποβολή εκθέσεων προβλήματα και έχουν την εξουσία να ξεκινήσουν αλλαγές.

Το έγγραφο ορίζει την κουλτούρα για την ασφάλεια των τροφίμων ως «κοινές αξίες, πεποιθήσεις και κανόνες που επηρεάζουν τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά ως προς την ασφάλεια των τροφίμων μέσα σε ολόκληρο τον οργανισμό».

Το BSI σημειώνει ότι η δημιουργία και η διατήρηση μιας ισχυρής κουλτούρας που διατηρεί την ποιότητα και μειώνει τον κίνδυνο απαιτεί δέσμευση της διοίκησης και νοοτροπία ότι η ασφάλεια είναι ευθύνη όλων σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Η κουλτούρα επισημαίνεται επίσης ως κλειδί για τη διατήρηση των εργαζομένων, τη βελτίωση της ποιότητας και τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης μέσω της μείωσης του ποσοστού κύκλου εργασιών.

Το PAS 320 περιλαμβάνει βήματα για τον εντοπισμό κενών και στη συνέχεια την εφαρμογή ενός σχεδίου αλλαγής. Προβαίνει σε συστάσεις που σχετίζονται με την ηγεσία, το όραμα, την αποστολή, τις αξίες και την πολιτική του οργανισμού, την οργανωτική δομή, αρμοδιότητες, ευθύνες και εξουσίες, την ομάδα καθοδηγητικής συμμαχίας, τις ενδιαφερόμενες ομάδες και την τεκμηρίωση για την ασφάλεια των τροφίμων. Η καθοδήγηση περιλαμβάνει επίσης συμβουλές σχετικά με το πώς η ιεράρχηση των ανθρώπων στον τομέα όχι μόνο υποστηρίζει τη βελτιωμένη ασφάλεια των τροφίμων αλλά και άλλα οφέλη, όπως απόδοση επένδυσης, βελτίωση της επιχειρηματικής απόδοσης και, μείωση του κόστους που σχετίζεται με την κακή ποιότητα.

Ο Neil Coole, Director, Food and Retail Supply Chains της BSI, δήλωσε: «Μια θετική κουλτούρα για την ασφάλεια των τροφίμων που δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους και δίνει σε όλους μερίδιο στην ποιότητα, μπορεί να έχει μεταμορφωτικό αποτέλεσμα και να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου που προέρχεται από τα μη ασφαλή τρόφιμα. Αυτό ξεκινά με την ηγεσία να κάνει βήματα για να μετατρέψει τη φιλοδοξία σε δράση, προκειμένου να οικοδομήσει και να διατηρήσει συνεχείς βελτιώσεις στον οργανισμό και στην ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού.

«Τελικά, η μετάβαση από το να βλέπεις την κουλτούρα για την ασφάλεια των τροφίμων ως ζήτημα συμμόρφωσης σε μια επένδυση σε ανθρώπους μπορεί να προσφέρει τεράστια οφέλη για τα άτομα, τους οργανισμούς και την κοινωνία συνολικά».

Ο Scott Steedman, Γενικός Διευθυντής, Standards, BSI, δήλωσε: «Είναι τραγικό να χάνονται τόσες πολλές ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο από μολυσμένα τρόφιμα. Αυτό είναι κάτι που κανείς στον κλάδο δεν μπορεί να αγνοήσει και απαιτούνται επείγοντα μέτρα για να αλλάξει αυτό. Κατανοούμε ότι ο κοινός παράγοντας στους κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων είναι οι άνθρωποι και είναι η κουλτούρα ενός οργανισμού προς την ασφάλεια των τροφίμων που προσφέρει την ευκαιρία για συνεχή βελτίωση. Το PAS 320 παρέχει την καθοδήγηση για την ενδυνάμωση των ανθρώπων ώστε να έχουν θετικό αντίκτυπο στο μέλλον της βιομηχανίας τροφίμων.

«Η ενεργοποίηση μιας ισχυρής κουλτούρας για την ασφάλεια των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας σε ολόκληρο τον τομέα των τροφίμων. Η ενίσχυση της κατανόησης της εμφάνισης των βέλτιστων πρακτικών και του τρόπου με τον οποίο ο καθένας στον τομέα των τροφίμων μπορεί να διαδραματίσει ρόλο, ενισχύοντας την παγκόσμια συνέπεια και προσφέροντας σαφήνεια, μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς του κλάδου των τροφίμων να επιταχύνουν τις αλλαγές και να υποστηρίξουν την υλοποίηση φιλοδοξιών ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων. Αυτό το νέο πρότυπο για την κουλτούρα για την ασφάλεια των τροφίμων μπορεί να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων και να προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη για όλους».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα