Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
24.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιο συντηρητικό έχουν τα μελομακάρονα εμπορίου – Η συνήθης πρακτική των παραγωγών και η άγνωστη λεπτομέρεια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠοιο συντηρητικό έχουν τα μελομακάρονα εμπορίου - Η συνήθης πρακτική των παραγωγών και η άγνωστη λεπτομέρεια
spot_img

Γιατί αξίζει να προσπαθήσετε να φτιάξετε σπιτικά μελομακάρονα.

Η παραδοσιακή συνταγή για μελομακάρονα είναι εύκολη, με απλά υλικά και είναι λογικό να αποτελεί την βασική επιλογή του κάθε επίδοξου ερασιτέχνη ζαχαροπλάστη που θέλει να κάνει γλυκά στο σπίτι εν όψη των γιορτών. Είναι ένα σχετικά υγιεινό γλυκό αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο μια και τα 100 γραμμάρια μελομακάρονα έχουν 450 θερμίδες.

Τα σπιτικά μελομακάρονα όμως δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, όσο και να θέλουμε να μυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα, είτε λόγω χρόνου είτε λόγω απειρίας. Έτσι τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνεται ο αριθμός όσων επιλέγουν να τα αγοράσουν από ζαχαροπλαστεία και για ακόμη πιο οικονομικές επιλογές, προσφέρονται σε τυποποιημένη μορφή τα συσκευασμένα μελομακάρονα που γεμίζουν αυτές τις ημέρες τα ράφια των σουπερμάρκετ.

Όσο και αν είναι συμφέρον από οικονομικής και χρονικής άποψης, υπάρχει ένας λόγος, πολύ σημαντικός που αξίζει τελικά να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μελομακάρονα στην κουζίνα μας. Κι αυτός είναι πως στις σπιτικές συνταγές δεν προσθέτουμε συντηρητικά! Δεν απαιτείται άλλωστε γιατί καταναλώνονται σε συντομότατο χρονικό διάστημα. Στον αντίποδα στα μελομακάρονα του εμπορίου είναι πιθανή η χρήση του συντηρητικού σορβικό κάλιο.

Εκεί δε, που είναι σχεδόν βέβαιη η χρήση του σορβικού καλίου είναι στα μελομακάρονα του εμπορίου με επικάλυψη σοκολάτας! Στο cibum ελέγξαμε τα συστατικά στην ετικέτα από 7 διαφορετικά brands μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας που πωλούνται από eshop μέσω διαδικτύου και ΟΛΑ περιέχουν σορβικό κάλιο1.

Επιπλέον σημειώνουμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των μελομακάρονων με επικάλυψη σοκολάτας στο εμπόριο έχουν επικάλυψη απομίμησης σοκολάτας και όχι πραγματικής σοκολάτας (κουβερτούρα).

Στον πίνακα που ακολουθεί συγκρίνουμε δύο (2) τυπικές συνταγές για μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας, μία τυπική σπιτική συνταγή και μία τυπική συνταγή εμπορίου:

Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάταςΤυπική σπιτική συνταγήΤυπική συνταγή εμπορίου
Για το μίγμα και το σιρόπιΑλεύρι, ελαιόλαδο, νερό, ζάχαρη,  κονιάκ, χυμός πορτοκάλι, ξύσμα πορτοκαλιού, μπέικιν πάουντερ  (δισόξινο πυροσφωρικό νάτριο, όξινο ανθρακικό νάτριο, άμυλο αραβοσίτου), σόδα, κανέλα, γαρύφαλλο

Ζάχαρη, νερό, μέλι, φλούδα λεμονιού
Αλεύρι, ηλιέλαιο, νερό, ζάχαρη, σιρόπι γλυκόζης, χυμός πορτοκάλι, ξύσμα πορτοκαλιού, διογκωτική ύλη (δισόξινο πυροσφωρικό νάτριο, όξινο ανθρακικό νάτριο, άμυλο αραβοσίτου), σιμιγδάλι σίτου, κανέλα, γαρύφαλλο, συντηρητικό: σορβικό κάλιο, ρυθμιστής οξύτητας: κιτρικό οξύ, άρωμα: βανιλλίνη
Για την επικάλυψη σοκολάταςΚουβερτούρα, ηλιέλαιοΕπικάλυψη απομίμησης σοκολάτας (ζάχαρη, πλήρως υδρογονωμένο φυτικό λίπος (φοινικέλαιο), σκόνη κακάο, γαλακτωματοποιητής: λεκιθίνη σόγιας, αρώματα)

1Τι είναι το σορβικό κάλιο;

Το σορβικό κάλιο είναι ένα συντηρητικό τροφίμων που χρησιμοποιείται συνήθως στη βιομηχανία αρτοποιίας για την πρόληψη της μούχλας και των παθογόνων μικροβίων. Η επισήμανση αυτού του συντηρητικού στις δηλώσεις συστατικών είναι “σορβικό κάλιο» ή “E202“. Επιτρέπεται η χρήση του βάση των κανονισμών της ΕΕ στα προιόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής και έχει την κωδικοποίηση (Ε200 Σορβικό οξύ, Ε201 Σορβικό νάτριο, Ε202 Σορβικό κάλιο). Το σορβικό κάλιο παράγεται βιομηχανικά με συνδυασμό υδροξειδίου του καλίου και σορβικού οξέος για τη δημιουργία ενός άλατος καλίου.

Η μέγιστη αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη, για ανθρώπινη κατανάλωση σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, είναι 25 mg/kg ή 1750 mg ημερησίως για έναν μέσο ενήλικα (70 kg). Αυτή είναι μια χαμηλή δόση, η οποία μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί, ειδικά τρώγοντας πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πίτσα: Πώς να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Επιστημονική μελέτη για τον καταλληλότερο χρόνο ψησίματος και θερμοκρασίας, ώστε να θανατωθούν τα βακτήρια σαλμονέλας, εάν υπάρχουν στα υλικά παρασκευής.

Θάνατοι από τροφική δηλητηρίαση στο νοσοκομείο

Οι τροφικές δηλητηριάσεις στα νοσοκομεία, είναι ένας υποτιμημένος αλλά υπαρκτός και σοβαρός κίνδυνος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα