Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς να καλλιεργήσετε κουλτούρα ασφάλειας τροφίμων στην επιχείρησή σας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠώς να καλλιεργήσετε κουλτούρα ασφάλειας τροφίμων στην επιχείρησή σας
spot_img

Μπορείτε να έχετε τις καλύτερα τεκμηριωμένες διαδικασίες και πρότυπα ασφάλειας τροφίμων στον κόσμο, αλλά εάν δεν εφαρμόζονται με συνέπεια από τους εργαζομενους, είναι άχρηστα.

– Frank Yiannas, FDA, 2009 

Του Mark Bristow* από το New Food magazine

Η ασφάλεια των τροφίμων σε μια επιχείρηση είναι ευθύνη όλων. Δεν εξαρτάται μόνο από τις τεχνικές ή τις ποιοτικές ομάδες, αλλά και από το καθήκον του κάθε εργαζόμενου σε μια εταιρεία για να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση ανά πάσα στιγμή. 

Η κουλτούρα για την ασφάλεια των τροφίμων αφορά το πώς ένας οργανισμός εκτιμά την ασφάλεια των τροφίμων του. Οι αξίες μοιράζονται τόσο η διοίκηση όσο και τους εργαζομένους. Ένας οργανισμός με ισχυρή θετική κουλτούρα για την ασφάλεια των τροφίμων αποδεικνύει πάντα ότι η παραγωγή ασφαλών τροφίμων είναι μια σημαντική δέσμευση για τους υπαλλήλους και τους πελάτες του. Αλλά πώς ενσωματώνετε μια ισχυρή κουλτούρα για την ασφάλεια των τροφίμων, όπου όλοι γνωρίζουν τη σημασία και πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι θα παίξετε τον ρόλο σας στην υπεράσπιση της;

Τα πιο σημαντικά βήματα που πρέπει να ληφθούν κατά την καλλιέργεια μιας κουλτούρας για την ασφάλεια των τροφίμων

Υπάρχουν αρκετοί αλληλεξαρτώμενοι τομείς που δημιουργούν μια επιτυχημένη κουλτούρα για την ασφάλεια των τροφίμων σε κάθε επιχείρηση. Αυτά περιλαμβάνουν την παροχή σαφών ευθυνών στους ανθρώπους, εξαιρετική επικοινωνία και εκπαίδευση, την ύπαρξη των απαραίτητων πόρων, καθώς και την παρακολούθηση και την επανεξέταση για την προώθηση βιώσιμων αλλαγών και συνεχούς βελτίωσης. 

Και, φυσικά, χρειάζεστε μια ομάδα διαχείρισης που είναι αφοσιωμένη στην ασφάλεια των τροφίμων. 

Σε μια πρόσφατη έρευνα του LinkedIn που διεξήγαγα, οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν τη δέσμευση της διοίκησης ως το πιο σημαντικό στοιχείο για να ζωντανέψει και να αναπνεύσει μια κουλτούρα για την ασφάλεια των τροφίμων σε μια επιχείρηση.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Πώς είναι η εμφάνιση, η αίσθηση και ο ήχος; Και πώς ξέρετε εάν υπάρχει αυτό το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η υπόλοιπη κουλτούρα σας για την ασφάλεια των τροφίμων;

Με απλά λόγια, η διοίκηση καθορίζει την κατεύθυνση και τον τόνο για την κουλτούρα της ασφάλειας τροφίμων μιας εταιρείας με τρόπους που υποστηρίζουν, ευθυγραμμίζουν και συμβάλλουν στο συνολικό όραμα και την αποστολή της. Θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα που δείχνει ξεκάθαρα τι αναμένεται. Εάν οι εργαζόμενοι δουν τη διοίκηση να εκτελεί καθήκοντα που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων, για παράδειγμα να λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις για την απόσυρση προϊόντων όταν χρειάζεται και ακόμη και να τηρεί τις πολιτικές πλυσίματος των χεριών, θα αρχίσουν να ακολουθούν το παράδειγμά τους.

Τα μηνύματα από τη διοίκηση πρέπει να είναι σαφή και συνεπή σε θέματα που ευθυγραμμίζονται με την κουλτούρα για την ασφάλεια των τροφίμων. Το όραμα, η αποστολή και η στρατηγική μιας εταιρείας πρέπει να δείχνουν αφοσίωση στην κουλτούρα μαζί με μορφές επικοινωνίας τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Πιστεύω ότι για να υπάρχει μια κουλτούρα για την ασφάλεια των τροφίμων, η διοίκηση όλων των επιπέδων πρέπει να γνωρίζει την απόδοση της επιχείρησης. Όχι μόνο τα στοιχεία, αλλά οι τάσεις, τα ζητήματα και η συγκεκριμένη κατάσταση των ενεργειών που γίνονται. Αυτό θα επιτρέψει στους ηγέτες να διατηρήσουν την κουλτούρα σε καλό δρόμο και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την κατεύθυνση και τις επενδύσεις της εταιρείας.

Επίδειξη ουσιαστικής δέσμευσης στην κουλτούρα για την ασφάλεια των τροφίμων

Η ασφάλεια των τροφίμων δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί δευτερεύουσα σημείωση στο τέλος μιας συνάντησης διαχείρισης, θα πρέπει να είναι το κυριάρχο στοιχείο και να καλύπτεται με τρόπο που να είναι ελκυστικό για όλους τους τομείς ηγεσίας. 

Ακολουθούν ορισμένοι άλλοι τρόποι με τους οποίους η διοίκηση μπορεί να δείξει ουσιαστική δέσμευση για την ασφάλεια των τροφίμων:

  • Να έχετε σε ισχύ πολιτικές για την ασφάλεια των τροφίμων που να είναι υπογεγραμμένες, ενημερωμένες και κατανοητές
  • Αναπτύξτε ηγετικά μηνύματα προς τους υπαλλήλους που υπογραμμίζουν την απόδοση της ασφάλειας των τροφίμων
  • Επιβραβεύστε και αναγνωρίστε την απόδοση των εργαζομένων που υποστηρίζουν την κουλτούρα
  • Δείξτε με πράξεις αλλά και με λόγια
  • Ενεργοποιήστε τους υπαλλήλους στην ασφάλεια των τροφίμων και ζητήστε ανατροφοδότηση σε τομείς που θα μπορούσαν να βελτιωθούν.

Συμπέρασμα

Η επίτευξη μιας ισχυρής κουλτούρας για την ασφάλεια των τροφίμων στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο μας απαιτεί συνεχή προσπάθεια. Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι και το σημαντικότερο πρέπει να δείξει η διοίκηση και να επιδείξει δέσμευση για να έχει επιτυχία!

Καθώς σκέφτεστε την επιχείρησή σας, εξετάστε τις ακόλουθες ερωτήσεις σχετικά με το επίπεδο της δέσμευσής σας για την ασφάλεια των τροφίμων. Βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένοι για επιτυχία καθώς αναπτύσσετε τους άλλους τομείς που συνθέτουν μια ισχυρή κουλτούρα για την ασφάλεια των τροφίμων. 

Πώς ασχολούνται τα ανώτερα στελέχη με την ασφάλεια των τροφίμων;
Το όραμα και η αποστολή της εταιρείας σας εκφράζει ανάγκες ασφάλειας τροφίμων που είναι εύκολα κατανοητές από όλα τα επίπεδα;
Είναι οι ενέργειες της διοίκησης συνεπείς με τα μηνύματα ανεξάρτητα από την κατάσταση;

*Ο Mark Bristow εργάζεται στη βιομηχανία τροφίμων για περισσότερα από 20 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής φρέσκων τροφίμων, του λιανικού εμπορίου, των εστιατορίων γρήγορης εξυπηρέτησης, της διανομής και της παγκόσμιας προσφοράς βοτάνων και μπαχαρικών. Κατείχε ανώτερες/διευθυντικές θέσεις με ευθύνη για την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων και έχει εργαστεί σε εταιρείες όπως οι Bakkavor, McCormick, Sainsburys, KFC, Martin Brower και Pret a Manger.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.

Ελληνική Βιομηχανία τροφίμων και τουρισμού: Σημαντική οριζόντια προσθήκη σε όλα τα πρότυπα ISO

Η τροποποίηση που ήρθε από το... "πουθενά" για τους πιστοποιημένους οργανισμούς και ενισχύει τη δέσμευση για τη Δράση για το Κλίμα μέσω της τυποποίησης - Η θέση της TÜV AUSTRIA Hellas.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα