H οικογένεια της Celia Marsh, 5 χρόνια μετά το θάνατό της, προτρέπει για καλύτερη επισήμανση και αποτελεσματικότερες δοκιμές, προκειμένου να γλιτώσουν κι άλλοι άνθρωποι το θάνατο.
Η Celia Marsh ήταν μια 42χρονη οδοντιατρική νοσοκόμα, με σοβαρή αλλεργία στα γαλακτοκομικά. Πέθανε δύο ώρες αφού κατανάλωσε ένα “vegan” περιτύλιγμα Pret a Manger της Planet Cocunat μολυσμένο με πρωτεΐνη γάλακτος, το 2017.
Η ιατροδικαστής, Maria Voisin, η κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το περιτύλιγμα περιείχε μια «εναλλακτική λύση γιαουρτιού καρύδας χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα» με πρωτεΐνη γάλακτος, η οποία προκάλεσε αναφυλαξία στην Marsh. Είπε ότι η μόλυνση προέκυψε επειδή ένας σταθεροποιητής στο γιαούρτι που ονομάζεται HG1 είχε μολυνθεί κατά την κατασκευή του στο εργοστάσιο της Tate & Lyle στη βόρεια Ουαλία.
H οικογένεια της Marsh, 5 χρόνια μετά το θάνατό της, προτρέπει για καλύτερη επισήμανση και αποτελεσματικότερες δοκιμές, προκειμένου να γλιτώσουν άλλοι άνθρωποι το θάνατο. Πιστεύουν πως η Celia θα ήταν ακόμα ζωντανή, αν η Planet Cocunat είχε ενημερώσει σαφέστερα για τον κίνδυνο περιεκτικότητας σε γαλακτοκομικά. «Ένα προϊόν που επισημαίνεται χωρίς γαλακτοκομικά θα πρέπει να μην έχει γαλακτοκομικά» , φέρεται να σχολίασε η Voisin στον Guardian.
H κόρη της Celia Ashley Grice, επεσήμανε την «θλιβερή έλλειψη δοκιμών» στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και την υπερβολικά «ασαφής επισήμανση». Υποστήριξε επίσης ότι υπήρξε αποτυχία στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης να βοηθήσει άτομα με σοβαρές τροφικές αλλεργίες. «Ο θάνατος της μαμάς, όπως και τόσοι πολλοί θάνατοι από αλλεργίες, ήταν εντελώς αποφευκτός», σχολιάζει. Ο σύζυγος της Marsh, Andy, είπε «Θέλω να δω δοκιμές σε κάθε στάδιο της διαδικασίας για να βεβαιωθώ ότι τίποτα δεν ξεφεύγει στον έλεγχο».
Η Tanya Ednan-Laperouse, της οποίας η 15χρονη κόρη, Natasha, πέθανε το 2016 αφού έφαγε μια μπαγκέτα Pret που περιείχε σουσάμι, είπε «Η Celia πέθανε ένα χρόνο αφότου χάσαμε την κόρη μας Natasha, η οποία επίσης πέθανε από αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα που θεωρούσε ασφαλή για κατανάλωση. Χρειαζόμαστε επείγουσα μεταρρύθμιση του ελαττωματικού και παραπλανητικού συστήματος προληπτικής επισήμανσης αλλεργιογόνων».
Οι δύο οικογένειες που θρήνησαν θύματα από την τροφική αλλεργία, Marsh και Ednan-Laperouse ζήτησαν να αναγνωριστεί η αναφυλαξία ως ασθένεια που μπορεί να κοινοποιηθεί, ουτωσώστε να υπάρξουν άμεσες προληπτικές ανακλήσεις προϊόντων και να σωθούν ζωές.
Ο Πάνος Χρήστου, διευθύνων σύμβουλος του Pret a Manger, δήλωσε πως οι πληροφορίες αυτές για το γιαούρτι δεν είχαν μεταβιβαστεί στην Pret. «Είναι αυτονόητο ότι αν ο Pret γνώριζε ότι το γιαούρτι μπορεί να περιείχε γάλα, δεν θα χρησιμοποιούσαμε ποτέ το συστατικό. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου με τους προμηθευτές μας και τις πολιτικές ετικετών από το 2017», συμπλήρωσε.
“Μπαλάκι” οι ευθύνες
Σε ανακοίνωσή της, η Planet Coconut είπε ότι αγόρασε άδεια από μια εταιρεία που ονομάζεται CoYo στην Αυστραλία για την παραγωγή και πώληση ενός γιαουρτιού καρύδας χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η CoYo από την πλευρά της είπε κατά τη διάρκεια της έρευνας ότι βάσει της συμφωνίας αδειοδότησης, η Planet Coconut ήταν υποχρεωμένη να διασφαλίσει ότι το HG1 που χρησιμοποιούσε ήταν χωρίς γαλακτοκομικά.