Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι θα πάθουμε εάν καταναλώσουμε μισοψημένο κοτόπουλο;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι θα πάθουμε εάν καταναλώσουμε μισοψημένο κοτόπουλο;
spot_img

Πόσο ωραία και ζουμερή είναι μια μέτρια ψημένη μπριζόλα και τι κρίμα που δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με το κοτόπουλο…

Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής κατά την προετοιμασία αλλά και το ψήσιμο, αφού μπορεί να γίνει φορέας επικίνδυνων λοιμώξεων για τον οργανισμό. O λόγος για το κατά τα λοιπά νοστιμότατο κοτόπουλο. Η χρυσή συμβουλή όσον αφορά το ψήσιμο είναι να φτάσει η θερμοκρασία της εσωτερικής σάρκας του, τους 75°C.  Ωστόσο επειδή δεν διαθέτουν όλοι μαγειρικό θερμόμετρο στο σπίτι, από ανασφάλεια λοιπόν καταλήγουν να παραψήνουν το κοτόπουλο. Αν και υπάρχουν κάποιες συμβουλές που βοηθούν σε ένα πιο ζουμερό αποτέλεσμα, είναι προτιμότερο να παραψηθεί, από το να το καταναλώσουμε ώμο με κίνδυνο για την υγεία μας.

    Ένα κοτόπουλο έστω και ελαφρώς λιγότερο ψημένο από το προβλεπόμενο, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δηλητηρίαση καθώς και στη χειρότερη περίπτωση, σε θάνατο. Τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης συνήθως είναι πυρετός, διάρροια, εμετός και κοιλιακές κράμπες, ωστόσο αναλόγως τη μόλυνση, εξαρτάται και σε πόσο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση, θα εμφανιστούν. Για παράδειγμα μια μόλυνση από καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί να εμφανιστεί σε 2-5 μέρες ενώ από Clostridium perfringens, μπορεί εμφανιστεί μέσα σε λίγες ώρες.

   Κατά βάση οι πιο συχνές τροφικές δηλητηριάσεις προκαλούνται από Νορoϊό (Norovirus) ή βακτήρια όπως το Καμπυλοβακτήριο (Campylobacter), Clostridium perfringens, σαλμονέλα και Escherichia coli (E. coli). Το κοτόπουλο είναι εν δυνάμει φορέας για όλα αυτά τα βακτήρια και αν δεν τηρηθούν κάποιες βασικές διαδικασίες, μπορούν να μεταφερθούν στον οργανισμό μας.

    Εκτός από το σωστό ψήσιμο που θα εξουδετερώσει κάθε είδους βακτήριο, όσον αφορά τη διαχείριση πουλερικών θα πρέπει να διατηρούμε μια ελεγχόμενη επιφάνεια για την προετοιμασία του. Παράλληλα θα πρέπει να μην τα φέρνουμε σε επαφή με οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο καθώς και να μην ξεπλένουμε ποτέ το κοτόπουλο πριν το πλύσιμο, κάτι που λανθασμένα συμβαίνει παρά τις ενδείξεις των ειδικών.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS – Νational Health System) και το Αμερικανικό CDC (Centers for Disease Control and Prevention), θα πρέπει να αποφεύγεται η συγκεκριμένη πρακτική γιατί συνήθως έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Ξεπλένουμε το κοτόπουλο για να διώξουμε τυχόν βακτήρια, ωστόσο αυτά εξαπλώνονται και μπορούν να καλύψουν μια επιφάνεια έως και 50 εκατοστά. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) περίπου 1 στις 25 κοτόπουλα του εμπορίου μπορεί να περιέχει τα βακτήρια. Επίσης μια συμβουλή που δίνει η Frieda Jorgensen, εκπρόσωπος του οργανισμού Public Health England, είναι να μην μαγειρεύουμε αμέσως το κοτόπουλο μετά την αγορά, ανταυτού να το καταψύχουμε, έπειτα να το ξεπαγωνουμε και στη συνέχεια να το ψήνουμε. Με αυτόν το τρόπο εξαλείφουμε έως και 90% τυχόν καμπυλοβακτηρίδια.

   Εφόσον έχουμε τηρήσει όμως τα προβλεπόμενα και έχουμε τύχει κατανάλωσης ωμού κοτόπουλου, δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια λύση. Η ειδικοί συστήνουν σε αυτήν τη περίπτωση μια ήπια διατροφή και συνεχή ενυδάτωση και υπομονή μέχρι το πέρας των συμπτωμάτων που μπορεί να διαρκέσουν έως και 10 μέρες. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται η επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό για οποιαδήποτε καθοδήγηση.

Πηγή: Huffingtonpost

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα