Το σπανάκι είναι μια κοινή πηγή τροφικής δηλητηρίασης, ειδικά επειδή τρώγεται συχνά ωμό.
Πιο γευστικό από το μαρούλι και λιγότερο πικρό από το λάχανο, το σπανάκι είναι ένα από τα
καλύτερα λαχανικά που μπορείτε να φάτε, χάρη στα πλούσια θρεπτικά συστατικά. Αλλά όπως συμβαίνει με πολλά φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι είναι μια κοινή πηγή τροφικής δηλητηρίασης, ειδικά επειδή τρώγεται συχνά ωμό.
Για να μειώσετε τον κίνδυνο, μάθετε πώς να καθαρίζετε και να πλένετε σωστά το σπανάκι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται κοινό φάρμακο για τη γρίπη εν μέσω έξαρσης των ιώσεων – Περιέχει ξένα σώματα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κι όμως δεν μας κατασκοπεύει μόνο το κινητό αλλά και το … air fryer! Πού πάνε τα στοιχεία μας; Έρευνα Ένωσης Καταναλωτών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έτσι εντόπισαν οι επιστήμονες το μολυσμένο μαρούλι στα σάντουιτς που προκάλεσε 2 θανάτους και 300 ασθένειες
Χρειάζεται να πλύνετε το σπανάκι;
Πρέπει πάντα να πλένετε το σπανάκι πριν το φάτε ή το μαγειρέψετε. «Το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, επομένως τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτό», λέει η Rosemary Trout, DHSc, διευθύντρια προγράμματος και βοηθός κλινική καθηγήτρια μαγειρικών τεχνών και επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Drexel. Μπορεί επίσης να μεταφέρει χώμα και υπολείμματα, όπως και άλλα λαχανικά. Το πλύσιμο του σπανακιού θα μειώσει την παρουσία αυτών των μολυσματικών ουσιών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση τούρτας – δηλητήριο με 4 αδήλωτα αλλεργιογόνα και 3 καρκινογόνες χρωστικές
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πού και γιατί απαγορεύεται να βάζουμε ξύδι
Εξαίρεση αποτελεί το σπανάκι «έτοιμο για κατανάλωση» (RTE), το οποίο έχει προπλυθεί από τον κατασκευαστή. Στο σούπερ μάρκετ, αυτή η ποικιλία πωλείται σε πλαστικά κουτιά ή σακούλες και συνήθως φέρει ανάλογη ένδειξη σύμφωνα με την Trout. Το σπανάκι RTE δεν χρειάζεται να πλένεται, λέει. «Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει πρόσθετο όφελος από το έξτρα πλύσιμο που στην πραγματικότητα μπορεί να αυξήσει το ενδεχόμενο διασταυρούμενης μόλυνσης».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Όσο φάγαμε, φάγαμε! Νέα χρονιά – νέοι στόχοι για πιο υγιεινές επιλογές διατροφής για όλη την οικογένεια
Πώς να πλένετε το σπανάκι;
Για να πλύνετε σπανάκι κανονικού μεγέθους, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
- Τοποθετήστε ένα τρυπητό σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια γεμίστε με κρύο νερό.
- Βυθίστε τα φύλλα σπανακιού στο νερό, μετακινώντας το σπανάκι γύρω-γύρω. «Αυτό αφαιρεί μεγάλα ιζήματα», λέει η Τρουτ.
- Στραγγίζετε και ξεπλένετε τα μεμονωμένα φύλλα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.
- Στεγνώστε τα με μια καθαρή χαρτοπετσέτα και μετά κόψτε τα στελέχη.
«Κατά το πλύσιμο, αποφύγετε να χτυπάτε πολύ δυνατά το σπανάκι, διαφορετικά θα χαλάσετε τα φύλλα», λέει ο Stephen Mandracchia, διευθυντής γαστρονομικών εργασιών στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης στη Νέα Υόρκη. Δώστε μεγαλύτερη προσοχή στο σγουρό σπανάκι το οποίο έχει τσαλακωμένη επιφάνεια, καθιστώντας ευκολότερη τη συγκράτηση της βρωμιάς, των ζωυφίων και άλλων ρύπων.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 7 λάθη στις αγορές που δεν κάνουν ποτέ οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα καταλάβετε εάν τα αυγά σας έχουν χαλάσει χωρίς να τα σπάσετε
Συμβουλές για το πλύσιμο του σπανακιού
Πλύνετε πρώτα τα χέρια σας
«Πλύντε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και ζεστό νερό, πριν πιάσετε το σπανάκι και οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο», λέει η Trout. Αυτό θα αποτρέψει τα επιβλαβή βακτήρια να μολύνουν το σπανάκι. Πριν χειριστείτε το σπανάκι, στεγνώστε τα χέρια σας με μια καθαρή πετσέτα.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το υλικό που χρησιμοποιούν στα μπισκότα και αυξάνει το καρκινογόνο ακρυλαμίδιο
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο «βασιλιάς» της απάτης: Οι καταναλωτές ψήφισαν το Χριστουγεννιάτικο τρόφιμο με το πιο παραπλανητικό μάρκετινγκ
Αποφύγετε να πλένετε το σπανάκι πριν το αποθηκεύσετε
Περιμένετε να πλύνετε το σπανάκι όταν είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε. Διαφορετικά, το πλύσιμο μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας λόγω της περίσσειας νερού, σύμφωνα με την Trout.
Εάν πρέπει να πλύνετε το σπανάκι πριν το αποθηκεύσετε, φροντίστε να το στεγνώσετε καλά για να διατηρηθεί φρέσκο. Αν το σπανάκι δεν έχει στεγνώσει καλά, η προσθήκη υγρασίας μπορεί να προκαλέσει την ταχύτερη διάσπασή του.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί τα κορυφαία ξενοδοχεία και εστιατόρια του κόσμου αλλάζουν τον τρόπο που σερβίρουν νερό;
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το παιδικό επιτραπέζιο παιχνίδι που προκάλεσε αντιδράσεις και ανακλήθηκε
Πετάξτε κατεστραμμένα φύλλα
Πριν πλύνετε το σπανάκι, πετάξτε τυχόν φύλλα που είναι μαραμένα, γλοιώδη ή σκισμένα. «Όταν τα φύλλα καταστραφούν, παρουσιάσουν μώλωπες ή σχιστούν, τα βακτήρια μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε θρεπτικά συστατικά [μέσα στα κύτταρα των φύλλων]», εξηγεί η Trout. Αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό εάν τα φύλλα διατηρούνται σε θερμοκρασία που προάγει την ανάπτυξη βακτηρίων (δηλαδή, θερμοκρασία δωματίου).
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποινικές διώξεις, αναστολή δραστηριότητας 21 επιχειρήσεων και κατασχέσεις τροφίμων μετά από έφοδο Ελεγκτών Υγείας
Γιατί το σπανάκι θεωρείται superfood
Λαμβάνοντας υπόψιν την θρεπτική αξία του σπανακιού, θα καταλάβουμε πως δεν ήταν τυχαία και αβάσιμη η συνδέση αυτού του τροφίμου με τον ήρωα κινουμένων σχεδίων Popeye όπου μετά το φαγητό του, που περιείχε πάντα σπανάκι, γινόταν σωματικά ισχυρότερος.
Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, ριβοφλαβίνης και βιταμίνης Β6, βιταμίνης Ε, ασβεστίου, καλίου, φυτικών ινών, μαγνησίου, φολικού οξέος και σιδήρου. Τα 100 γραμμάρια σπανάκι έχουν μόνο 23 θερμίδες. Αν και έχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου, περιέχει επίσης οξαλικό που φαίνεται να είναι μια ανασταλτική ουσία που εμποδίζει τον οργανισμό να απορροφήσει σίδηρο, οπότε δεν έχει τόσο ευεργετική δραση όσο θα μπορούσε να έχει. Το οξαλικό μπορεί να αναστέλλει επίσης την απορρόφηση του ασβεστίου. Το σπανάκι μαγειρεμένο ελαφρώς μπορεί να έχει χαμηλότερα επίπεδα οξαλικών με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύπεπτο και να απορροφώνται πληρέστερα τα θρεπτικά συστατικά του.