Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
12.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς καθαρίζουμε και πλένουμε σωστά το σπανάκι

ΑρχικήΝέαΠώς καθαρίζουμε και πλένουμε σωστά το σπανάκι
spot_img

Το σπανάκι είναι μια κοινή πηγή τροφικής δηλητηρίασης, ειδικά επειδή τρώγεται συχνά ωμό.

Πιο γευστικό από το μαρούλι και λιγότερο πικρό από το λάχανο, το σπανάκι είναι ένα από τα 
καλύτερα λαχανικά που μπορείτε να φάτε, χάρη στα πλούσια θρεπτικά συστατικά. Αλλά όπως συμβαίνει με πολλά φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι είναι μια κοινή πηγή τροφικής δηλητηρίασης, ειδικά επειδή τρώγεται συχνά ωμό.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο, μάθετε πώς να καθαρίζετε και να πλένετε σωστά το σπανάκι

Χρειάζεται να πλύνετε το σπανάκι;

Πρέπει πάντα να πλένετε το σπανάκι πριν το φάτε ή το μαγειρέψετε. «Το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, επομένως τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτό», λέει η Rosemary Trout, DHSc,  διευθύντρια προγράμματος και βοηθός κλινική καθηγήτρια μαγειρικών τεχνών και επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Drexel. Μπορεί επίσης να μεταφέρει χώμα και υπολείμματα, όπως και άλλα λαχανικά. Το πλύσιμο του σπανακιού θα μειώσει την παρουσία αυτών των μολυσματικών ουσιών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών.

Εξαίρεση αποτελεί το σπανάκι «έτοιμο για κατανάλωση» (RTE), το οποίο έχει προπλυθεί από τον κατασκευαστή. Στο σούπερ μάρκετ, αυτή η ποικιλία πωλείται σε πλαστικά κουτιά ή σακούλες και συνήθως φέρει ανάλογη ένδειξη σύμφωνα με την Trout. Το σπανάκι RTE δεν χρειάζεται να πλένεται, λέει. «Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει πρόσθετο όφελος από το έξτρα πλύσιμο που στην πραγματικότητα μπορεί να αυξήσει το ενδεχόμενο διασταυρούμενης μόλυνσης».

Πώς να πλένετε το σπανάκι;

Για να πλύνετε σπανάκι κανονικού μεγέθους, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Τοποθετήστε ένα τρυπητό σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια γεμίστε με κρύο νερό.
  2. Βυθίστε τα φύλλα σπανακιού στο νερό, μετακινώντας το σπανάκι γύρω-γύρω. «Αυτό αφαιρεί μεγάλα ιζήματα», λέει η Τρουτ.
  3. Στραγγίζετε και ξεπλένετε τα μεμονωμένα φύλλα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.
  4. Στεγνώστε τα με μια καθαρή χαρτοπετσέτα και μετά κόψτε τα στελέχη.

«Κατά το πλύσιμο, αποφύγετε να χτυπάτε πολύ δυνατά το σπανάκι, διαφορετικά θα χαλάσετε τα φύλλα», λέει ο Stephen Mandracchia, διευθυντής γαστρονομικών εργασιών στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης στη Νέα Υόρκη.  Δώστε μεγαλύτερη προσοχή στο σγουρό σπανάκι το οποίο έχει τσαλακωμένη επιφάνεια, καθιστώντας ευκολότερη τη συγκράτηση της βρωμιάς, των ζωυφίων και άλλων ρύπων.

Συμβουλές για το πλύσιμο του σπανακιού

Πλύνετε πρώτα τα χέρια σας

«Πλύντε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και ζεστό νερό, πριν πιάσετε το σπανάκι και οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο», λέει η Trout. Αυτό θα αποτρέψει τα επιβλαβή βακτήρια να μολύνουν το σπανάκι. Πριν χειριστείτε το σπανάκι, στεγνώστε τα χέρια σας με μια καθαρή πετσέτα.

Αποφύγετε να πλένετε το σπανάκι πριν το αποθηκεύσετε

Περιμένετε να πλύνετε το σπανάκι όταν είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε. Διαφορετικά, το πλύσιμο μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας λόγω της περίσσειας νερού, σύμφωνα με την Trout.

Εάν πρέπει να πλύνετε το σπανάκι πριν το αποθηκεύσετε, φροντίστε να το στεγνώσετε καλά για να διατηρηθεί φρέσκο. Αν το σπανάκι δεν έχει στεγνώσει καλά, η προσθήκη υγρασίας μπορεί να προκαλέσει την ταχύτερη διάσπασή του.

Πετάξτε κατεστραμμένα φύλλα

Πριν πλύνετε το σπανάκι, πετάξτε τυχόν φύλλα που είναι μαραμένα, γλοιώδη ή σκισμένα. «Όταν τα φύλλα καταστραφούν, παρουσιάσουν μώλωπες ή σχιστούν, τα βακτήρια μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε θρεπτικά συστατικά [μέσα στα κύτταρα των φύλλων]», εξηγεί η Trout. Αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό εάν τα φύλλα διατηρούνται σε θερμοκρασία που προάγει την ανάπτυξη βακτηρίων (δηλαδή, θερμοκρασία δωματίου).

Γιατί το σπανάκι θεωρείται superfood

Λαμβάνοντας υπόψιν την θρεπτική αξία του σπανακιού, θα καταλάβουμε πως δεν ήταν τυχαία και αβάσιμη η συνδέση αυτού του τροφίμου με τον ήρωα κινουμένων σχεδίων Popeye όπου μετά το φαγητό του, που περιείχε πάντα σπανάκι, γινόταν σωματικά ισχυρότερος.

Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, ριβοφλαβίνης και βιταμίνης Β6, βιταμίνης Ε, ασβεστίου, καλίου, φυτικών ινών, μαγνησίου, φολικού οξέος και σιδήρου. Τα 100 γραμμάρια σπανάκι έχουν μόνο 23 θερμίδες. Αν και έχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου, περιέχει επίσης οξαλικό που φαίνεται να είναι μια ανασταλτική ουσία που εμποδίζει τον οργανισμό να απορροφήσει σίδηρο, οπότε δεν έχει τόσο ευεργετική δραση όσο θα μπορούσε να έχει. Το οξαλικό μπορεί να αναστέλλει επίσης την απορρόφηση του ασβεστίου. Το σπανάκι μαγειρεμένο ελαφρώς μπορεί να έχει χαμηλότερα επίπεδα οξαλικών με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύπεπτο και να απορροφώνται πληρέστερα τα θρεπτικά συστατικά του.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο