Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των φούρνων μικροκυμάτων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των φούρνων μικροκυμάτων
spot_img

Εξοικονόμηση χρημάτων, χρόνου και ενέργειας το βασικό του πλεονέκτημα.

   Έρευνα αποκάλυψε πως οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι «το νούμερο ένα μαγειρικό gadget του έθνους», που βρίσκεται σε έως και 95% των νοικοκυριών, δήλωσε η Xanthe Clay στην The Telegraph. Ωστόσο, συνεχιζει να επικρατεί μια ευρεία υποτίμηση της συσκευής λόγω του ότι φέρεται να ενισχύει τα έτοιμα γεύματα και να προσφέρει ανομοιόμορφη θέρμανση.

   Ως προς το δεύτερο, πράγματι ορισμένες φορές αυτό αποτελεί ένα από τα μελανά σημεία του κατά τα άλλα απαραίτητου μαγειρικού gadget. Από την άλλη, δεν θα λέγαμε πως ο φούρνος μικροκυμάτων ενισχύει τα έτοιμα γεύματα, αντιθέτως οι ρυθμοί της καθημερινότητας το κάνουν, ενώ ο φούρνος απλώς ακολουθεί τις ανάγκες μας.

   Παρά κάτω υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της συσκευής

  1. Υπέρ: Εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας 

     Το βασικό πλεονέκτημα της συσκευής είναι η εξοικονόμηση χρόνου και κατ επέκταση χρημάτων και ενέργειας. Μπορείτε να «εξοικονομήσετε χρήματα από τον λογαριασμό ενέργειας σας χρησιμοποιώντας το φούρνο μικροκυμάτων αντί για το φούρνο», είπε η CNet, επειδή χρησιμοποιεί 1.200 watt ενέργειας ανά ώρα, σε σύγκριση με έναν ηλεκτρικό φούρνο, που χρησιμοποιεί 3.000 Watt. Συνήθως είναι και φθηνότερα εκ των προτέρων. «Συνολικά, τα μικροκύματα είναι πολύ φθηνότερα στην αγορά από τις φριτέζες», δήλωσε η Woman & Home. Δεν πρέπει «ποτέ να σπαταλήσετε τα χρήματά σας σε έναν ακριβό φούρνο μικροκυμάτων», είπε η USA Today, καθώς τα περισσότερα μικροκύματα είναι τα ίδια. 

   Όσον αφορά την ενέργεια, αυτό έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον, αφού η κατανάλωση ενέργειας είναι σχεδόν πάντα χαμηλότερη από άλλες επιλογές μαγειρέματος, ενώ παράλληλα δεν παράγει αναθυμιάσεις ή άλλη ρύπανση. Επίσης, θερμαίνει μόνο το φαγητό και όχι ολόκληρο τον φούρνο ή τον περιβάλλοντα αέρα, γεγονός που τον καθιστά ενεργειακά πιο αποδοτικό.

2 Κατά: Κακή υφή

    Ορισμένοι άνθρωποι πιθανώς να παρατηρούν πως το φαγητό από το φούρνο μικροκυμάτων δεν έχει την ίδια γεύση και υφή με του φούρνου ενώ άλλες φορές υπάρχει ανομοιομορφία στη θερμότητα. Πράγματι ορισμένες φορές συμβαίνει αυτό ιδιαίτερα αν έχει χαλάσει ο μηχανισμός με το δίσκο που γυρίζει το φαγητό. Όσο για τη γεύση και την υφή, από τη άλλη θα λέγαμε πως όπως και να το κάνουμε, στη μια περίπτωση έχουμε φρεσκομαγειρεμένο φαγητό και στην άλλη ξανά ζεσταμένο.

3 Υπέρ: Η αναθέρμανση είναι εύκολη

  Εκτός από το μαγείρεμα, τα μικροκύματα εκτελούν μια σειρά από χρήσιμες εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της αναθέρμανσης και της απόψυξης. «Θερμαίνετε ξανά το φαγητό μέχρι να ζεσταθεί», είπε το BBC Good Food, και «να γνωρίζετε ότι δεν ζεσταίνονται ομοιόμορφα, οπότε βγάζετε το φαγητό σας στα μισά του χρόνου μαγειρέματος και ανακατεύετε». Τα μικροκύματα μπορούν επίσης να «ξεπαγώσουν τα τρόφιμα γρήγορα και με ασφάλεια», πρόσθεσε ο ιστότοπος.

   Τα μικροκύματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε άλλες εργασίες, όπως να απολυμάνουν πράγματα όπως σφουγγάρια κουζίνας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός συνταγών και προσυσκευασμένων τροφίμων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων.

4 Κατά: Ορισμένοι κίνδυνοι για την υγεία

   Ορισμένοι επιστήμονες προειδοποιούν για τον κίνδυνο κατάποσης φθαλικών ενώσεων όταν τρώμε φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων, ανέφερε το BBC. «Όταν εκτεθούν σε θερμότητα, αυτά τα πλαστικά πρόσθετα μπορεί να διασπαστούν και να εκπλυθούν σε τρόφιμα», προειδοποίησε.

   Για παράδειγμα, σε μια μελέτη του 2011, οι ερευνητές αγόρασαν περισσότερα από 400 πλαστικά δοχεία σχεδιασμένα να περιέχουν τρόφιμα και διαπίστωσαν ότι στην πλειονότητα τους είχαν προκαλέσει διαρροή χημικών ουσιών που διαταράσσουν τις ορμόνες.

  Τα καταλληλότερα ωστόσο υλικά για αυτή τη χρήση είναι δοχεία και σκεύη από πυρίμαχο γυαλί, πορσελάνη, κεραμικό ή ανθεκτικό στη θερμότητα πλαστικό υλικό, καθώς δεν θα παρεμποδίσουν τη διάδοση των μικροκυμάτων. Παράλληλα η θέρμανση του φαγητού θα γίνει με ασφάλεια, χωρίς να μεταναστεύσουν στο φαγητό μας επιβλαβείς ουσίες από ακατάλληλα υλικά που δεν θα έπρεπε κανονικά να χρησιμοποιούμε στο φούρνο μικροκυμάτων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα