Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρεφικό γάλα: Αμφιλεγόμενοι οι ισχυρισμοί υγείας – Βασίζονται σε ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία

ΑρχικήΝέαΒρεφικό γάλα: Αμφιλεγόμενοι οι ισχυρισμοί υγείας - Βασίζονται σε ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία
spot_img

Έρευνα πάνω στους διατροφικούς ισχυρισμούς των βρεφικών φόρμουλων γάλακτος διαπίστωσαν επιθετικό μάρκετινγκ από τις εταιρείες, που πολλές φορές βασίζεται σε ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία.

Προσφέρουν οι βρεφικές φόρμουλες όσα οφέλη όσα ισχυρίζονται ή μήπως πρόκειται για άλλη μια καταναλωτική παραπλάνηση;

Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου πάνω στο ζήτημα χαρακτήρισαν τους ισχυρισμούς «αμφιλεγόμενους», με πολλές εταιρείες φόρμουλας να παρουσιάζουν το προϊόν τους ως καλύτερο από το μητρικό γάλα.

Κατά την έρευνα, εξετάστηκαν οι διατροφικοί ισχυρισμοί, ιστοσελίδες και συσκευασίες εταιρειών βρεφικών παρασκευασμάτων για τα οφέλη και τα θρεπτικά συστατικά τους, οι οποίοι, όπως αποδείχθηκε βασίζονται σε ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία. Τα προϊόντα προέρχονταν από 15 χώρες, οι οποίες έχουν διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες και είναι οι εξής: Νορβηγία, Αυστραλία, Καναδάς, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νιγηρία, Πακιστάν, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Αν και πολλά από αυτά που οι εταιρείες επικαλούνταν, όπως 41 διαφορετικά συστατικά, επιβεβαιώθηκαν, πολλές εταιρείες δεν ανέφεραν συγκεκριμένα συστατικά που προσδίδουν στα προϊόντα τους διατροφικά οφέλη. Από τα 757 προϊόντα που εξετάστηκαν τα 608 φέρεται να περιλάμβαναν τουλάχιστον έναν από τους συνολικά 31 διαφορετικούς ισχυρισμούς σχετικά με τη διατροφή και την υγεία.

Ωστόσο, μόνο 161 από τα 608 προϊόντα αναφέρθηκαν σε επιστημονική έρευνα για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους, εκ των οποίων το μικρό ποσοστό του 14% αφορούσε κλινικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους.

Το παράδειγμα της Νορβηγίας

Η Νορβηγία επιλέχθηκε ως αντικείμενο έρευνας ως μια χώρα με μακρά παράδοση σε μεγάλο διάστημα μητρικού θηλασμού, με 4 στα 5 βρέφη στη Νορβηγία εξακολουθούν να λαμβάνουν μητρικό γάλα όταν είναι έξι μηνών, ενώ μόνο το 2% δεν έχει τραφεί ποτέ μητρικό γάλα.

Σύμφωνα με μια δήλωση της Melanie Rae Simpson, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Νοσηλευτικής του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, που παρατίθεται στο New Food Magazine, «οι υποστηρικτικές κοινωνικές ρυθμίσεις και η μακροχρόνια γονική άδεια συμβάλλουν στο να επιτραπεί σε πολλές μητέρες στη Νορβηγία να θηλάζουν».

Επιπλέον, στη Νορβηγία υπάρχουν αυστηροί κανόνες για την εμπορία υποκατάστατων μητρικού γάλακτος και αυτό με τη σειρά του έχει συμβάλλει στην υψηλή κατανάλωση μητρικού γάλακτος από τα βρέφη.

Αλλά οι υπάρχουσες επιλογές φόρμουλας παρέχουν έναν ή περισσότερους ισχυρισμούς ότι τα εμπορικά βρεφικά γάλατα είναι ωφέλιμα για την υγεία.

Ως συμπέρασμα, οι ερευνητές ζητούν αυστηρότερους κανόνες για τις φόρμουλες, καθώς και την  αποφυγή του επιθετικού μάρκετινγκ που θα μπορούσε να έχει μελλοντικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΦΕΤ: Το μεγάλο λάθος του κρεοπωλείου που ευθύνεται για τις δεκάδες δηλητηριάσεις στη Λάρισα

Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.

Νέος “βραχνάς” για επιχειρήσεις και καταναλωτές το σύστημα επιστροφής συσκευασίας ποτών και αναψυκτικών

Σύστημα επιστροφής εγγύησης για πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες ποτών – Επιπλέον χρέωση για τους καταναλωτές και... ταλαιπωρία για τις υπόχρεες επιχειρήσεις.

Οι μεγαλύτεροι Φορείς Πιστοποίησης στην Ελλάδα μιλούν για τη σημασία των Προτύπων στην Ασφάλεια Τροφίμων

Οι υπεύθυνοι πιστοποίησης σε πέντε από τους μεγαλύτερους Φορείς Πιστοποίησης στη χώρα, μίλησαν στο Cibum για τη σημασία που έχουν τα πρότυπα στη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των Ελλήνων καταναλωτών.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα